Θαλάσσια αιολική ενέργεια - υπεράκτιες ανεμογεννήτριες - υπεράκτια αιολικά πάρκα - offshore wind parks
Θαλάσσια αιολική ενέργεια - υπεράκτιες ανεμογεννήτριες - υπεράκτια αιολικά πάρκα - offshore wind parks
Πηγή Εικόνας: pixabay - Norbert Pietsch

Ηχηρά ονόματα από το χώρο της ενέργειας έδωσαν το παρόν στη χτεσινή ηλεκτρονική δημοπρασία, στο πλαίσιο της κοινής ανταγωνιστικής διαδικασίας της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για υποβολή προσφορών έργων ΑΠΕ.

 

Πρόκειται για δημοπρασία σταθμός στην αγορά της ενέργειας αφού οι προσφερόμενες τιμές από τους επενδυτές κινήθηκαν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

 

Η τιμή εκκίνησης ήταν στα 53,86 ευρώ/MWh και η χαμηλότερη τιμή που δόθηκε ήταν τα 32,97 ευρώ/MWh και η μέση τιμή διαμορφώθηκε στα 40 ευρώ/MWh. Υπενθυμίζεται ότι η χαμηλότερη ταρίφα που είχε καταγραφεί σε προηγούμενους διαγωνισμούς ήταν για το έργο των 200 MW της ΔΕΗΑΝ με 49 ευρώ ανά MWh. Επίσης στα αξιοσημείωτα που καταγράφηκαν χτες ήταν ότι έργο 1 MW με προσφερόμενη τιμή 42 ευρώ / MWh δεν «προκρίθηκε».

 

Ο όμιλος Μυτιληναίου ήταν ο πιο ενεργός παίκτης για το 50% της προσφερόμενης ενέργειας που ζητούσε η ΡΑΕ φθάνοντας τα 350 MW Μεγαβάτ).

 

Η Mytilineos «κλείδωσε» ταρίφες συνολικής ισχύος πάνω από 160 MW, ενώ η Lightsource BP με τις κινήσεις της δρομολόγησε την δυναμική παρουσία της. Μάλιστα εκτιμάται ότι έχει σχέδια για έργα συνολικής ισχύος 300 MW με δυνατότητα, βέβαια, πολύ ανταγωνιστικών τιμών.

 

Ειδικά η Mytilineos έχοντας ανακοινώσει ένα μεγάλο σχέδιο ανάπτυξης του χαρτοφυλακίου της πρόσφατα εξαγορασθεισα Εγνατίας ισχυροποιεί τη θέση της ενώ μπορεί πλέον υλοποιώντας τη στρατηγική της για βιώσιμες επενδύσεις και δράσεις ESG, με αυτές τις τιμές, να προχωρήσει δυναμικά και σε σύναψη διμερών συμβολαίων – PPAs.

 

Αξίζει να αναφερθεί ότι οι τιμές αφορούν ώριμες επενδύσεις σε ΑΠΕ και ο χρόνος ένταξης στο ενεργειακό σύστημα της χώρας θα εξαρτηθεί από τους ίδιους τους επενδυτές. Στέλεχος της ενεργειακής α αγοράς υποστηρίζει ότι ο χθεσινός διαγωνισμός είναι ένδειξη ότι αργήσαμε ως χώρα να ανακοινώσουμε το σχέδιο απολιγνιτοποίησης, το οποίο θα πληρωθεί από τους καταναλωτές με την ενεργοποίηση της ρήτρας δικαιωμάτων ρύπων του με συνέπεια ανόδου των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος.