Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Στα ύψη εκτινάχθηκε χθες η τιμή της Οριακής Τιμής Συστήματος ΟΤΣ αφού έφθασε τα 82,42 ευρώ ανά MW σημειώνοντας ποσοστιαία άνοδο 22 ,8%. Πρόκειται για το μέσο κόστος που θα πληρώσουν οι πάροχοι ενέργειας για να καλύψουν τη ζήτηση των πελατών τους. Μία μέρα κράτησε ο ενθουσιασμός από τη δημοπρασία των ΑΠΕ που έδωσαν τη χαμηλότερη τιμή τα 32,7 ευρώ ανα MW ενώ η τιμή εκκίνησης ήταν υψηλότερη των 50 ευρώ ανά MW. Μετά από 24 ώρες στην αγορά ενέργειας η καθημερινότητα και το κόστος προμήθειας της ενέργειας …προσγείωσε τα στελέχη των εταιρειών που διαπιστώνουν ότι το κόστος διευρύνεται από την μία μέρα στην άλλη.

 

Πάντως ο τελικός λογαριασμός θα φτάσει στα νοικοκυριά οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερα χρήματα για την εξόφληση του λογαριασμού τους από τον περασμένο Δεκέμβριο. Τα αποτελέσματα της αγοράς ενέργειας για την επόμενη ημέρα ήταν …φωτιά για τους προμηθευτές ενώ για τους παραγωγούς ενέργειας σημαίνει περισσότερα έσοδα.

 

Στις 24ωρες λειτουργία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας η τιμή της ΟΤΣ ανήλθε και σε υψηλότερα επίπεδα τα οποία ήταν τα 94,50 ευρώ ανά MW.

 

Αρκετοί πάροχοι ενέργειας έκαναν συναλλαγές δηλαδή αγόρασαν ενέργεια με αποτέλεσμα το δικό τους τιμολόγιο τόσο για την εταιρεία όσο και για τους πελάτες της να τιμολογηθεί κατά 12,08 ευρώ MWh υψηλότερα σε σχέση με το μέσο κόστος της ΟΤΣ των 82,42 ευρώ.