Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων της Ψυττάλειας
Το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων της Ψυττάλειας (ΚΕΛΨ) λειτουργεί από το 1994.
Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων της Ψυττάλειας
Το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων της Ψυττάλειας (ΚΕΛΨ) λειτουργεί από το 1994.
Πηγή Εικόνας: Ευδάπ

Στα μέσα Απριλίου το γρηγορότερο ή μέχρι τα τέλη του μήνα θα έχει ανακηρυχθεί  η εταιρεία που θα αναλάβει το έργο της Ψυττάλειας για τα επόμενα 5 χρόνια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι οικονομικές προσφορές θα ανοίξουν άμεσα και να σημειωθεί   ότι είχαν κατατεθεί στην αρχική φάση του διαγωνισμού αλλά οι αναβολές, ο αποκλεισμός ορισμένων υποψηφίων κατανάλωσε αρκετό χρόνο  για να  έρθει η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ να ολοκληρώσει τη διαδικασία.

Στην υπόθεση είχε μεσολαβήσει και το ΤΕΕ ως τεχνικός σύμβουλος, συμβάλλοντας στην θετική έκβαση του διαγωνισμού.

Χθες, η διοίκηση έδωσε στη δημοσιότητα  και την αντίστοιχη βαθμολογία  για την  τεχνική  προσφορά. Τη μεγαλύτερη βαθμολογία έλαβε η κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ Α.Τ.Ε , η ΑΒΑΞ και η ΕΡΓΟΤΕΜ με 109,93. Η υψηλή βαθμολογία πιθανόν να οφείλεται και σο γεγονός ότι η ΑΚΤΩΡ είναι η εταιρεία που υλοποιεί ο έργο και εμφανίζει εμπειρία έναντι των άλλων υποψηφίων.

Οι τρείς κοινοπραξίες που συμμετέχουν, με τη βαθμολογία που πήραν είναι :

· ΑΚΤΩΡ Α.Τ.Ε. – ΑΒΑΞ – ΕΡΓΟΤΕΜ: 109,93

· INTRAKAT – SUEZ INTERNATIONAL – ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ: 108,0

· ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ – ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: 106,0

Η τεχνική προσφορά  ανά εταιρεία συμμετέχει με ποσοστό 30% στη συνολική αξιολόγηση και το υπόλοιπο 70% προέρχεται από την  οικονομική προσφορά.

Η κοινοπραξία που θα δώσει τη χαμηλότερη προσφορά θα κερδίσει και το διαγωνισμό  καθώς το προτεινόμενο τίμημα είναι κόστος για την ΕΥΔΑΠ.

Να σημειωθεί ότι η ΑΚΤΩΡ και θυγατρική του Ομίλου Ελλάκτωρ αντιμετωπίζει οικονομική ρευστότητα  αυτός είναι κι ο λόγος που έχει ανακοινωθεί ΑΜΚ και το θέμα θα ζητηθεί στην επαναληπτική ΓΣ των μετόχων στις 22 Απριλίου.

Μετά την απόφαση του Δ.Σ. της ΕΥΔΑΠ, αναμένεται το συντομότερο δυνατόν να ανοίξουν οι οικονομικές προσφορές ώστε να επιλεγεί η κοινοπραξία που θα αναλάβει τη διαχείριση του έργου.

Σημειώνεται ότι κρίνεται ικανοποιητική η συμμετοχή στον διαγωνισμό καθώς κατατέθηκαν τρεις προσφορές για την ανάληψη της λειτουργίας και συντήρησης από συμπράξεις εγχώριων και διεθνών εταιρειών κύρους.

Η λειτουργία και συντήρηση των εγκαταστάσεων του ΚΕΛ Ψυττάλειας, ενός από τα μεγαλύτερα κέντρα επεξεργασίας λυμάτων στην Ευρώπη αφορά και την εκτέλεση εργασιών και λειτουργικών ρυθμίσεων για τη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος της εγκατάστασης, εξασφαλίζει το μέγιστο δυνατό όφελος για τους πολίτες και το περιβάλλον. Σημειώνεται ότι μέρος των ενεργειακών αναγκών του Κέντρου καλύπτεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που παράγονται εκεί.

Ένας διαγωνισμός ιδιαίτερα σημαντικός για την ποιότητα ζωής στο Λεκανοπέδιο Αττικής και το θαλάσσιο περιβάλλον του Σαρωνικού, εισέρχεται στην τελική φάση ολοκλήρωσης.