Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Χρονιά σταθμός για τον Όμιλο Mytilineos θα είναι το 2021 καθώς  ξεδιπλώνει συμφωνίες αλλά και επενδύσεις ρεκόρ στον τομέα της ενέργειας. Πιο αναλυτικά ο κ Ευάγγελος Μυτιληναίος μιλώντας στη γενική συνέλευση των μετόχων αναφέρθηκε στη συμφωνία με μεταλλουργικό κολοσσό Glencore  με τον οποίο έκλεισε συμφωνία ύψους 1,6 δισ ευρώ  για την πώληση αλουμινίου  και αλουμίνας. Ακόμη προσδιόρισε  ότι η συνεργασία  με η ΔΕΗ  ολοκληρώνεται  μέσα  στο 2023 και την ίδια  στιγμή ο όμιλος προγραμματίζει  επενδύσεις  ύψους 600 εκατ. ευρώ στον τομέα της ενέργειας.

Παράλληλα ο ιδρυτής  της Mytilineos προέβλεψε τον διπλασιασμό των μεγεθών της εταιρίας  το 2022, αλλά και τη συνέχιση του προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών – buy back .

Τόνισε  ότι «τα επόμενα 2-3 χρόνια με την ωρίμανση των επενδύσεων, την ανάπτυξη των μεριδίων αγοράς και την καινοτομία που φέρνουμε σε όλες τις δραστηριότητές μας, αλλά και την εικόνα έντονης ανοδικότατος των αγορών πρώτων υλών,  σε όλα τα επίπεδα θα αρχίσει η «απογείωση» των μεγεθών σημειώνοντας ότι  προβαίνει στην εν λόγω πρόβλεψη έστω κι αν και είναι φειδωλός συνήθως στις εκτιμήσεις.

Είπε  χαρακτηριστικά ότι «στο διάστημα των επομένων 2 3  ετών θα έχουμε διπλασιασμό των μεγεθών της εταιρίας σε top, middle και bottom-line  επίπεδο, εκκινώντας από την καθαρή κερδοφορία το 2022 που ελπίζουμε να είναι διπλάσια από το έτος αναφοράς, που είναι το 2020» Μάλιστα  απευθυνόμενος στους μετόχους σημείωσε με έμφαση,  ότι «εάν το 2022 επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη για  διπλασιασμό κερδοφορίας, τότε  θα καταλάβετε τι ακολουθεί»

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης έκανε επίσης γνωστό ότι η Mytilineos εκτελεί για το 2021 το μεγαλύτερο επενδυτικό πρόγραμμα  από ιδιωτική εταιρία στην Ελλάδα ύψους 600 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα σημείωσε ότι ο δείκτης δανεισμού που σήμερα είναι στο 1,7 λόγω των επενδύσεων είναι αναπόφευκτο να ανέβει ωστόσο, όπως είπε, «είναι ένας εξαιρετικός δείκτης για εταιρείες σε παγκόσμιο επίπεδο και βρίσκεται πιο χαμηλά από δείκτες άλλων εταιριών». Άλλωστε όπως είπε η Mytilineos  «είναι εν  μέσω ενός  μεγάλου επενδυτικού προγράμματος». Σημείωσε, δε, ότι η εταιρία διαθέτει μετρητά στο επίπεδο περίπου των 500 εκατομμυρίων ευρώ αλλά και πιστωτικές γραμμές που μάλιστα δε χρησιμοποιούνται και φτάνουν τα 2 δισ. ευρώ.

Ειδικά σε σχέση με τις επενδύσεις της Mytilineos στις ΑΠΕ, ο κ. Μυτιληναίος τόνισε ότι εντός της Ελλάδας από τα 1480MW της Εγνατία Group που αγοράστηκαν το Φεβρουάριο, 572 αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα στο καλοκαίρι αρχής γενομένης από τα 140MW από τελευταίο διαγωνισμό της ΡΑΕ. Ακόμη η εταιρεία διαθέτει 300MW σε φάση λειτουργίας, κατασκευής ή έτοιμα για κατασκευή (RTB) και ακόμη 100MW προς τελική επενδυτική απόφαση (FID) στο τέλος του 2021

Στο εξωτερικό οι επενδύσεις ΑΠΕ  που ανήκουν στη Mytilineos φτάνουν τα 507 MW (υπό κατασκευή). Από αυτά τα πρώτα 120MW παραδίδονται σε λειτουργία εντός των ημερών στην Αυστραλία. Ακόμη 788MW είναι έτοιμα για υλοποίηση, οδηγώντας το σύνολο της δραστηριότητας στο εξωτερικό στα 1739MW. Η Mytilineos διαθέτει 4000MW σε διάφορα στάδια αδειοδότησης. Εξάλλου ο κ. Μυτιληναίος ανέφερε ότι η εταιρεία βρίσκεται σε συζήτηση και για άλλα έργα με την Total Eren , τόσο για την αγορά της Ισπανίας όσο και για την αγορά της Αφρικής. Ήδη η εταιρία με το διεθνή κολοσσό έχει έναν προϋπολογισμό έργων της τάξης των 80 εκατομ. ευρώ. Παράλληλα προανήγγειλε συμφωνία για υπεράκτια αιολικά που θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες.

Φεύγει  από τη ΔΕΗ

«Αποδεσμευόμαστε από τη ΔΕΗ, κάτι που φοβόμασταν για χρόνια να κάνουμε», σημείωσε χαρακτηριστικά για να αναγγείλει πως μετά το 2023 το εργοστάσιο θα καλύπτει τις ανάγκες ηλεκτρικής ενέργειας τόσο από τη νέα μονάδα φυσικού αερίου 826 MW όσο και από διμερείς συμβάσεις με τα φωτοβολταϊκά. «Θα πρασινίσουμε το Αλουμίνιο και θα έχουμε και φθηνότερη ενέργεια», είπε ο επικεφαλής της Mytilineos που έδωσε έμφαση  ότι πλέον το αλουμίνιο θα παράγεται με «πράσινη» ενέργεια κάτι που ενισχύει και την κερδοφορία της μονάδας.

Αναφερόμενος στην επίτευξη νέας συμφωνίας, δεκαετούς διάρκειας με τον μεταλλουργικό κολοσσό της Glencore Είπε πως πρόκειται για μία συμφωνία προμήθειας αξίας 1,5 δισ. δολ βάσει της οποίας το Αλουμίνιο της Ελλάδας θα προμηθεύει με εξασφαλισμένες για τέσσερα χρόνια τιμές αλουμίνα και αλουμίνιο.

Το κόστος των τιμολογίων  θα φτάσει  στα νοικοκυριά

Ωστόσο εμφανίστηκε  προβληματισμένος  για το  θέμα της τιμολόγησης και αντιστάθμισης για τις εκπομπές CO2.Το χρηματιστήριο ρύπων είναι  το εργαλείο με το οποίο επιβάλλει με έναν αποτελεσματικό τρόπο  τη δέσμευση των εταίρων για τη μείωση των εκπομπών»  αλλά έχει σαν συνέπεια να αυξάνονται οι τιμές του ηλεκτρισμού γιατί ακόμη και για μονάδες με φυσικό αέριο που  είναι πιο καθαρό, αλλά ωστόσο έστω και κατά 1/3 λιγότερο από τον άνθρακα έχει εκπομπές » «Αργά ή γρήγορα η αύξηση των τιμών θα  περάσει  στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις» τόνισε ο επικεφαλής της Mytilineos που σημείωσε ότι οι αυξήσεις στις τιμές επηρεάζει τον Όμιλο τόσο στον τομέα παραγωγής ενέργειας όσο και μεταλλουργίας.