Εργοστάσιο στο Βερολίνο
Εργοστάσιο στο Βερολίνο
Πηγή Εικόνας: pixabay στο pexels

Επενδύσεις ύψους 5 δισ. ευρώ φέρνει το 2021. Η επιχειρηματική κοινότητα ρίχνει τίτλους τέλους στην αναβλητικότητα και βάζει στην άκρη την αβεβαιότητα των τελευταίων ετών, ενώ η πανδημική κρίση μπορεί να ανέστειλε μερικώς το χρόνο εκκίνησης των έργων, αλλά δεν κατάφερε να εμποδίσει την εκκίνηση τους.

Την τελευταία μέρα του χρόνου έπεσαν αρκετές υπογραφές στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με τη Γενική Διεύθυνση Στρατηγικών Επενδύσεων να τοποθετεί τα επενδυτικά σχέδια στο σημείο εκκίνησης και υλοποίησης.

Το στοιχείο που εντυπωσιάζει είναι ότι το σύνολο των επενδύσεων θα γίνουν με ίδια κεφάλαια των επιχειρηματιών και η κρατική χρηματοδότηση να προσδιορίζεται στο μηδέν.

Η συμβολή του κράτους περιορίζεται μόνο στο στάδιο της αδειοδότησης των σχεδίων που σκοπό έχει τον περιορισμό της γραφειοκρατίας και τον συντονισμό των εμπλεκόμενων κρατικών υπηρεσιών από τη Γενική Διεύθυνση Στρατηγικών Επενδύσεων που, να σημειωθεί, ήταν μία υπηρεσία εν υπνώσει επί διακυβέρνησης της χώρας από το ΣΥΡΙΖΑ.

Χθες τελευταία ημέρα του 2020 έπεσαν οι υπογραφές για την υλοποίηση επένδυσης   ύψους  50 εκατ. ευρώ από την εταιρεία ELPEN και γνωστού επιχειρηματία Δημήτρη Πενταφράγκα.

Το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία ενός ερευνητικού κέντρο στα Σπάτα και μία μονάδα  παραγωγής φαρμάκων στην Κερατέα.

Τα υπόλοιπα επενδυτικά σχέδια συνολικού ύψους 4.950.000.000 ευρώ αφορούν την ανέγερση ξενοδοχειακών μονάδων, τη δημιουργία τουριστικών χωριών όπως αυτό στην Αιτωλοακαρνανία, την ανέγερση εμπορικών κέντρων και επενδύσεις στην πράσινη ενέργεια.

 Ο Ρώσος Ριμπολόβλεφ.

Ανάμεσα τους είναι και η επένδυση του Ρώσου μεγιστάνα Ριμπολόβλεφ και ιδιοκτήτη του μυθικού Σκορπιού  που  φτάνει τα 165 εκατ. ευρώ η οποία στο στάδιο υλοποίησης μπορεί να ξεπεράσει τα 200 εκατ. ευρώ. Ο χρόνος  έκδοσης των σχετικών αδειών  …έτρεχαν  από το 2018 αλλά η έναρξη των εργασιών  θα γίνει  φέτος. Προβλέπει την κατασκευή και λειτουργία πολυτελούς τουριστικής μονάδας VIP Exclusive Club στη νήσο Σκορπιό της εταιρείας με την επωνυμία «Ανώνυμος Εμπορική Εταιρεία ΜΥΚΗΝΑΙ»

 Ο Βέλγος στο Βαρκό της Αιτωλοακαρνανίας.

Ο Βέλγος Leon Van der Heiden με την εταιρεία «RND INVESTMENTS GREECE» θα   υλοποιήσει φέτος επενδυτικό σχέδιο ύψους 110 εκατ. ευρώ στην τοποθεσία Βαρκό Παγωνιάς  της Αιτωλοακαρνανίας απέναντι από την Λευκάδα. Θα «γεννηθεί» ένα τουριστικό χωριό υψηλών προδιαγραφών με 30 βίλες και ένα ξενοδοχείο 5 αστέρων 135 κλινών.

Επίσης  άναψε το «πράσινο φως» για την ένταξη του επενδυτικού σχεδίου «Ίδρυση Σύνθετου Τουριστικού Καταλύματος  στην περιοχή Κουμπάρα – Διακοφτό  την ίδρυση  ξενοδοχείου 5 αστέρων και τουριστικές  κατοικίες στις περιοχές Τζαμαριά – Φάρος στο νησί Ίο  από τον επενδυτικό φορέα με την επωνυμία «105 Ανώνυμη Τουριστική  και Τεχνική Εταιρεία.

Ο επενδυτικός κατάλογος με τουριστικά καταλύματα είναι μακροσκελής και περιλαμβάνει ξενοδοχειακά project στις Κυκλάδες, στην Κρήτη και στην Πελοπόννησο, τα οποία εγκρίθηκαν από τη Διυπουργική Επιτροπή μετά τον Ιούλιο του 2019, για να εισήλθαν στη συνέχεια στο στάδιο αδειοδότησης από τη Γενική Διεύθυνση Στρατηγικών Επενδύσεων του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Η λίστα περιλαμβάνει ακόμη επένδυση βιομηχανικής μονάδας χάρτου στα Οινόφυτα  Βοιωτίας από την εταιρεία Intertrade hellas, όπως σημαντικό αριθμό επενδύσεων σε αιολικά  πάρκα και φωτοβολταϊκά, που η αξία ανά επένδυση ξεπερνά τα 50 εκατ. ευρώ.

Ο ρόλος της Γενικής Διεύθυνσης Στρατηγικών Επενδύσεων ήταν καθοριστικός καθώς ανέλαβε το σύνολο των αδειοδοτήσεων των έργων και, παράλληλα, τα ενέταξε στο νομικό  καθεστώς παραχώρησης φορολογικών κινήτρων.