Ο Δήμος της Καλαμάτας εφαρμόζει έξυπνες και οικονομικές λύσεις στην πόλη, αλλάζοντας έως τώρα την παράδοση, και διαμορφώνει σήμερα την πόλη του αύριο.

Το κεντρικό λιμάνι της Μεσσηνίας διαθέτει πλέον ένα έξυπνο σύστημα φωτισμού και τηλεδιαχείριση του δικτύου ηλεκτροφωτισμού.

Αντικαταστάθηκαν 15.000 παλιά φωτιστικά σώματα με νέους τύπου LED, οι οποίοι διαθέτουν και …κοντρόλ. Τα νέα έργα παρουσιάστηκαν στο Δημαρχείο της πόλης, ένα κτίριο που ανακατασκευάστηκε τελευταία και διαθέτει συστήματα γεωθερμίας ώστε να εξοικονομεί ενέργεια.

Η  πόλη διαθέτει δίκτυα νέων τεχνολογιών, ασύρματα hotspots και δίκτυα οπτικών ινών.  Μάλιστα, όπως επεσήμανε ο δήμαρχος κ. Θανάσης Βασιλόπουλος σε ειδική εκδήλωση που έγινε την Πέμπτη, ο δήμος προχωρά σύντομα στη δημιουργία ενεργειακής κοινότητας και σε δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας με χρήση συστημάτων GIS. Παράλληλα,  αναπτύσσει εφαρμογές με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών καλλιέργειας, μέσω συστημάτων ευφυούς γεωργίας  και έξυπνο σύστημα ελέγχου της ποιότητας της ατμόσφαιρας.

Η εξοικονόμηση ενέργειας από τον εκσυγχρονισμό του οδοφωτισμού ανέρχεται στο 81%. Όσο για το δίκτυο μπορεί πλέον να μεταφέρει πληροφορίες, με απεριόριστες δυνατότητες. Αρκεί η τοποθέτηση ενός αισθητήρα που θα διαβιβάζει την πληροφορία στο κοντρόλερ του έξυπνου λαμπτήρα και μέσω του δικτύου η πληροφορία θα φτάνει στον σέρβερ του δήμου. Όσο για το πρόγραμμα «έξυπνης γεωργίας» θα μπορεί να συνεργαστεί με το δίκτυο του ηλεκτροφωτισμού στο επίπεδο της μεταβίβασης πληροφοριών. Επιπλέον, υπάρχει η δυνατότητα να ομαδοποιούνται τα φωτιστικά σώματα ώστε να δίνονται εντολές για τη ρύθμιση του φωτισμού ανά περιοχές.