Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περίπου 200 εκατ. ευρώ  περιμένουν του δικαιούχους της εστίασης αφού οι ενδιαφερόμενοι  αφήνουν τον πακτωλό  των χρημάτων του ΕΣΠΑ  να κάθεται στα  κρατικά ταμεία. Η συνήθεια των Ελλήνων να σπεύδουν στη λήξη της προθεσμίας όταν πρόκειται για πληρωμές εμφανίζεται κατά παράδοξο τρόπο ακόμη κι όταν τους χαρίζουν χρήματα. Όπως  δείχνουν  τα στοιχεία  όπως θα  εξαντληθεί το χρονοδιάγραμμα του προγράμματος του ΕΣΠΑ που τους χαρίζει λεφτά στις επιχειρήσεις τις εστίασης.

Η πλατφόρμα του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων θα δέχεται αιτήσεις μέχρι την   Παρασκευή 30 Ιουλίου από την επομένη ημέρα το δωρεάν πρόγραμμα κατεβάζει ρολά.

Οι αιτήσεις υποβάλλονται στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων στη διεύθυνση www.ependyseis.gr.

Η πλατφόρμα είναι ανοιχτή από τα μέσα Μαΐου και μέχρι σήμερα ο αριθμός των αιτήσεων ανέρχεται σε 15.600 Οι αντίστοιχες αιτήσεις έχουν δεσμεύσει κεφάλαια ύψους 149.200.000 ευρώ σε σύνολο 330 εκατ. ευρώ.

Από τον χρόνο κατάθεσης της αίτησης απαιτούνται τουλάχιστον 4 εβδομάδες για την εκταμίευση των χρημάτων καθώς γίνεται  έλεγχος της αίτησης και η αναζήτηση των  φορολογικών στοιχείων. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας πιστώνεται ο τραπεζικός λογαριασμός του ενδιαφερόμενου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αριθμός των αιτήσεων θεωρείται σχετικά χαμηλός όταν  ο συνολικός κλάδος αριθμεί 77.000 επιχειρήσεις. Με την εκκίνηση του προγράμματος είχε  διατυπωθεί η εκτίμηση ότι στο πρόγραμμα χρηματοδότησης θα ενταχθούν τουλάχιστον 34.000  ευρώ διότι είναι σε θέση να καλύψουν το ένα και βασικό κριτήριο που ήταν  η πτώση του τζίρου κατά 30% την περίοδο των lockdown.

Την ίδια στιγμή στελέχη της αγοράς εκτιμούν ελάχιστα θα αυξηθεί  ο αριθμός  των αιτήσεων διότι κανένας  επιχειρηματίας δεν θα καταθέσει αίτηση κοντά  στη λήξη του προγράμματος καθώς πρόκειται για δωρεάν ρευστότητα.

Με βάση το πρόγραμμα οι επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πανδημία θα λάβουν ως αποζημίωση το 7%  του τζίρου του 2019 και το ανώτατο όριο  χρηματοδότησης ανά  επιχείρηση δεν μπορεί  να ξεπεράσει  τις 100.000.

Από τις 15.600  αιτήσεις κατά μέσο όρο θα λάβουν 9564  ευρώ με την προσκόμιση   τιμολογίων για την αγορά  πρώτων υλών για τις επιχειρήσεις τους Βέβαια οι επιχειρήσεις  που θα μείνουν  εκτός προγράμματος διατυπώνεται  η προσδοκία να υπάρξει  και δεύτερη  προκήρυξη  για να εξαντληθεί το πακέτο των 330 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ.

Με τα έως τώρα στοιχεία αναμένεται να μείνουν αδιάθετα περισσότερα από 100 εκατ  ευρώ.

Συνολικά 800 εκατ. ευρώ χαρίζονται σε επαγγελματίες  που επλήγησαν από την πανδημία και τα κεφάλαια προέρχονται κοινοτικά κονδύλια. Στον τουριστικό  κλάδο θα διατεθεί το ποσό των 340 εκατ. ευρώ και μαζί με επιμέρους κλάδους όπως των γυμναστηρίων ,  στις επιχειρήσεις  για την δημιουργία ιστοσελίδων eshop  και  η ενίσχυση  των δικηγόρων  για την τεχνολογική αναβάθμιση  των γραφείων τους .