Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για την αποκατάσταση του διατηρητέου κτιρίου στην οδό Ερμού 76 στην Αθήνα, το οποίο έχει μισθώσει η εταιρεία Milora Development (θυγατρική της Ten Brinke) από τον Δήμο Αγίας Παρασκευής με μηνιαίο ενοίκιο 10.000 ευρώ. Ύστερα από ένα σχετικά μακρύ δρόμο αδειοδοτήσεων, η εταιρεία, σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται, πολύ σύντομα, να εξασφαλίσει την απαιτούμενη άδεια δόμησης.

Το έργο

Πρόκειται για κτίσμα κατασκευασμένο από τοιχοποιία-πέτρα, διαθέτει στέγη από κεραμίδια και μεσομάτωπα από ξύλο, που βρίσκεται στην οδό Ερμού 76, βρίσκεται δηλαδή στο τμήμα της εμπορικής αρτηρίας, μετά την Καπνικαρέα, που είναι και περισσότερο υποβαθμισμένο, σε σχέση με αυτό από το Σύνταγμα μέχρι την Αιόλου. Το γνωστό και ως Γιαβάσειο κληροδότημα χαρακτηρίστηκε τον Ιούλιο του 1985 ως διατηρητέο, και βρίσκεται στο τμήμα της Ερμού, μετά την Καπνικαρέα, που είναι και περισσότερο υποβαθμισμένο, σε σχέση με αυτό από το Σύνταγμα μέχρι την Αιόλου.

Το σχέδιο αξιοποίησης περιλαμβάνει εκτός από ευρύτερες εργασίες αποκατάστασης και αναδιαρρύθμισης χώρων, την πλήρη ανακατασκευή του εσωτερικού του ακινήτου. Επίσης, θα προστεθούν δύο όροφοι και θα κατασκευαστεί φυτεμένο δώμα και χώρος επιφάνειας 25,04 τ.μ. σε αυτό. Στο ισόγειο και υπόγειο του κτιρίου θα αναπτυχθούν καταστήματα, ενώ οι δυο του όροφοι θα φιλοξενήσουν ενοικιαζόμενα διαμερίσματα.

Το Γιαβάσειο εκτιμάται ότι κατασκευάστηκε αρχές του 20ου αιώνα και στο παρελθόν έχει λειτουργήσει ως ξενοδοχείο, ενώ μέχρι τις αρχές του 2000 στο ισόγειό του λειτουργούσαν καταστήματα. Ο σεισμός του 1999 και πυρκαγιές μετέτρεψαν το κτίσμα σε κουφάρι. Ακολούθησαν διάφορες εργασίες αποκατάστασης, οι οποίες δεν έφεραν ποτέ το επιθυμητό αποτέλεσμα, με αποτέλεσμα να απαιτηθεί η παρέμβαση του ιδιώτη, προκειμένου να διασφαλιστεί η αναγέννηση του ακινήτου.