Στις χειμερινές εκπτώσεις ελπίζει το λιανεμπόριο που σε φυσιολογικές συνθήκες πραγματοποιείται τζίρος που πλησιάσει τα 5 δις ευρώ, ο οποίος να σημειωθεί είναι υψηλότερος απ’ αυτόν της χριστουγεννιάτικης αγοράς.

Πρόκειται για το τελευταίο οχυρό επιβίωσης των επιχειρήσεων που παραμένουν κλειστές από τις αρχές Νοεμβρίου ενώ οι ανάσες που πήραν από το click away, οι επιδημιολόγοι εξαιτίας του βεβαρημένου επιδημιολογικού φορτίου επέβαλαν να κατέβουν εκ νέου τα ρολά στα τέλη Δεκεμβρίου.

Σε τεντωμένο σχοινί περπατά ο επιχειρηματικός κόσμος ,ο οποίος ελπίζει αύριο Παρασκευή να δοθεί η πολυπόθητη έγκριση για το άνοιγμα των καταστημάτων του λιανεμπορίου επαναφέροντας την υπηρεσία click away όπως και την υπηρεσία click in shop για τα καταστήματα ένδυσης, υπόδησης και πώλησης κοσμημάτων.

Το μέλλον του λιανεμπορίου είναι στα χέρια των λοιμωξιολόγων το οποίο όμως είναι …κόκκινο πανί διότι συμβάλλει στην αύξηση των κρουσμάτων.

Πάντως από την συνέντευξη του προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας κ. Σταύρου Καφούνη με τη συμμετοχή του προέδρου του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου κ. Αθανασίου Εξαδάκτυλου και δύο καταξιωμένων επιστημόνων οι κ.κ. Κ. Σιούτας και Δ. Σαρηγιάννης .

Ο κ. Σαρηγιάννης ανέφερε ότι τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν το δεύτερο 15νθήμερο του Δεκεμβρίου προέκυψε ότι η υπηρεσία Click away είχε σχετικά μικρή επιβάρυνση στο επιδημιολογικό φορτίο και υπολογίστηκε στο 4% και το click in shop μπορεί να επιβαρύνει κατά 5%.

Ο κ. Σιούτας, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα να εγκατασταθούν μηχανήματα ανανέωσης του αέρα σε κλειστούς χώρους τα οποία όπως τόνισε είναι ικανά να αντιμετωπίσουν τη μετάδοση του covid 19.

Ανέφερε ως παράδειγμα τα αεροπλάνα που ανανεώνουν το αέρα χρησιμοποιώντας την τεχνολογία που επιτρέπει την παγίδευση των μικροβίων με φίλτρα αέρα.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου κ. Εξαδάκτυλος τόνισε ότι δεν μπορούν να ανοίξουν όλα μαζί και η επανεκκίνηση της οικονομίας θα γίνει σταδιακά.

Μεταξύ άλλων αναδείχθηκε ότι ζητούμενο δεν είναι «Πότε θα ανοίξουν αλλά Πως θα ανοίξουν, για να αποφευχθεί το σενάριο ενός νέου lockdown.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος κ. Σταύρος Καφούνης ανέφερε ότι ο κίνδυνος να χαθεί η μία στις δύο επιχειρήσεις είναι εφικτός με το «άνοιξε –κλείσε» και ζήτησε ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών να συμμετέχει ισότιμα στο τραπέζι των προτάσεων και όχι των αποφάσεων, οι οποίες εν τέλει ανήκουν στην κυβέρνηση, οι οποία έχει την ευθύνη.

Τόνισε ότι με σοβαρή και υπεύθυνη στάση του, έχει αποδείξει ότι μπορεί να συνεισφέρει σε ένα γόνιμο διάλογο προς όφελος οικονομίας και κοινωνίας.

Ο κ. Καφούνης είπε ότι πρέπει να εφαρμοστούν γεωγραφικοί περιορισμοί για τους καταναλωτές μέσω των μηνυμάτων για να αποφευχθεί η μετακίνηση πολιτών από την περιφέρεια στο κέντρο της Αθήνας για να κάνει τα ψώνια του. Επιπλέον ζήτησε και τα σούπερ μάρκετ να εισέλθουν σε ένα καθεστώς περιορισμών και να δοθεί μια προτεραιότητα στο λιανεμπόριο.

Νίκος Θεοδωρόπουλος