Πηγή Εικόνας: Photo by Roberto Nickson from Pexels

Σημαντικά οφέλη για 14.706 φορολογούμενους με ακίνητη περιουσία άνω του 1.000.000 ευρώ προκύπτουν μετά την εξαγγελία του Πρωθυπουργού για αφορολόγητες γονικές παροχές και δωρεές ακινήτων (σπίτια, οικόπεδα, διαμερίσματα, ολόκληρες πολυκατοικίες, ακόμη και βίλες) και κινητών αξιών ( χρήματα, ομόλογα, μετοχές) από τους γονείς στα παιδιά τους μέχρι του ύψους των 800.000 ευρώ.

Το μέτρο θα τεθεί από 1ης Οκτωβρίου σε ισχύ και στην πράξη το αφορολόγητο είναι πολύ μεγαλύτερο, διότι είναι ανά γονέα οπότε σε αυτή την περίπτωση φθάνει το 1,6 εκατ. ευρώ. Για παράδειγμα, περιουσία μέχρι αυτού του ύψους, δηλαδή έως 1,6 εκατ. ευρώ στην οποία ο κάθε γονέας κατέχει μερίδιο 50% και μεταβιβάζεται στο παιδί τους, δεν θα έχει την παραμικρή φορολογική επιβάρυνση.

Είναι μία διάταξη-δώρο για τους ισχυρούς της ακίνητης περιουσίας και συγκεκριμένα για τους γονείς που θέλουν να μεταβιβάσουν την περιουσία στα παιδιά τους, καθώς τους απαλλάσσει από την πληρωμή υπέρογκων ποσών φόρου. Η τελευταία  θα ενσωματωθεί σε νομοσχέδιο που θα έρθει στη Βουλή τις επόμενες μέρες και αφορά γονικές παροχές και δωρεές για συγγενείς πρώτου βαθμού, δηλαδή γονείς, παιδιά, συζύγους, πεθερούς, πεθερές.

Η εξαγγελία του πρωθυπουργού ήταν πραγματική «κεραμίδα» για όσους έσπευσαν να μεταβιβάσουν ακίνητα με γονική παροχή θέλοντας έτσι να προλάβουν τις νέες αυξημένες αντικειμενικές τιμές των ακινήτων που τίθενται από την 1η Ιανουαρίου 2022 σε ισχύ. Οι συγκεκριμένοι, με αφορολόγητο μόλις 150.000 ευρώ ή 200.000 ευρώ εφόσον πρόκειται για γονική παροχή πρώτης κατοικίας, έβαλαν βαθιά το χέρι στην τσέπη ενώ σε 17 ημέρες από σήμερα αυτές οι μεταβιβάσεις είναι αφορολόγητες.

Για παράδειγμα, ένας γονιός που μεταβιβάζει σήμερα στο παιδί του πρώτη κατοικία αξίας 300.000 ευρώ επιβαρύνεται με φόρο γονικής παροχής 1.000 ευρώ ενώ για μεταβίβαση ακινήτου αξίας 600.000 ευρώ που δεν είναι πρώτη κατοικία ο φόρος γονικής παροχής φτάνει στα 16.500 ευρώ. Από την 1η Οκτωβρίου οι συγκεκριμένες πράξεις είναι αφορολόγητες ακόμη και αν αφορούν χρηματικά ποσά. Του μέτρου εξαιρούνται οι κληρονομιές, παρά το γεγονός ότι υπήρξε μεγάλο κύμα αποποιήσεων μέσα στην οικονομική κρίση.