Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων θα ξεφουσκώσουν μεσοσταθμικά κατά 8% τον ΕΝΦΙΑ στις ζώνες με τις μεγαλύτερες επιβαρύνσεις. Σε γενικές γραμμές αυτό είναι το σενάριο πάνω στο οποίο δουλεύουν στο υπουργείο Οικονομικών, το οποίο όμως τελεί υπό την αίρεση ότι η μετάλλαξη της πανδημίας θα αφήσει τους εκτιμητές ακινήτων να ολοκληρώσουν το έργο τους, διαφορετικά οι αλλαγές στις τιμές ζώνης των ακινήτων όπως και η επέκταση του αντικειμενικού συστήματος σε περίπου 3.000 νέες περιοχές θα πάρουν παράταση για το 2022.

Την δυσκολία του εγχειρήματος επιβεβαίωσε και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας. Σε δηλώσεις του στον σταθμό «Παραπολιτικά 90,1» επισήμανε ότι η «αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών είναι μια άσκηση την οποία προσπαθούμε να υλοποιήσουμε με πολλές δυσκολίες λόγω της υγειονομικής κρίσης». Πρόσθεσε, όμως, ότι εφόσον προχωρήσει θα υπάρξουν αναπροσαρμογές στον χάρτη του ΕΝΦΙΑ και συγκριμένα «αυξήσεις μόνο για τις περιπτώσεις εκείνες, και τις γεωγραφικές περιοχές, που θα πρέπει να υπάρχει αύξηση του ΕΝΦΙΑ».

Επισημαίνεται ότι η διαδικασία επικαιροποίησης των τιμών της Εφορίας με τις εμπορικές τιμές έχει ξεκινήσει από πέρυσι τον Μάρτιο αλλά η εξέλιξη της πανδημίας μεταθέτει συνεχώς το χρονοδιάγραμμα του επιτελείου. Οι πιστοποιημένοι εκτιμητές που έχουν αναλάβει το έργο της υποβολής των προτάσεων για τις νέες τιμές ζώνης, παρέδωσαν παρά το lockdown τις προτάσεις τους στο υπουργείο Οικονομικών αλλά η διαδικασία πάγωσε λόγω της ύφεσης και των επιπτώσεων που θα έχει αυτή στην αποτίμηση των ακινήτων. Ωστόσο η πανδημία έχει ανατρέψει το χάρτη της κτηματαγοράς, και έτσι οι ιδιώτες επενδυτές θα πρέπει να ξετυλίξουν από την αρχή το κουβάρι και να επαναπροσδιορίσουν τις τιμές ζώνης σε περισσότερες από 10.000 περιοχές σε όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό σε περίπτωση που η αναπροσαρμογή γίνει εντός του 2021 οι νέες τιμές θα ισχύσουν για τον υπολογισμό του φετινού ΕΝΦΙΑ και από την 1η Ιανουαρίου 2022 θα ενεργοποιηθούν για τις μεταβιβάσεις ακινήτων (αγοραπωλησίες, γονικές παροχές, δωρεές). Πέραν της αναπροσαρμογής τιμές ζώνης αναμένεται να αποκτήσουν για πρώτη φορά τουλάχιστον 3.000 περιοχές σε όλη τη χώρα οι οποίες θα ενταχθούν στο σύστημα των αντικειμενικών αξιών. Πρόκειται κατά κύριο λόγο για περιοχές που έχουν αναπτυχθεί οικιστικά ή και τουριστικά αλλά αντιμετωπίζονται φορολογικά ως εκτός σχεδίου και οικισμού, δηλαδή με τις χαμηλές αξίες των αγροτεμαχίων.

Με την ένταξή τους στο αντικειμενικό σύστημα αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά η φορολογητέα ύλη σε αυτές τις περιοχές και να προκύψει δημοσιονομικός χώρος ώστε να χρηματοδοτηθεί σε μεγάλο βαθμό η νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά κατά 8% που θα περιορίσει τις φορολογικές επιβαρύνσεις από την αύξηση των αντικειμενικών αξιών σε πολλές περιοχές της χώρας όπου η ψαλίδα μεταξύ των τιμών που εφαρμόζει η Εφορία και των εμπορικών παραμένει μεγάλη.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις παραγόντων της κτηματαγοράς επιβαρύνσεις θα προκύψουν για τους φορολογούμενους οι οποίοι έχουν ακίνητα σε περιοχές – φιλέτα, δηλαδή σε νησιά και τουριστικές περιοχές που θα ενταχθούν για πρώτη φορά στο αντικειμενικό σύστημα. Πρόκειται κυρίως για φορολογούμενους που διαθέτουν ακίνητα μεγάλης αξίας τα οποία βρίσκονται σήμερα στη Μύκονο, τη Σαντορίνη, τη Κέρκυρα αλλά και σε ακριβές περιοχές ακόμα και στην Αττική και είναι σχεδόν αφορολόγητοι ή πληρώνουν ΕΝΦΙΑ όσο ακριβώς πληρώνει και ένας φορολογούμενος που έχει στην κατοχή του ένα διαμέρισμα στην Καλλιθέα.

Νίκος Θεοδωρόπουλος