Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Με ελέγχους απαντά η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων στο κλίμα ανατιμήσεων που έχει ξεσπάσει στην αγορά. Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης ενεργοποιεί τον ήδη αδρανοποιημένο μηχανισμό ελέγχου, καθώς η εγχώρια αγορά από το 2011 είναι απελευθερωμένη, σηματοδοτώντας την κατάργηση παλαιότερων διατάξεων που καθόριζαν τα περιθώρια κέρδους και τιμωρούσαν αυστηρά την αισχροκέρδεια. Πλέον οι τιμές διαμορφώνονται ελεύθερα από την προσφορά και ζήτηση.

 

Ωστόσο, ένας έλεγχος από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες για την άνοδο των τιμών φέρνει αποτελέσματα διότι οι διοικήσεις των επιχειρήσεων δεν επιθυμούν να έχουν στα …πόδια τους τις αρμόδιες υπηρεσίες και να ζητούν το ένα τιμολόγιο μετά το άλλο συγκρίνοντας το αρχικό κόστος με την τελική τιμή του προϊόντος στα ράφια των σουπερ μάρκετ.

 

Έμπειρος υπάλληλος του, πρώην υπουργείο Εμπορίου και σήμερα Ανάπτυξης και Επενδύσεων, λέει ότι οι έλεγχοι φέρνουν αποτελέσματα και μειώνουν την ένταση των ανατιμήσεων, διότι ένας έλεγχος προκαλεί την έρευνα που δεν επιθυμεί κανένας για την επιχείρησή του.

 

Πάντως, το πιο ισχυρό «όπλο» που διαθέτει ο κρατικός μηχανισμός και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης είναι η ενεργοποίηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού που σκοπό έχει τον εντοπισμό πρακτικών εναρμόνισης τιμών στην αγορά που θεωρείται παράβαση και τιμωρείται με αυστηρά χρηματικά πρόστιμα.

 

Ορατές είναι πλέον οι αυξήσεις στο ψωμί για τους καταναλωτές, καθώς οι πρώτοι φούρνοι στις γειτονιές ανέβασαν την τιμή της φρατζόλας των 330 γραμμαρίων από 10 έως 15 λεπτά. Δηλαδή από τα 0,50 λεπτά η λιανική τιμή διαμορφώνεται πλέον προς 0,60 και 0,65 ευρώ. Να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει διατίμηση στο ψωμί μετά το 2011 με το νέο νόμο περί απελευθέρωσης της αγοράς. Το ένα κιλό ψωμί ανάλογα με τα υλικά πωλείται προς 1,5 ευρώ και μπορεί να ξεπερνά και τα 2 ευρώ.

 

Οι νέες τιμές θα είναι υψηλότερες από 15 έως 20 λεπτά του ευρώ. Πρόκειται για 30% αύξηση η οποία όμως προέρχεται από την άνοδο των τιμών στα άλευρα. Το σιτάρι με βάση τις διεθνείς τιμές ανατιμήθηκε κατά 100% τους τελευταίους τρείς μήνες. Από τα 250 ευρώ ο τόνος ανήλθε στα 450 ευρώ.

 

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος κ. Μιχάλης Μούσιος υποστηρίζει ότι οι μεγάλες αυξήσεις στην πρώτη ύλη, όπως είναι τα άλευρα υποχρεώνουν τους αρτοποιούς να αναπροσαρμόσουν τις λιανικές τιμές, επισημαίνοντας ότι τα τελευταία δέκα χρόνια οι αυξήσεις σε πρώτες ύλες είχαν απορροφηθεί από τις οικογενειακές επιχειρήσεις, όπως είναι οι φούρνοι.

 

Ανάμεσα στα κόστη που θεωρούνται μη διαχειρίσιμα είναι τα τιμολόγια ρεύματος. Η τιμή της Kwh για τους επαγγελματίες έχει εκτοξευθεί στα 0,15 ευρώ από 0,060 ευρώ που ήταν πέρυσι. Για την εξόφληση του μηνιαίου λογαριασμού απαιτούνται επιπλέον 1000 ευρώ για τις ίδιες καταναλώσεις, όπως λένε ανώνυμα οι αρτοποιοί.