Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ελεύθερα θα πωλούνται από πλανόδιους πωλητές οι χαρταετοί την καθαρά Δευτέρα  δίνοντας την ευκαιρία στους μικρούς φίλους να νοιώσουν το πέταγμα του χαρταετού  καθώς τα καταστήματα παραμένουν κλειστά εξαιτίας του lockdown.

Φέτος οι πλανόδιοι πωλητές θα κάνουν την εμφάνιση τους στους δρόμους δίνοντας χαρά σε μικρούς και μεγάλους καθώς θα αποτελέσει  για τις οικογένειες μία μικρή ευκαιρία εξόδου σε ανοικτούς χώρους για την τήρηση του εθίμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα δοθεί η δυνατότητα σε αλυσίδες σουπερ μάρκετ να βγάλουν προς πώληση χαρταετούς ενόψει της Καθαράς Δευτέρας καθώς πρόκειται  για αθέμιτος ανταγωνισμός για τα καταστήματα που παραμένουν κλειστά λόγω  των  περιορισμών που ισχύουν για τη μη μετάδοση της πανδημίας.

Πηγές από αρμόδιες κυβερνητικές πηγές λένε ότι δεν θα απαγορεύσουν την παρουσία των μικροπωλητών κοντά σε πάρκα ή σε κεντρικούς δρόμους που θα οδηγούν σε περιοχές  που θα επιτρέπουν το πέταγμα του χαρταετού.

Τόσο οι πλανόδιοι όσοι και οι καταναλωτές θα κάνουν χρήση του κωδικού 6 του 13033 που θα τους επιτρέπει να μετακινηθούν.

Οι αρμόδιοι θα είναι σε αυξημένη ετοιμότητα, καθώς δεν επιθυμούν σε κάθε περίπτωση να προκληθεί συνωστισμός σε πάρκα και σε ανοιχτούς χώρους.

Στην περίπτωση που οι πολίτες κάνουν κατάχρηση του κωδικού 6 και οι αρμόδιοι λάβουν μηνύματα ότι τα πάρκα γέμισαν σε ανησυχητικό βαθμό, δεν αποκλείεται να βάλουν κόφτη στον κωδικό 6 και να δίνεται αρνητική απάντηση στο αίτημα για μετακίνηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόσφατη αλλαγή στη χρήση του κωδικού 6, που πλέον απαιτείται η μετακίνηση με τα πόδια και σε απόσταση δύο χιλιομέτρων, θα λειτουργήσει θετικά. Εκτιμάται ότι θα αποφευχθεί ο συνωστισμός σε πάρκα της Αττικής, που για τους περισσότερους είναι απαραίτητη η χρήση μεταφορικού μέσου.

Την ίδια στιγμή, ο Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ), όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, με ανακοίνωση του ενημερώνει τους πολίτες για τους κινδύνους που επιφυλάσσει το πέταγμα του χαρταετού, όταν η προσπάθεια γίνεται κοντά σε ηλεκτροφόρα καλώδια.

Οι ανησυχίες του ΔΕΔΔΗΕ για ατυχήματα είναι αυξημένες, διότι στις τρέχουσες συνθήκες και δεδομένο τους περιορισμούς των μετακινήσεων πιθανόν κάποιοι πολίτες να αναλάβουν το ρίσκο, όπως και κίνδυνο της ζωής τους.

Ο ΔΕΔΔΗΕ επισημαίνει  ότι  όταν ο χαρταετός σας μπλεχτεί στα καλώδια, τότε για την ασφάλειά σας: Μην επιχειρήσετε να τον απελευθερώσετε τραβώντας τον σπάγκο ή χρησιμοποιώντας άλλα αντικείμενα, ακόμη και ξύλινα

μην προσπαθήσετε να αναρριχηθείτε πάνω σε ικριώματα ή στύλους διανομής ηλεκτρικού ρεύματος ή ηλεκτροφωτισμού, ούτε και σε σημεία που βρίσκονται κοντά σε ηλεκτροφόρα καλώδια

Σε κάθε περίπτωση που θα χρειαστείτε βοήθεια: ειδοποιείστε τις βλάβες του ΔΕΔΔΗΕ (11500, Κέντρο Εξυπηρέτησης και Βλαβών) ή επικοινωνήστε με το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής.

Πάντως, είναι πιθανόν να υπάρξει ανατροπή μέχρι την Καθαρά Δευτέρα σε περίπτωση που τα κρούσματα στην Αττική σημειώσουν περαιτέρω άνοδο και ο συνολικός αριθμός κινηθεί σε επίπεδα ρεκόρ, οι αρμόδιοι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο στο παρά πέντε να απαγορευτεί  η πώληση από πλανόδιους  η πώληση χαρταετών.