Λιμάνι Αλεξανδρούπολης
Λιμάνι Αλεξανδρούπολης
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στο δεύτερο στάδιο της διαγωνιστικής διαδικασίας εισέρχονται τα λιμάνια της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης. Σήμερα, το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ που «τρέχει» τους διαγωνισμούς θα ανακοινώσει τις υποψήφιες εταιρείες που περνούν στην επόμενη φάση  των διαγωνισμών. Με τη σχετική ανακοίνωση του Ταμείου ανοίγει ο δρόμος για το τελικό στάδιο, που θα είναι η κατάθεση των οικονομικών προσφορών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε σύνολο 9 υποψηφίων για τα δύο λιμάνια ενδέχεται να μη περάσουν όλοι στο επόμενο στάδιο. Οι ίδιες πηγές λένε στο economix.gr ότι το αμερικανικό  σχήμα περνάει στην επόμενη φάση.

Οι εταιρείες που πιθανόν αποκλειστούν, η ευθύνη θα βαρύνει τα ίδια τα σχήματα, τα οποία  δεν προσκόμισαν τα απαραίτητα έγγραφα που να τεκμηριώνουν τη φερεγγυότητά  τους ως εταιρείες ή ως κοινοπραξίες για τη συμμετοχή τους στους δύο διαγωνισμούς.

Αξίζει να σημειωθεί οι υποψηφιότητες για το λιμάνι της Ηγουμενίτσας θα αξιολογηθούν  μέσα στον Απρίλιο, καθώς η προκήρυξη βγήκε στον αέρα μετά  τον Οκτώβριο του 2020.

 Το λιμάνι Φίλιππος Β (Καβάλα) 

Για την υπο-παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης, συντήρησης, λειτουργίας και εκμετάλλευσης ενός σταθμού πολλαπλών χρήσεων σε τμήμα του λιμένα Φίλιππος Β΄ του «Οργανισμού Λιμένος Καβάλας Α.Ε.» (ΟΛΚ Α.Ε.) εκδήλωσαν ενδιαφέρον 5 υποψήφιοι

Ειδικότερα,  συμμετέχουν τα εξής σχήματα:

1)PFIC LTD,

2)QUINTANA INFRASTRUCTURE + DEVELOPMENT,.ΕΝΩΣΗ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ IMERYS AE,

3) GOLDAIR CARGO & I.M.G.

4) ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ INTERNATIONAL PORT INVESTMENTS KAVALA, η οποία απαρτίζεται από τις εταιρείες BLACK SUMMIT FINANCIAL  GROUP – EFA GROUP και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

5) ο ΟΛΘ.

Υπενθυμίζεται ότι η υπο-παραχώρησης θα γίνει για 40 χρόνια και περιλαμβάνει τον υφιστάμενο προβλήτα με επιστρωμένη έκταση, εμβαδού περίπου 117.000 τ.μ., μια πρόσθετη μη επιστρωμένη από αποκατάσταση έκταση, εμβαδού περίπου 165.000 τ.μ., τον αποσπασμένο μώλο κυματοθραύστη, την εμπορική δραστηριότητα (γενικό φορτίο, ξηρό χύδην φορτίο και περιστασιακά εξυπηρέτηση εμπορευματοκιβωτίων) και συγκεκριμένα αντικείμενα του υπάρχοντος εξοπλισμού του λιμανιού.

Για το  λιμάνι της Αλεξανδρούπολης το ενδιαφέρων των Αμερικανών είναι έντονο. Ο Αμερικανός Πρέσβης στην Ελλάδα  κ Τζέφρυ P. Πάιατ με δηλώσεις τους στο πρόσφατο παρελθόν έχει  αναφερθεί στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και τη σημασία του για τις σχέσεις των δύο χωρών.

Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.:

Το ΤΑΙΠΕΔ, σύμφωνα με την προκήρυξη, βγάζει στο σφυρί  το 67% του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης. Συνολικά  4 ήταν είναι τα σχήματα  που δήλωσαν συμμετοχή στο διαγωνισμό.

1) QUINTANA INFRASTRUCTURE & DEVELOPMENT 

2) Κοινοπραξία CAMERON S.A– GOLDAIR CARGO AE– BOLLORE AFRICA LOGISTICS 

3) Κοινοπραξία INTERNATIONAL PORT INVESTMENTS ALEXANDROUPOLIS, η οποία απαρτίζεται από τις εταιρείες BLACK SUMMIT FINANCIAL GROUP – EUROPORTSEFA GROUP και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

4) ΟΛΘ Α.Ε.

Ποιο είναι τα αμερικανικό σχήμα

Black Summit Financial Group: Αμερικανική επενδυτική εταιρεία που παρέχει ανεξάρτητες χρηματοοικονομικές και συμβουλευτικές υπηρεσίες καθώς και υπηρεσίες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, με επίκεντρο τη διατήρηση και την ανάπτυξη της περιουσίας των πελατών της με βάση το προφίλ κινδύνου τους και τους επενδυτικούς τους στόχους, μέσα από κατάλληλες επενδυτικές στρατηγικές. Τέλος, να σημειωθεί ότι τα σχήματα  που περνούν το επόμενο στάδιο θα έχουν  πρόσβαση στα οικονομικά δεδομένα των δύο λιμανιών  και αναμένεται να καταβάλουν ως εγγύηση ένα χρηματικό ποσό και την ίδια στιγμή  υπογράφονται συμβόλαια εμπιστευτικότητας.