(Γ.Τ. Πρωθυπουργού/ Δημήτρης Παπαμήτσος)
(Γ.Τ. Πρωθυπουργού/ Δημήτρης Παπαμήτσος)

Με 150 εκατ. ευρώ βάζει σε εφαρμογή η κυβέρνηση το σχέδιο κάλυψης των υπέρογκων ανατιμήσεων στο κόστος της παραγόμενης  Mwh, η οποία, να σημειωθεί ότι, σε διάστημα ενός έτους, έχει σημειώσει αύξηση 120% .

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοίνωσε ένα οικονομικό πακέτο  για το σύνολο των καταναλωτών της ενέργειας που αντιστοιχεί περίπου σε 7 εκατομμύρια ηλεκτροδοτούμενα νοικοκυριά και για τις επιχειρήσεις που ο μετρητής έχει χαρακτηριστεί  στη χαμηλή τάση. Πρόκειται για απόφαση σταθμός έναντι στο ξέφρενο ράλι των τιμολογίων ρεύματος. Ο πρωθυπουργός από την 85η ΔΕΘ της Θεσσαλονίκης έδωσε τα βασικά σημεία και αναμένονται διευκρινίσεις από τον υπουργό του ΥΠΕΝ Κώστα Σκρέκα.

Τα πρώτα δεδομένα είναι ότι η κυβέρνηση θέλει να καλύψει το κόστος της αύξησης του τιμολογίου ρεύματος σε ποσοστό 80% και να καλύπτει τις μηνιαίες καταναλώσεις από 300 έως 400 kwh. Μία μέση τετραμελή οικογένεια στο τετράμηνο καταναλώνει 1500 με 1700 kwh. Το μέτρο θα εφαρμοστεί για τρεις μήνες (από τον Οκτώβριο έως και τον Δεκέμβριο). Ο πρωθυπουργός άφησε ωστόσο ανοικτό το ενδεχόμενο η εφαρμογή του να παραταθεί και εντός του 2022 αν χρειαστεί, δηλαδή αν έως τότε δεν έχουν αποκλιμακωθεί οι χονδρεμπορικές τιμές. Η σχετική έκπτωση θα εμφανίζεται αυτόματα στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού

Τι φοβούνται οι πάροχοι ενέργειας από την εξαγγελία της κυβέρνησης

Τα πρώτα μηνύματα από την αγορά των προμηθευτών είναι θετικά στην εξαγγελία της κυβέρνησης, αφού περιλαμβάνει το σύνολο των οικιακών καταναλωτών. Ωστόσο, χρειάζονται διευκρινίσεις σχετικά με το ρόλο της ΔΕΗ, με τα στελέχη των εταιρειών να φοβούνται ότι θα δοθούν κάποια προνόμια στη ΔΕΗ, αφού διαθέτει σημαντικό μερίδιο αγοράς που φτάνει στο 65% .

Περίπου επτά στα δέκα νοικοκυριά παραμένουν στη ΔΕΗ  και οι υπόλοιποι 30 προμηθευτές  ενέργειας μοιράζονται το 35%, που αντιστοιχεί περίπου σε 1 εκατομμύριο καταναλωτές.

Στελέχη της αγοράς διατύπωσαν την ανησυχία για τον πιθανό ρόλο που θα αναλάβει η ΔΕΗ,  απορροφώντας μέρος του κόστους, διότι στην περίπτωση αυτή θα τεθούν ζητήματα αθέμιτου ανταγωνισμού, καθώς οι ιδιώτες πάροχοι δεν μπορούν να χρηματοδοτήσουν το κόστος των τιμολογίων. Να σημειωθεί ότι η ΔΕΗ είναι και παραγωγός ενέργειας και προμηθευτής με ευρεία καταναλωτική βάση.

Από τα έσοδα των δημοπρασιών δικαιωμάτων CO2 θα προέλθουν τα κονδύλια για την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος,  με σκοπό να απορροφηθεί το μεγαλύτερο ποσοστό των αυξήσεων από το ράλι των χονδρεμπορικών τιμών.