Ηλεκτρονικό εμπόριο
στροφή στο διαδίκτυο
Ηλεκτρονικό εμπόριο
στροφή στο διαδίκτυο
Πηγή Εικόνας: Photo by Pixabay from Pexels

Κατόπιν… εορτών η χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για τη δημιουργία ιστοσελίδων με σκοπό την προώθηση και την πώληση των προϊόντων τους.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αφυπνίστηκε μετά από εννιά μήνες όταν οι ηλεκτρονικές πωλήσεις και ο ρόλος του e-shop ήταν στην πρώτη γραμμή από το πρώτο lockdown καθώς ήταν το μοναδικό κανάλι πώλησης.

Ωστόσο οι αρμόδιες υπηρεσίες μέσα στον πανικό που προκάλεσε η πανδημία και με το προσωπικό να βρίσκεται σε τηλεργασία ήταν η αιτία να χαθεί πολύτιμο χρόνος παρότι η πολιτική ηγεσία ήταν σε εγρήγορση από την ημέρα εκδήλωσης του COVID 19 με παρεμβάσεις κατά της κερδοσκοπίας και στις ελλείψεις προϊόντων όπως μάσκες γάντια και αντισηπτικά.

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ Άδωνις Γεωργιάδης και ο υφυπουργός κ Γιάννης Τσακίρης αρμόδιος για το πρόγραμμα ΕΣΠΑ, κίνησαν τις διαδικασίες έστω και με καθυστέρηση για την οικονομική ενίσχυση των ΜμΕ με σκοπό τη δημιουργία ιστοσελίδων και e-shop. Η γραφειοκρατία αλλά κι ο χρόνος εκκίνησης της πρωτοβουλίας εκτιμάται ότι θα δημιουργήσουν αποτελέσματα μετά από οκτώ μήνες , όπως λένε επαγγελματίες της αγοράς και χρήστες των προγραμμάτων ΕΣΠΑ.

Το πρόγραμμα είναι γενναιόδωρο αφού για το σκοπό αυτό θα διατεθούν κεφάλαια ύψους 80 εκατ. ευρώ και δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν μόνο οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου. Σύμφωνα με πληροφορίες η προκήρυξη της δράσης θα ανακοινωθεί προς τα τέλη της χρονιάς ή το αργότερα στις αρχές της νέας.

Καλοδεχούμενο το πρόγραμμα λένε επαγγελματίες του κλάδου αλλά εκφράζουν την άποψη ότι η εκταμίευση θα γίνει στο δεύτερο εξάμηνο του 2021 και με την ελπίδα να έχει επιστρέψει η κανονικότητα στην οικονομική ζωή της χώρας με τη βοήθεια και των εμβολίων κατά του κορωνοϊου.

Από τις αρχές του έτους … έτρεχε δράση για το σύνολο των εταιρειών για τη δημιουργία ιστοσελίδων και e-shop η οποία έληγε στα τέλη Νοεμβρίου και παρατάθηκε μέχρι τα τέλη το έτους για να ενταχθούν εταιρείες έστω και στην εκπνοή του προγράμματος. Η δράση είχε τίτλο «Εργαλειοθήκη Ανταγωνιστικότητας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων», ΕΣΠΑ 2014 – 2020 και θα διατεθεί το ποσό των 40 εκατ ευρώ.

Η πανδημία και έντονα προβλήματα που δημιούργησε στον κλάδο της εστίασης το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων θα θέσει σε εφαρμογή δράση του ΕΣΠΑ για την προμήθεια θερμαντικών σωμάτων για την κάλυψη των ανοικτών χώρων. Το κονδύλι θα ανέλθει στα 40 εκατ. ευρώ και η σχετική προκήρυξη αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα τις επόμενες ημέρες.

Νίκος Θεοδωρόπουλος