piraeus port plaza
Το piraeus port plaza
piraeus port plaza
Το piraeus port plaza
Πηγή Εικόνας: Eurobank

Μνημόνια και πανδημική κρίση μετέτρεψαν τους Έλληνες ιδιοκτήτες σε νοικάρηδες.

Η δεκαετία του 2010 ανατρέπει την παγιωμένη μέχρι σήμερα εικόνα δεκαετιών με τους Έλληνες να παραχωρούν τα κλειδιά της ιδιοκτησίας σε αλλοδαπούς που εμφανίζουν ανοδική τάση σε σχέση με το παρελθόν.

Ο θεσμός της Golden visa συνέβαλε στην ανατροπή αλλά και η διαρκής μείωσης των εισοδημάτων τους βάζουν εμπόδια στο δρόμο για το δικό τους σπίτι.

Η έρευνα της Ένωσης Μεσιτών Ακινήτων Πιστοποιημένων Πραγματογνωμόνων Ελλάδας ΕΠΠΑ για το 2020 φέρνει στο προσκήνιο το προφίλ των αγοραστών.

Την χρονιά που πέρασε οι Έλληνες συμμετείχαν με ποσοστό 59,4% ως αγοραστές ακινήτων όταν το αντίστοιχο ποσό έφθανε στο 75% το 2015.

Οι αγοραστικές δυνατότητες των Ελλήνων με βάση την έρευνα μπήκαν σε καθοδική τροχιά. Το 2018 το ποσοστό έπεσε κάτω από το 70% και συγκεκριμένα διαμορφώθηκε στο 69%.

Σε μια πενταετία από τους 8 στους 10 Έλληνες είχαν το ρόλο αγοραστή και σε μια πενταετία μόλις οι 6 στους 10 διατηρούν το προφίλ του εν δυνάμει ιδιοκτήτη.

Πλέον στην πλευρά των αγοραστών εμφανίζονται αλλοδαποί επενδυτές όπως Αλβανοί , Βούλγαροι , Γερμανοί Ελβετοί , Άγγλοι, Ιταλοί Ισραηλινοί και Κινέζοι.

Τα «μεγάλα» πορτοφόλια εντοπίζονται στους Ρώσους , Άγγλους και Γερμανούς που εμφανίζονται να αγοράζουν ακίνητα από 181.000 έως 650 .000 ευρώ και το ενδιαφέρον τους στρέφεται προς τα νησιά του Ιονίου.

Εξίσου δυναμικοί αγοραστές είναι οι Ελβετοί , οι Ιταλοί και οι Γάλλοι που ψάχνουν να ακίνητα στα νησιά του Αιγαίου.

Όταν ο ανταγωνισμός μεταξύ τους εντείνεται δεν διστάζουν να κάνουν συμβόλαια με την αξία του ακινήτου να αγγίζει το 1 εκατ. ευρώ. Το παρόν ως ιδιοκτήτες δίνουν τόσο οι Αλβανοί όσο και οι Βούλγαροι μετά από πολλά χρόνια παραμονής ως εργαζόμενοι στην Ελλάδα φτάνουν στο πολυπόθητο σκοπό που είναι η αγορά κατοικίας μέσα στο αστικό ιστό των πόλεων.

Οι οικονομικές δυνατότητες , σύμφωνα με την έρευνα κατά μέσο όρο φθάνουν τις 200.000 ευρώ ενώ υπάρχουν και κάποιοι που φθάνουν ακόμη και τις 350.000 ευρώ.

Η μειωμένη παρουσία των Ελλήνων ως ιδιοκτήτες οφείλεται και στο γεγονός ότι οι τράπεζες έχουν κλείσει τις στρόφιγγες χρηματοδότησης στεγαστικών δανείων , σύμφωνα με κτηματομεσίτες. Οι ίδιοι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να μειωθεί περαιτέρω το ποσοστό των Ελλήνων και με την εφαρμογή των φορολογικών κινήτρων που δίνει η κυβέρνηση στους αλλοδαπούς να επιλέξουν την χώρα μας ως τόπος διαμονής. Τέλος να σημειωθεί ότι η αγορά ακινήτων αφορά παλαιά και όχι νεόδμητα σε ποσοστό 90%.

Νίκος Θεοδωρόπουλος