Πηγή Εικόνας: Photo by Mohammad Danish from Pexels

Στο.. πόδι ή λόγω πίεσης να δώσουν χρήματα στις πληττόμενες επιχειρήσεις το οικονομικό  επιτελείο διαμορφώνει χρηματοδοτούμενα προγράμματα μέσω του ΕΣΠΑ σε χρόνο ρεκόρ, καθώς πρόκειται για δωρεάν ζεστό χρήμα.

Ωστόσο, τα προγράμματα έχουν πολλές αστοχίες και μικρή συμμετοχή από τους ενδιαφερόμενους, οι οποίες οφείλεται στο γεγονός ότι απευθύνονται σε οικονομικά ευκατάστατους, αλλά προκηρύσσονται για όσους τους έχει κυκλώσει η οικονομική ανέχεια.

Ο υφυπουργός Γιάννης Τσακίρης στην προσπάθεια να προλάβει το χρόνο και να λάβει  έγκριση από τις Βρυξέλλες …τρέχει τις προκηρύξεις, οι οποίες να σημειωθεί στο στάδιο της ολοκλήρωσης διαπιστώνεται η μικρή συμμετοχή των ενδιαφερόμενων παρότι μοιράζεται χρήμα που δεν επιστρέφεται.

Η πρόσφατη δράση χρηματοδότησης «e-λιανικό» παρότι είχε κεφάλαια προς διάθεση  συνολικά 80 εκατ. ευρώ διατέθηκαν μόλις τα 53,6 εκατ. ευρώ.

Στη δράση εντάχθηκαν μόλις 11.500 επιχειρήσεις ενώ οι αρχικές προσδοκίες ήταν να ενταχθούν περισσότερες από 20.000.

Η σχετική μικρή συμμετοχή σύμφωνα με επαγγελματίες οφείλεται στην παράβλεψη κρίσιμων παραμέτρων.

Οι δράσεις του ΕΣΠΑ αλλά κι ο αρμόδιος υφυπουργός δεν προέβλεψαν την οικονομική  αδυναμία επιχειρήσεων διότι έπρεπε να χρηματοδοτήσουν με ίδια κεφάλαια την ίδρυση ιστοσελίδας eshop .

Οι επιχειρηματίες που πράγματι ήθελαν να ενταχθούν δεν είχαν τα χρήματα για να προπληρώσουν τις απαιτούμενες εργασίες από εξειδικευμένες τεχνολογικές εταιρείες του κλάδου.

Η προπληρωμή των εργασιών ανέδειξε ότι οι επιχειρήσεις έχουν στεγνώσει από ρευστό  που καθιστά δύσκολο έως ακατόρθωτο την ένταξή τους στη δράση.

Η χρηματοδότηση μέσω του ΕΣΠΑ ολοκληρώνεται με την κατάθεση των αποδείξεων για τις  παρεχόμενες υπηρεσίες. Αντίστοιχο πρόγραμμα έτρεξε για την αγορά θερμαντικών  σωμάτων για εξωτερικούς χώρους για την εστίαση. Και στην συγκεκριμένη δράση  ακολουθήθηκε η ίδια διαδικασία. Ο ενδιαφερόμενος πληρώνει το κόστος αγοράς  και στη συνέχεια καταθέτει τις αποδείξεις για να πληρωθεί από το πρόγραμμα.

Oι δράσεις του ΕΣΠΑ σε μία περίοδο που ο επιχειρηματικός κόσμος έχει πληγεί ανεπανόρθωτα από την πανδημία και τα απανωτά lockdown επί της ουσίας απευθύνονται σε επιχειρήσεις με κομπόδεμα που κατάφεραν μέσα στην κρίση να διατηρήσουν ρευστότητα που τους επιτρέπει να αξιοποιούν το «δωρεάν» χρήμα από προγράμματα ΕΣΠΑ.

Η δράση του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων “e-λιανικό – Επιχορήγηση υφιστάμενων ΜμΕ επιχειρήσεων του κλάδου του λιανεμπορίου για την ανάπτυξη, αναβάθμιση και διαχείριση ηλεκτρονικού καταστήματος”.

Η δράση αφορούσε την ανάπτυξη την αναβάθμιση και τη διαχείριση ηλεκτρονικού καταστήματος (e-shop) για μεσαίες, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του λιανικού εμπορίου, με επιχορήγηση έως 5.000 ευρώ. Συνολικά υποβλήθηκαν 11.503 αιτήσεις από επιχειρήσεις, συνολικού προϋπολογισμού 53,6 εκ. ευρώ.

Δηλαδή, τα προγράμματα ΕΣΠΑ αφορούν μόνο τους πλούσιους επιχειρηματίες, ενώ προκηρύσσονται για να καλύψουν τις ανάγκες των οικονομικά ασθενέστερων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υφυπουργός αρμόδιος για το ΕΣΠΑ κ. Γιάννης Τσακίρης για τις δράσεις που έχουν ολοκληρωθεί και έμειναν αδιάθετα κεφάλαια υπάρχει η  δυνατότητα για νέα προκήρυξη  αλλά  θα δίνει τη δυνατότητα  η χρηματοδότηση  να  γίνει με τη μεσολάβηση πιστωτικού ιδρύματος για να  συμμετέχουν  κι εκείνες οι επιχειρήσεις που δεν διαθέτουν ρευστό.