---
---
---
---
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ένα μήνα ακόμη κέρδισαν οι πέντε μοναχές της Μονής Αγ. Θεοδώρων κατά του έργου του Δυτικού Διαδρόμου που υλοποιεί ο ΑΔΜΗΕ. Χθες το Μονομελές Πρωτοδικείο Καλαβρύτων εξέτασε τα ασφαλιστικά Μέτρα δίνοντας ταυτόχρονα προσωρινή διαταγή αναστολής του έργου μέχρι την έκδοση της οριστικής απόφασης του Δικαστηρίου.

Ο ΑΔΜΗΕ με τους νομικούς συμβούλους προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα και εξετάζει όλα τα διαθέσιμα νομικά εργαλεία που θα θέσουν σε τροχιά υλοποίησης του έργου ενίσχυσης του ενεργειακού δικτύου της Πελοποννήσου.

Ο Δυτικός Διάδρομος αφορά τη νέα γραμμή μεταφοράς 400 kV μεταξύ Μεγαλόπολης και Πάτρας, η οποία είναι ολοκληρωμένη κατά 98%. Ωστόσο, το υπόλοιπο 2% έχει «παγώσει» εδώ και έναν περίπου χρόνο, καθώς η Μονή εναντιώνεται στην εγκατάσταση των δύο τελευταίων πυλώνων (από τους 310 συνολικά της γραμμής μεταφοράς), οι οποίοι διέρχονται σε απόσταση 500 μέτρων από το γυναικείο μοναστήρι.

Η τοποθέτηση των πυλώνων, όπως και το σύνολο της όδευσης της γραμμής μεταφοράς, έχει αδειοδοτηθεί από το ΥΠΕΝ από το 2014 χωρίς να εκφραστούν αντιρρήσεις κατά τη δημόσια διαβούλευση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης.

Να σημειωθεί είναι απαγορευτική οποιαδήποτε σκέψη για αλλαγή εγκατάστασής τω δύο πυλών καθώς αυτό θα σήμαινε τουλάχιστον δύο ακόμη έτη καθυστέρησης στην ολοκλήρωση του έργου, το οποίο έχει κρίσιμο ρόλο για την ενεργειακή ασφάλεια της Πελοποννήσου, αλλά και την κάλυψη της ζήτησης σε ρεύμα σε όλο το διασυνδεδεμένο σύστημα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι έχει εξαντληθεί κάθε προοπτική για εξωδικαστικό συμβιβασμό με τις μοναχές που παρότι αρχικά είχαν συμφωνήσει σε κάποια ανταλλάγματα που θα πηγαιναν στην Μονή στη συνέχεια απορρίφθηκαν για να φτάσει η υπόθεση στη Δικαιοσύνη.

Νίκος Θεοδωρόπουλος