Εργασλιες πόντισης καλωδίων για την ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων
Εργασλιες πόντισης καλωδίων για την ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων
Πηγή Εικόνας: ΑΔΜΗΕ

Με γοργούς ρυθμούς προχωρά ο ΑΔΜΗΕ το πρόγραμμα ολοκλήρωσης της Δ΄ φάσης διασυνδέσεων των Κυκλάδων, και της μικρής διασύνδεσης της Κρήτης. Πρόκειται για έργα κομβικής σημασίας στην ενεργειακή μετάβαση των νησιών.

Οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις σε δέκα νησιά των Κυκλάδων είναι ο αρχικός σχεδιασμός του ΑΔΜΗΕ,  με τα πέντε εξ αυτών να έχουν ήδη διασυνδεθεί με το ηπειρωτικό σύστημα. Να σημειωθεί ο Διαχειριστής διεξάγει τις μέρες αυτές εντατικές δοκιμές για την ηλέκτριση του καλωδίου προς την Κρήτη.

Επίσης στα μέσα Ιουνίου αναμένεται να βγουν οι ανάδοχοι για τον υποσταθμό υψηλής τάσης στη Θήρα, που αποτελεί έργο κομβικό γα την προώθηση της Δ΄ φάσης διασύνδεσης των Κυκλάδων, μέσω της οποίας εκτός από τη Θήρα, θα συνδεθούν με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας η Μήλος, η Φολέγανδρος και η Σέριφος.

Σημειώνεται ότι με βάση πληροφορίες το έργο διεκδικούν η κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ – ΑΒΒ, η σύμπραξη της Damco Energy (του Ομίλου Κοπελούζου) με την Xian Electric Engineering, καθώς και η εταιρεία Nari Technology και η επιλογή θα γίνει μέσω ηλεκτρονικής δημοπρασίας.

Επίσης για το υποβρύχιο καλώδιο για της διασύνδεσης της Θήρας, έχουν ήδη αποσφραγιστει οι τεχνικές προσφορές των υποψήφιων εταιρειών (Ελληνικά Καλώδια και Prysmian Group) και αναμένεται και εδώ η διενέργεια της ηλεκτρονικής δημοπρασίας.

«Μασάζ» στις τοπικές κοινωνίες

Παράλληλα όμως με το τεχνικό και οικονομικό κομμάτι ο ΑΔΜΗΕ προωθεί την ενδυνάμωση της συνεργασίας του με τις τοπικές  κοινωνίες μέσα από διάλογο αλλά και ανταποδοτικά έργα. Άλλωστε, ο Διαχειριστής εν όψει ενός μεγάλου επενδυτικού προγράμματος που υλοποιεί μέχρι το 2025 και έχει ύψος 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ επιθυμεί να κάνει κοινωνούς τους πολίτες κάθε περιοχής για τα σημαντικά οφέλη που απορρέουν από τα έργα ανανέωσης και αναβάθμισης του εξοπλισμού του. Στο πλαίσιο αυτό όπως έχει συμβεί και στην περίπτωση αντίστοιχων έργων πέρυσι στη Σκύρο, στη Νάξο,  αλλά στην Κρήτη, ο  Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας και ο Δήμος Τήνου ανακοίνωσαν την εντατικοποίηση της συνεργασίας τους με σκοπό την κατασκευή υποσταθμού Υψηλής Τάσης (150 kV) στην Τήνο.

Ο σταθμός θα διασφαλίσει μεγαλύτερη ενεργειακή σταθερότητα, τη βελτιστοποίηση της δυνατότητας μεταφοράς φορτίων από και προς τον νησί αλλά και συνολικά  την επάρκεια στο  νησί των Κυκλάδων, όπου μάλιστα οι κάτοικοί του έχουν εκφράσει έντονους προβληματισμούς για τη χωροθέτηση μεγάλου πάρκου ανεμογεννητριών,

Χρονοδιάγραμμα

Το έργο, πάντως του ΑΔΜΗΕ,  εκτιμώμενου προϋπολογισμού 13 εκατ. ευρώ, αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του δεύτερου εξαμήνου του 2024. Ήδη, δε, ο Διαχειριστής έχει λάβει τη θετική γνωμοδότηση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, γεγονός που, όπως αναφέρεται, ανοίγει τον δρόμο για την περιβαλλοντική αδειοδότηση και τις λοιπές αδειοδοτικές διαδικασίες οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν την άνοιξη του 2022.