Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι Όμιλοι ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ της Οικογένειας Βαρδινογιάννη και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ του Γιώργου Περιστέρη  ενώνουν  τις δυνάμεις  στη νέα  ενεργειακή  εποχή. Η νέα επένδυση στην Κομοτηνή της ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ και της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αφορά την από κοινού ανάπτυξη, κατασκευή και λειτουργία του νέου υπερσύγχρονου Αεριοστροβιλικού Σταθμού Συνδυασμένου Κύκλου με καύσιμο το φυσικό αέριο, εγκατεστημένης μικτής ισχύος 877 MW, στη ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής.

Το ύψος  της επένδυσης  θα ανέλθει σε 375 εκατ. ευρώ.

Κατά τη διάρκεια της κατασκευής θα δημιουργηθούν, όπως αναφέρεται από τις δυο πλευρές,  περίπου 500 θέσεις εργασίας ενώ κατά την περίοδο λειτουργίας εργάζονται εκεί 100 εργαζόμενοι.

Όπως σημειώνεται «η τεχνολογία του κύριου εξοπλισμού  που έχει επιλεγεί για το Σταθμό είναι η πλέον σύγχρονη και θα οδηγήσει σε πολύ υψηλούς βαθμούς συνολικής καθαρής απόδοσης.  Στόχος είναι η κατασκευή της νέας μονάδας να ξεκινήσει εντός του 2021, ώστε να τεθεί σε εμπορική λειτουργία στις αρχές του 2024. Τις εργασίες κατασκευής θα αναλάβει η ΤΕΡΝΑ».

Στην κοινή εταιρία που θα αναπτύξει το Σταθμό, καθένα από τα δύο μέρη θα συμμετέχει με ποσοστό 50%. Η όλη συμφωνία, δε,  τελεί υπό την έγκριση των αρμοδίων Αρχών.

Υπενθυμίζεται ότι όπως είχε ανακοινωθεί από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας στις 4 Ιουνίου, η ΤΕΡΝΑ είχε καταθέσει αίτηση τροποποίησης της υπ’ αριθμ. Μητρώου Αδειών ΡΑΕ ΑΔ-03789  άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από σταθμό συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο, ισχύος 665 MW, στην ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής λόγω αύξησης της αδειοδοτούμενης ισχύος από 665 MW σε 876,6 MW.

Επίσης, η ΤΕΡΝΑ είχε ζητήσει την μεταβίβαση της ανωτέρω άδειας προς την εταιρεία «ΘΕΡΜΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε.».

Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση πληροφορίες το νέο έργο στην Κομοτηνή θα προχωρήσει ανεξάρτητα από τις αποφάσεις για την ένταξη μονάδων φυσικού αερίου στο Μόνιμο Μηχανισμό Επάρκειας Ισχύος (CRM), που εφόσον γίνει θα διασφαλίσει οικονομική στήριξη στις εν λόγω μονάδες.

Επίσης  η βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση των μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με φυσικό αέριο τέθηκε επί τάπητος στη συνάντησης που είχαν την περασμένη Πέμπτη στο Λουξεμβούργο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής . Επιτροπής και αρμόδιο Επίτροπο για το Green Deal Φρανς Τίμερμανς

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Σκρέκας κατά την επίσκεψή του τον περασμένο Απρίλιο στο Ενεργειακό Κέντρο στον Αγ. Νικόλαο Βοιωτίας της MYTILINEOS είχε πει ότι «όλες οι νέες μονάδες, που θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους αμέσως μετά την ισχύ του μηχανισμού θα έχουν τη δυνατότητα να υποστηριχθούν ακριβώς από αυτό τον μηχανισμό αποζημίωσης

διαθεσιμότητας ισχύος». Παράλληλα είχε σημειώσει ότι «δεν θα μπορούσαν να κατασκευαστούν, αν δεν υπήρχε υπόψη ότι θα υπάρξει ένας τέτοιος μηχανισμός σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές οδηγίες και τους κανονισμούς και το δίκαιο φυσικά του ανταγωνισμού»