Διυλιστήριο των ΕΛΠΕ στη Θεσσαλονίκη
Διυλιστήριο των ΕΛΠΕ στη Θεσσαλονίκη
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας με τη VLPG Plant Ltd στην Κύπρο για τη διακίνηση των προϊόντων υγραερίου LPG στην Κυπριακή αγορά ανακοίνωσε ο Όμιλος των ΕΛΠΕ. Σύμφωνα με πηγές της εταιρίας η κίνηση αυτή εντάσσεται σε έναν συνολικό σχεδιασμό ανάπτυξης της παρουσίας του Ομίλου στην Κυπριακή αγορά που υλοποιείται σταδιακά τα τελευταία χρόνια.

Από  τις 31/05/2019 η εταιρεία “HELLENIC PETROLEUM CYPRUS HOLDING (HPCH) LTD” – θυγατρική 100% του Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ  είχε ανακοινώσει  την απόκτηση του συνόλου των μετοχών της εταιρείας ενεργειακών παροχών “Blue Circle Engineering Ltd”.

«Η εξέλιξη αυτή, ανταποκρίνεται στον ευρύτερο στρατηγικό σχεδιασμό του Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ για ενίσχυση της παρουσίας του στην Κύπρο, με νέες επενδύσεις άνω των 50 εκατ. ευρώ κατά την τρέχουσα τριετία» είχε αναφερθεί από τα ΕΛΠΕ τότε,  ενώ τον περασμένο Δεκέμβριο ο Διευθύνων Σύμβουλος των Ελληνικών Πετρελαίων, Ανδρέας Σιάμισιης σε συνέντευξή του στο «Φιλελεύθερο»  είχε επισημάνει ότι «ο Όμιλος παρακολουθεί την Κύπρο στο μεγάλο και γεμάτο προκλήσεις ταξίδι προς τη νέα ενεργειακή πραγματικότητα». Στο πλαίσιο αυτό σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς τα ΕΛΠΕ στο πλαίσιο και του στρατηγικού τους σχεδίου «βλέπουν» την Κύπρο ως διαμετακομιστικό κόμβο τόσο λόγω του προγράμματος εξορύξεων, αλλά και ως ενεργειακό hub  κυρίως λόγω της δυνατότητας ανάπτυξης φωτοβολταϊκών πάρκων.

 Σημειώνεται ότι ο Όμιλος των ΕΛΠΕ, με βάση όσα ανέφερε στην Κυπριακή εφημερίδα ο κ. Σιάμισιης,  έχει επενδύσει στην αγορά της Κύπρου ποσά άνω των 150 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ το τελευταίο τρίμηνο του 2020 είχε  υλοποιήσει επενδύσεις σχεδόν 30 εκατομμυρίων σε νέες εγκαταστάσεις διακίνησης πετρελαιοειδών στην περιοχή Βασιλικού, σε εκσυγχρονισμό του δικτύου αλλά και εξαγορές για ανάπτυξη των δραστηριοτήτων του σε βιομηχανικούς πελάτες.  Διαθέτει δε μέσω του δικτύου της ΕΚΟ 96 κομβικά πρατήρια καυσίμων όντας ένας μεγάλος  παίκτης στην εκεί αγορά. Πάντως η ανακοίνωση της συμμετοχής του Ομίλου στο  μετοχικό κεφάλαιο της VLPG Plant Ltd. σε ποσοστό 32%, (που  τελεί υπό την έγκριση της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού) αποτελεί άλλο ένα βήμα που πιστοποιεί την επέκταση στην αγορά της Κύπρου