Αθήν - Κτηματολόγιο
Αθήν - Κτηματολόγιο
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Θέμα ημερών είναι να βγει στον … αέρα  η προκήρυξη για την αναζήτηση του διαχειριστή  του φορέα απόκτησης και επαναμίσθωσης ακινήτων των ευάλωτων  νοικοκυριών, τα οποία δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην αποπληρωμή του στεγαστικού τους δανείου.

 Η διαβούλευση για τον νέο φορέα ολοκληρώθηκε χωρίς να υπάρχουν  κάποιες  ουσιαστικές παρατηρήσεις και το  επόμενο στάδιο είναι το υπουργείο Οικονομικών  να  βγάλει  την προκήρυξη έτσι ώστε να καταμετρηθούν στην πράξη οι ενδιαφερόμενοι  που θέλουν να αναλάβουν τη διαχείριση του φορέα.

Η πρόσκληση θα απευθύνεται σε εγχώριες όπως και αλλοδαπές εταιρείες με την  προϋπόθεση ότι θα δεσμευτεί να δαπανήσει αρχικά το ποσό των 2 δις. ευρώ , το οποίο μπορεί  να προέρχεται από ίδια κεφάλαια ή από τραπεζική χρηματοδότηση.

Δηλαδή με το καλημέρα της εφαρμογής του νέου φορέα διαχείρισης απόκτησης και εκμίσθωσης ακινήτων θα βάλει κάτω από την ομπρέλα περισσότερα από 20.000 ακίνητα.  Πιο έμπειροι της αγοράς λένε ότι η συνολική  διαχείριση ακινήτων θα ξεπεράσει τα 5 δις. ευρώ. Ωστόσο τα νοικοκυριά που θα χαρακτηριστούν ευάλωτα  θα παραμείνουν στο σπίτι δίνοντας ενοίκιο στον φορέα, το οποίο θα συμπληρώνεται  από το κράτος μέχρι του ποσού των 210  ευρώ. Το πλαίσιο  της διαβούλευσης  προβλέπει ότι το σύνολο των κεφαλαίων που μέσω της Σύμβασης Παραχώρησης θα δεσμευτεί να δαπανήσει  σε αγορές πρώτων κατοικιών ευάλωτων οφειλετών  θα  ανέρχεται έως  2.000.000.000,00 ευρώ  ενώ το ακριβές ποσό θα οριστικοποιηθεί στην Πρόσκληση Υποβολής Δεσμευτικών Προσφορών.

 Η Σύμβαση Παραχώρησης θα προβλέπει μηχανισμό βάσει του οποίου ο φορέας, πριν την εξάντληση των αρχικών δεσμεύσεών του, θα δικαιούται να αυξήσει τη διάρκεια ή και το ύψος των υποχρεώσεων του για αγορά πρώτων κατοικιών ευάλωτων οφειλετών και να επεκτείνει την υπέρ αυτού περίοδο αποκλειστικότητας της Σύμβασης Παραχώρησης.

Τα  κριτήρια ένταξης ευάλωτων νοικοκυριών

Το συνολικό εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 21.000 ευρώ ετησίως, ανεξαρτήτως της

σύνθεσης του νοικοκυριού.

Παρατίθενται, ενδεικτικά, οι ακόλουθες περιπτώσεις:

Σύνθεση Νοικοκυριού                                                                Συνολικό Εισόδημα

Μονοπρόσωπο νοικοκυριό                                                                 7.000 €

Νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο μέλη                                         10.500 €

 Νοικοκυριό αποτελούμενο από τρία μέλη ή

μονογονεϊκή οικογένεια με ένα ανήλικο μέλος                                  14.000 €

 Νοικοκυριό αποτελούμενο από τέσσερα ή

μονογονεϊκή οικογένεια με δύο ανήλικα μέλη                                   17.500 €

Νοικοκυριό αποτελούμενο από πέντε μέλη και πάνω

ή μονογονεϊκή οικογένεια με τρία ανήλικα μέλη και πάνω                21.000 €

  1. Περιουσιακά κριτήρια

 Ακίνητη περιουσία:

 Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, όπως αυτή προσδιορίζεται για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού ΕΝ.Φ.Ι.Α. με τις διατάξεις του ν. 4223/2013 (Α` 287) και προκύπτει από την τελευταία εκδοθείσα πράξη προσδιορισμού φόρου, δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολο της το ποσό των 120.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως του ποσού των 180.000 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι η πλατφόρμα της Ειδικής Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους δέχεται αιτήσεις για την έκδοση πιστοποιητικού ενός ευάλωτου νοικοκυριού. Το πιστοποιητικό θα πρέπει να κατατεθεί στον φορέα που πρόκειται να δημιουργηθεί. Η έκδοση του πιστοποιητικού  παρότι ακόμη δεν υπάρχει ο φορέας, οι τράπεζες έχουν δώσει την υπόσχεση  ότι δεν θα προχωρήσουν στον πλειστηριασμό ακινήτου ενός ευάλωτου νοικοκυριού. Η λειτουργία   του φορέα απόκτησης και εκμίσθωσης ακινήτων θα ξεκινήσει από τον ερχόμενο Μάρτιο του 2022.