Γρίφος με τα 7 αεροπλάνα που βρίσκονται στην έκταση του Ελληνικού και είναι ιδιοκτησίας του Πολιτιστικού Κέντρου Εργαζομένων Ολυμπιακής Αεροπορίας ( ΠΟΛ.Κ.Ε.Ο.Α). Η εταιρεία  Ελληνικό Α.Ε  επιδιώκει να απομακρυνθούν το γρηγορότερο δυνατόν  για να μεταβιβάσει την έκταση  των 6.000.000 τετραγωνικών μέτρων στην Lamda Development.

 Η  πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της «Ελληνικό ΑΕ» κα Σουλτάνα Σπυροπούλου στο παραπέντε της μεταβίβασης της έκτασης στην ανάδοχο εταιρεία διαπίστωσε,  ότι το  θέμα των παρκαρισμένων αεροπλάνων είναι ανοικτό και πρέπει να κάνει κάτι για να τα απομακρύνει.

Επέλεξε την οδό των ασφαλιστικών μέτρων με αίτηση της στο Ειρηνοδικείο Αθηνών  ζητώντας την έκδοση δικαστικής απόφασης για  να αναλάβει τον πλειστηριασμό των αεροπλάνων. Δηλαδή σε διάστημα ενός και δύο μηνών να προχωρήσει σε πλειστηριασμό  των αεροπλάνων που  για τα ελληνικά δεδομένα φαντάζει με άθλο του Ηρακλή.

 Ανάμεσα στα ιστορικά αεροπλάνα είναι κι «Βασίλισσα των αιθέρων» για πολλές δεκαετίες το Boeing 747 του Αριστοτέλη Ωνάση, το οποίο να σημειωθεί  περιέχει και απεμπλουτισμένο ουράνιο 282 κιλών.

 Χθες στο Ειρηνοδικείο Αθηνών κατατέθηκαν οι φάκελοι επιχειρημάτων τόσο  από την πλευρά του Ελληνικού όσο και από τον ΠΟΛ.Κ.Ε.Ο.Α. Η απόφαση θα σχετίζεται με το σχετικό αίτημα του Ελληνικού Α.Ε  να  αναλάβει το δικαίωμα πλειστηριασμών των αεροπλάνων που  στην περίπτωση που δοθεί έγκριση θα απαιτηθεί χρόνος μεγαλύτερος   των έξι μηνών για να ξεκινήσει η διαδικασία αναζήτησης ενδιαφερομένων.

 Η ρεαλιστική πρόταση του ΠΟΛ Κ.Ε Ο.Α)

 Το διοικητικό  συμβούλιο του Πολιτιστικού Κέντρου Εργαζομένων της Ολυμπιακής  προχώρησε σε πρόταση με περιεχόμενο τη δημιουργία Μουσείου μέσα στο χώρο του Ελληνικού αλλά η πρόταση απορρίφθηκε από την ανάδοχο εταιρεία του Ελληνικού όπως αναφέρεται σε επιστολή που έλαβε το διοικητικό συμβούλιο του ΠΟΛ.ΚΕ.Ο.Α)

 Τι λέει η επιστολή: 

Προς : Πολιτιστικό Κέντρο Εργαζομένων Ολυμπιακής Αεροπορίας (ΠΟΛ.Κ.Ε.Ο.Α.),

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι οι προτάσεις σας, σχετικά με την λειτουργία του  Μουσείου Πολιτικής Αεροπορίας διαβιβάστηκαν  στην εταιρεία LAMDA Development, πλην όμως δεν έγιναν αποδεκτές καθότι, κατά την άποψη της LAMDA Development, δεν βρίσκουν έρεισμα στην ελληνική νομοθεσία και στη Σύμβαση Αγοραπωλησίας μετοχών που έχει συνάψει με το Ελληνικό Δημόσιο ενώ και  οι προϋποθέσεις που θέσατε κρίθηκαν  από την Lamda ασύμβατοι με τη θέση της ότι είναι διατεθειμένη να αποδεχθεί τη παραμονή των αεροπλάνων εντός του Πόλου κατά το χρόνο ανάκτησης της Ελληνικό ΑΕ  από την Hellinikon Global, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν περιέλθει στην Ελληνικό ΑΕ  κατά  κυριότητα χωρίς οποιοδήποτε περαιτέρω όρο ή προϋπόθεση.

Ωστόσο το ΔΣ του Πολιτιστικού Κέντρου θεωρεί ότι υπάρχει λύση και να μεταφερθούν τα  6 αεροπλάνων στο Κέντρο Συντήρησης Αεροσκαφών που έχει αποφασιστεί  η διατήρηση και το Boeing 747 να μετακινηθεί και να παραμένει έξω από το υπόστεγο.

 Η αναζήτηση λύσης για τα αεροπλάνα πιθανόν να φέρει πρόσκαιρα εμπόδια στην μεταβίβαση της έκτασης στην Lamda όταν όλοι οι ενδιαφερόμενοι και κυρίως η κυβέρνηση θέλει  να κλείσει τις εκκρεμότητες για  τη μεταβίβαση της έκτασης στο νέο  ιδιοκτήτη.