Η Αθήνα, σούρουπο, από ψηλά, στη συνοικία Μοναστηράκι
Η Αθήνα, σούρουπο, από ψηλά, στη συνοικία Μοναστηράκι
Πηγή Εικόνας: Photo by jimmy teoh from Pexels

Το κράτος αναλαμβάνει να πληρώσει το ενοίκιο του Ιανουαρίου, ενώ, για πρώτη φορά,  εντάσσονται και τα νομικά πρόσωπα που νοικιάζουν ακίνητα.

Οι μισθωτές δεν θα καταβάλουν μίσθωμα στους ιδιοκτήτες τον Ιανουάριο, δίνοντας μία  ακόμη οικονομική ανάσα στις επιχειρήσεις που έχουν κατεβάσει ρολά με κρατική εντολή.

Ειδικότερα, και τα νομικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα και εισπράττουν υποχρεωτικά μειωμένα ενοίκια θα αποζημιωθούν για πρώτη φορά από το κράτος, ενώ για τις πληττόμενες επιχειρήσεις που είναι ανοιχτές έχει αποφασιστεί να έχουν μείωση στο ενοίκιο Ιανουαρίου κατά 40%.

Οι εργαζόμενοι που είναι σε αναστολή θα συνεχίσουν να πληρώνουν το 60% του μισθώματος για την κύρια κατοικία τους ή και για το παιδί τους που σπουδάζει σε διαφορετική πόλη από τον τόπο της μόνιμης κατοικίας τους.

Το νέο τοπίο στα “κουρεμένα” ενοίκια για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους, αλλά και για τις αποζημιώσεις στους ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν ακίνητα διαμορφώνεται ως εξής:

Οι επιχειρήσεις που είναι κλειστές με κρατική εντολή μέχρι τις 11 Ιανουαρίου, δεν θα πληρώσουν καθόλου ενοίκιο για τον Ιανουάριο:

Στο μέτρο εντάσσονται και οι εταιρείες του λιανεμπορίου, ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον. Την ίδια αντιμετώπιση θα έχουν κι επιχειρήσεις της εστίασης (καφέ, μπαρ, εστιατόρια, ταβέρνες ) ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με διανομή προϊόντων. Επίσης, οι εταιρείες  πολιτισμού (θέατρα, κινηματογράφοι), τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής, τα βιβλιοπωλεία, τα γυμναστήρια. Οι επιχειρήσεις του τουρισμού όπως ξενοδοχεία, καταλύματα και τουριστικά γραφεία, και οι υπηρεσίες μεταφορών, καθώς πλήττονται ιδιαίτερα από την απαγόρευση των μετακινήσεων από νομό σε νομό.

Για το ενοίκιο Φεβρουαρίου έχει ανακοινωθεί πως οι επιχειρήσεις που έχουν κατεβάσει υποχρεωτικά ρολά θα πληρώσουν το 80% του μισθώματος.

Οι φορολογούμενοι που εκμισθώνουν ακίνητα και υποχρεωτικά δεν θα εισπράξουν καθόλου ενοίκια για τον Ιανουάριο από τις επιχειρήσεις που είναι κλειστές, με κρατική εντολή θα αποζημιωθούν από το κράτος για το 80% του μηνιαίου συμφωνημένου ενοικίου και όχι για τη ζημιά που θα υποστούν. Για παράδειγμα, στα 500 ευρώ ενοίκιο ο ενοικιαστής δεν θα πληρώσει τίποτα για το Γενάρη και ο ιδιοκτήτης θα εισπράξει από το κράτος το 80% του ενοικίου, δηλαδή 320 ευρώ τα οποία θα είναι αφορολόγητα και ακατάσχετα. Από το ενοίκιο των 500 ευρώ, ο ιδιοκτήτης θα χάσει 80 ευρώ.

Για πρώτη φορά, οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα αποζημιωθούν από το κράτος σε μετρητά για τη ζημιά που έχουν υποστεί. Μέσα στο μήνα θα δουν στον τραπεζικό τους λογαριασμό το 50% του ενοικίου που έχασαν τον Νοέμβριο, μετά το υποχρεωτικό “κούρεμα” κατά 40%. Και τα χρήματα αυτά είναι αφορολόγητα και ακατάσχετα.