Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η παρατεταμένη άνοδος του Νικελίου στις διεθνείς αγορές έφερε ξένους και έλληνες αγοραστές για την μίσθωση μεταλλευτικού εργοστασίου μεταλλείων και μεταλλευτικών δικαιωμάτων ιδιοκτησίας του Ελληνικού Δημοσίου, που σήμερα αξιοποιείται από τη Λάρκο. 

Το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε. (ΤΑΙΠΕΔ) ανακοίνωσε ότι έξι ενδιαφερόμενα εταιρικά σχήματα υπέβαλαν εκδήλωση για τη μίσθωση του μεταλλευτικού εργοστασίου στη Λάρυμνα, των μεταλλείων, στη Λάρυμνα και το Λούτσι. Συνολικά, τέσσερα ξένα σχήματα και δύο ελληνικά θα δώσουν το παρών στη διαγωνιστική διαδικασία μίσθωσης του εργοστασίου

Ειδικότερα, ενδιαφέρον εκδήλωσαν οι εξής:

COMMODITY & MINING INSIGHT IRELAND LIMITED

GEK TERNA S.A. – AD HOLDINGS AG

MYTILINEOS S.A.

SOLWAY INVESTMENT GROUP LIMITED

THARISA PLC

TRAFIGURA GROUP Pte Ltd.

Tο ΤΑΙΠΕΔμετά από ανάθεση του Ελληνικού Δημοσίουδιενεργεί διεθνή διαγωνιστική διαδικασία αναφορικά με:

(i) τη μίσθωση του δημόσιου μεταλλείου Λάρυμνας, που περιλαμβάνει τα σχετικά μεταλλευτικά δικαιώματα, το μεταλλευτικό εργοστάσιο και τα ακίνητα, εγκαταστάσεις και εξοπλισμό του, τα οποία ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο και επί του παρόντος μισθώνονται στην «Γενική Μεταλλευτική και Μεταλλουργική Ανώνυμη Εταιρεία ΛΑΡΚΟ» (ΛΑΡΚΟ) και

(ii) τη μίσθωση του δημόσιου μεταλλείου στο Λούτσι, το οποίο περιλαμβάνει τα σχετικά μεταλλευτικά δικαιώματα με τα ακίνητα και τις εγκαταστάσεις του, τα οποία ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο.

Το προφίλ των εταιρειών  που εκδήλωσαν ενδιαφέρον.  

Η GEK Terna Group σε συνεργασία με την AD Holdings A.G συμμετέχουν στο διαγωνισμό. Η  ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είναι ένας μεγάλος ελληνικός Όμιλος, με δραστηριότητες στους τομείς των υποδομών, παραγωγής, προμήθειας και εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας από θερμικές πηγές και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), στις παραχωρήσεις, στη διαχείριση απορριμμάτων καθώς και στην ανάπτυξη και διαχείριση ακινήτων. Ο Όμιλος δραστηριοποιείται στην Ελλάδα, στην Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη, στις ΗΠΑ και στη Μέση Ανατολή. O Όμιλος είναι εισηγμένος στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Η AD Holdings AG αποτελεί εταιρία συμμετοχών με έδρα την Ελβετία και δραστηριοποιείται στην απόκτηση, διαχείριση και εκμετάλλευση περιουσιακών στοιχείων.

Ο Tharisa Plc, αποτελεί έναν καθετοποιημένο όμιλο ορυκτών πόρων, ο οποίος δραστηριοποιείται στην εξερεύνηση, στην εξόρυξη, στη μεταποίηση και στον εμπλουτισμό, στο μάρκετινγκ, στις πωλήσεις και στην εφοδιαστική αλυσίδα μετάλλων της ομάδας του λευκόχρυσου («PGMS») και συμπυκνωμάτων χρωμίου. Ο όμιλος κατέχει και λειτουργεί το ορυχείο Tharisa, το οποίο βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα του συγκροτήματος Bushveld στη Νότια Αφρική. Τα κεντρικά γραφεία του ομίλου βρίσκονται στην Κύπρο, ενώ είναι επίσης εισηγμένος στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου.

O Mytilineos είναι ένας μεγάλος Ελληνικός όμιλος με δραστηριότητες στους τομείς της μεταλλουργίας, των έργων EPC (εξειδικευμένα ενεργειακά έργα ευρείας κλίμακας, που καλύπτουν το πλήρες φάσμα της Μελέτης – Προμήθειας – Κατασκευής), ηλεκτρικής ενέργειας και εμπορίας φυσικού αερίου. Ο Όμιλος είναι εισηγμένος στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ενώ έχει παρουσία στις αγορές της Ευρώπης, της Τουρκίας, της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής με δραστηριότητα σε 29 χώρες. Στον κλάδο της μεταλλουργίας, ο Όμιλος δραστηριοποιείται μέσω της θυγατρικής της  εταιρείας Αλουμίνιον της Ελλάδος Α.Ε., που αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους καθετοποιημένους παραγωγούς αλουμινίου και αλουμίνας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Solway Investment Group αποτελεί έναν μεταλλευτικό και μεταλλουργικό όμιλο με έδρα την Ελβετία. Ο Όμιλος λειτουργεί ορυχεία και εργοστάσια τήξης στη Γουατεμάλα, στην Ουκρανία, στη Ρωσία, στην Βόρεια Μακεδονία, στην Ινδονησία και στις Φιλιππίνες, δίνοντας έμφαση κυρίως στην παραγωγή νικελίου. Ο Όμιλος δραστηριοποιείται στον κλάδο του νικελίου από το 2003 και αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς σιδηρονικελίου (Fe-Ni) παγκοσμίως.

O όμιλος Trafigura Group Pte. ιδρύθηκε το 1993 και εδρεύει στη Σιγκαπούρη. Ο Όμιλος ασχολείται με το εμπόριο και τη μεταφορά πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου και μετάλλων και ορυκτών στην Ευρώπη, την Ασία, τη Βόρεια Αμερική, τη Λατινική Αμερική, την Αφρική, την Αυστραλία και τη Μέση Ανατολή. Ο τομέας των μετάλλων και ορυκτών, δραστηριοποιείται στην εμπορία χαλκού, μόλυβδου, ψευδάργυρου, αλουμίνιου, σιδηρομεταλλευμάτων, νικελίου, πολύτιμων μετάλλων και άνθρακα σε διάφορες μορφές (σε μορφή μεταλλευμάτων, συμπυκνωμάτων και εξευγενισμένων μετάλλων).

H Commodity and Mining Insight Ireland Limited αποτελεί συνδεδεμένη εταιρεία της Commodity and Mining Insight UK Limited, η οποία είναι εξειδικευμένη εταιρεία παροχής συμβουλών και διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, με εξειδίκευση στον τομέα των μετάλλων και ορυκτών.