Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η  ΔΕΗ  ζητούσε  500 εκατ. ευρώ  και οι επενδυτές  της προσέφεραν  2,3 δισ  ευρώ σημειώνοντας υπερκάλυψη 6,5 φορές.  Χθες  έκλεισε  το βιβλίο προσφορών , που είχε ανοίξει το βράδυ της Δευτέρας, για το τρίτο κατά σειρά ομόλογο  που εξέδωσε φέτος η ΔΕΗ με «ρήτρα αειφορίας».

Επιτυχή, δε,  χαρακτήρισε την τιμολόγηση της προσφοράς  ομολογιών, χωρίς εξασφαλίσεις και με ρήτρα αειφορίας, συνολικής ονομαστικής αξίας 500 εκατομμυρίων, με επιτόκιο 3,375% και λήξη το 2028  με τιμή έκδοσης 100% η ΔΕΗ χθες με επίσημη ανακοίνωσή της στο Χρηματιστήριο.

Υπενθυμίζεται ότι στην 7ετή έκδοση ετέθη πιο αυστηρή ρήτρα αειφορίας. Πιο συγκεκριμένα έχει τεθεί ως στόχος η μείωση των εκπομπών CO2 κατά 57% έως τα τέλη του 2023, με έτος αναφοράς το 2019. Σε περίπτωση μη επίτευξης του στόχου, θα υπάρξει «πέναλτι» 50 μονάδες βάσης στο επιτόκιο. Υπενθυμίζεται ότι στην προηγούμενη έκδοση του 5ετούς S-L Bondτου Μαρτίου, η ρήτρα μείωσης των εκπομπών CO2 ήταν 40% για την περίοδο 2019-2022, δηλαδή, η επιχείρηση δεσμεύεται ότι θα μειώσει τις εκπομπές από τα 23,1 εκατ. τόνους το 2019 σε 13,9 εκατ. τόνους το 2022.

Συνολικά η ΔΕΗ άντλησε τελικά 500 εκατ. ευρώ  από το αρχικώς ζητούμενο ποσό  των  350 εκατ με  επιτόκιο: 3,375%, έναντι αρχικού guidance3,50%-3,75%. Όπως αναφέρεται ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι υπάρχει μεγάλη συμμετοχή ξένων επενδυτών.  Πηγές  της αγοράς  έλεγαν ότι το 70% είναι real money investors. Στην έκδοση συμμετείχαν όλοι οι μεγάλοι διεθνείς επενδυτές, οι οποίοι είχαν συμμετάσχει και στην προηγούμενη έκδοση 5ετούς διάρκειας τον Μάρτιο και νέοι μεγάλοι επενδυτές του εξωτερικού, που συμμετέχουν πρώτη φορά σε έκδοση της ΔΕΗ.  Υπενθυμίζεται ότι σε προηγούμενες εκδόσεις σχήματα όπως οι Blackrock, Fidelity, Bluebay, Apollo, Henderson και Pictet Group, επένδυσαν στις ομολογίες της εισηγμένης. Αξίζει να σημειωθεί ότι η προσφορά ήταν μεγάλη κι από Έλληνες μεγάλους επενδυτές (η ελάχιστη προσφορά ήταν με ποσό 100.000 ευρώ) ωστόσο πολλοί δεν κατάφεραν να «κλειδώσουν» τη συμμετοχή τους. Ήδη δε από το βράδυ της Τρίτης είχε ουσιαστικά «κλείσει» το βιβλίο.

Στελέχη  της εταιρείας  είπα  ότι η  ΔΕΗ είναι η πρώτη εταιρεία στην Ευρώπη που εξέδωσε SUSTAINABILITY LINKED BOND τον περασμένο Μάρτιο και τώρα η πρώτη εταιρεία στην Ευρώπη με 2 εκδόσεις S-L Bonds (limited issue bonds) μέσα στον ίδιο χρόνο. Να σημειωθεί ότι από την αρχή του χρόνου η ΔΕΗ έχει «μαζέψει» από τις αγορές 1,3 δισ. ευρώ με σχετικά χαμηλό κόστος, καθώς το επιτόκιο της παρούσας έκδοσης έπεσε στο 3,375%.

Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΗ σε «δυο  δόσεις» άντλησε τον περασμένο Μάρτιο 775 εκατ. με ομόλογα με ρήτρα αειφορίας.

Με τις κινήσεις αυτές η ΔΕΗ προχώρησε σε αναχρηματοδότηση ενός τμήματος του χρέους της  και βέβαια σε βελτίωση του προφίλ του υφιστάμενου δανεισμού που κατά μέσο όρο έχει επιτόκιο στο 5%.