Πηγή Εικόνας: dei.gr στο flickr

Σε …συναγερμό βρίσκεται η διοίκηση της ΔΕΗ μετά την κατακόρυφη αύξηση των δικαιωμάτων ρύπων (CO2). Η τιμή τους έχει εκτοξευθεί κοντά στα 52 ευρώ ( 51,93 ευρώ) όταν πριν από έναν χρόνο το κόστος για τους παραγωγούς ενέργειας με λιγνίτη ήταν στα 25 ευρώ.

 Η  … κούρσα των τιμών των ρύπων μεταφράζεται σε «ζεστό» χρήμα για την επιχείρηση  Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος  Στάσσης μιλώντας στο  Forum των Δελφών ανέφερε  ότι η αύξηση του κόστους των ρύπων είναι μία αρνητική εξέλιξη και πρόσθεσε ότι υπάρχουν μελέτες που ανεβάζουν  το κόστος δικαιωμάτων  στα 100  ευρώ ανά τόνο  τα επόμενα  χρόνια.

 Ο κ  Γιώργος Στάσσης τόνισε ότι η ΔΕΗ  στα τέλη του 2025 θα έχει απαλλαγεί πλήρως  από το λιγνίτη , επισημαίνοντας ότι η επιχείρηση  παίρνει θέση στο νέο και πράσινο περιβάλλον  που διαμορφώνεται στην αγορά ενέργειας.

Όμως  η  ανοδική πορεία των  CO2 εκτιμάται ότι θα ενεργοποιήσει τη ρήτρα δικαιωμάτων  ρύπων  στα τιμολόγια ρεύματος των καταναλωτών  με επιπλέον  επιβαρύνσεις τους επόμενους μήνες.

Άλλωστε η  ετήσια έκθεση της ΔΕΗ για το 2020  προβλέπει  την ενεργοποίηση ενός αυτόματου  μηχανισμού (ρήτρα) για τη μεταφορά των αυξήσεων στο κόστος δικαιωμάτων εκπομπών CO2 σε ορισμένα τιμολόγια Χαμηλής, Μέσης και Υψηλής Τάσης, επισημαίνοντας ότι το σχετικό κόστος ενδέχεται να μην αντισταθμίζεται πλήρως.

 Η διοίκηση της ΔΕΗ δεν είναι σε θέση να  απορροφήσει το κόστος ενέργειας  με συνέπεια  μέρος αυτού να καλυφθεί από τα τιμολόγια ρεύματος των καταναλωτών τα οποία  θα  σηκώσουν το βάρος των εξελίξεων.

 Οι καταναλωτές τους επόμενες μήνες θα διαπιστώσουν ότι η αξία της ενέργειας  που πληρώνουν στη ΔΕΗ θα είναι αυξημένη σε σύγκριση πριν  την εφαρμογή της ρήτρας  των δικαιωμάτων ρύπων.

Η ανοδική πορεία της τιμής των ρύπων επιβαρύνει  συνολικά την εγχώρια παραγωγή ενέργειας καθώς η ΔΕΗ παραμένει ένας από τους πιο ισχυρού παραγωγής ενέργειας, οδηγώντας το κόστος ρεύματος σε υψηλότερα επίπεδα και για τους προμηθευτές.

Για την κρατική  επιχείρηση το κόστος δικαιωμάτων ρύπων είναι  …βάρος  εκατοντάδων εκατομμυρίων  ευρώ.

Στην περίπτωση που οι υπολογισμοί γίνουν με  τα 52 ευρώ θα βγει ένας λογαριασμός  στα επίπεδα  των 800 εκατ ευρώ καθώς παράγει 15,4 τόνους  σε ρύπους.

Στην οικονομική χρήση του 2019 το κόστος «άγγιξε» τα 400 εκατ.  ευρώ.

 Η Βουλγαρία  δίνει  φθηνό ρεύμα  στην αγορά.   

Πάντως στα καλά νέα στην αγορά ενέργειας  είναι η είσοδος της Βουλγαρίας στο Χρηματιστήριο Ενέργειας  δίνοντας  τιμές ικανοποιητικές  που να σημειωθεί έφθασαν  τα 64,68 ευρώ ανά Mwh. Να σημειωθεί ήταν στα ίδια επίπεδα με τις αντίστοιχες εγχώριες τιμές ενέργειες.  Στο Χρηματιστήριο Ενέργειας  συμμετέχει και η Ιταλία με τιμές 68,37 ευρώ ανά Mwh. Η  χώρα  που ξεπέρασε τα 70 ευρώ  ήταν η Πολωνία με 72,12 ευρώ, οι υπόλοιπες   χώρες  της Ε.Ε. τιμολόγησαν κάτω από τα 69 ευρώ με την Ελλάδα να βάζει τη  χαμηλότερη τιμή ρεύματος τα 64,68 ευρώ. Η συμμετοχή της Βουλγαρίας στη διαμόρφωση τιμών του κόστους ενέργειας  πιθανόν  να συμβάλλει στην εξισορρόπηση των ακραίων τιμών καθώς για την παραγωγή ενέργειας  χρησιμοποιεί πυρηνικά εργοστάσια.