Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αποζημίωση και για τα νομικά πρόσωπα που νοικιάζουν ακίνητα και έχουν υποστεί «κούρεμα» των μισθωμάτων εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ,το οποίο να σημειωθεί δέχθηκε ήδη τις πρώτες διαμαρτυρίες για τον αποκλεισμό τους από το μέτρο της αποζημίωσης που «πιάνει» μόνο τα φυσικά πρόσωπα.

Συνολικά 1.400 Ανώνυμες Εταιρείες ανάμεσα στους και Εταιρείες Επενδύσεων Ακινήτων, ενώ εκτός των ευνοϊκών ρυθμίσεων

Στα επιτελεία των Α.Ε.Ε.Α.Π σήμανε συναγερμός καθώς η νέα απόφαση ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι αφοί και οι προηγούμενες αποφάσεις κουρέματος των ενοικίων, είχαν εξαιρεθεί τα νομικά πρόσωπα από τα μέτρα των αποζημιώσεων

Πρόκειται για εταιρείες, ασφαλιστικά ταμεία, σωματεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, κοινωφελή ιδρύματα και κληροδοτήματα αλλά και οργανισμοί που έχουν εξαιρεθεί από την κρατική επιδότηση για τα μειωμένα ενοίκια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο κέντρο της Αθήνας το 40% των εμπορικών καταστημάτων ανήκει σε νομικά πρόσωπα ενώ μεγάλος είναι ο αριθμός ακινήτων που βρίσκονται σε χαρτοφυλάκια επενδυτικών εταιριών και έχουν ήδη αναπροσαρμόσει την πολιτική της εκμετάλλευσης από τον περασμένο Μάρτιο που έχει τεθεί σε εφαρμογή το μέτρο.

Τα φυσικά πρόσωπα που ενοικιάζουν ακίνητα είναι τα άμεσα ωφελημένα αφού μέχρι και τον Οκτώβριο τους επιστρέφεται φόρος για το 30% των απολεσθέντων ενοικίων, μέσω της διαδικασίας του συμψηφισμού με μελλοντικές φορολογικώς υποχρεώσεις, ενώ για τα χαμένα ενοίκια του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου θεσμοθετήθηκε η απευθείας πίστωση στους τραπεζικούς λογαριασμούς των ιδιοκτητών το 50% των ενοικίων που δεν εισέπραξαν από τους ενοικιαστές τους.

Όσοι μάλιστα ενοικιάζουν ακίνητα σε επιχειρήσεις οι οποίες θα μείνουν κλειστές με κρατική εντολή την περίοδο των εορτών μετά την ανακοίνωση από την κυβέρνηση για κούρεμα 80% στα μισθώματα θα εισπράξουν το 20% των ενοικίων για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2021.

Στη συνέχεια θα έρθει το κράτος να τους αποζημιώσει για το 60% του μηνιαίου μισθώματος και όχι της χασούρας που θα έχουν. Το ποσό αυτό θα πιστωθεί απευθείας στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, το οποίο θα είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο.

Η εξαίρεση των νομικών προσώπων – εκμισθωτών ακινήτων από την κρατική επιδότηση για τις απώλειες που έχουν υποστεί από το υποχρεωτικό κούρεμα των ενοικίων έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις την αγορά που κατηγορεί την κυβέρνηση για άνιση φορολογική μεταχείριση και αδικαιολόγητη διάκριση. Υποστηρίζουν επίσης ότι υπάρχουν αρκετά λάθη και γκρίζες ζώνες στον οριζόντιο τρόπο εφαρμογής του μέτρου ενώ θα πρέπει υπάρχουν κριτήρια αφού πολλά από αυτά τα ακίνητα ανήκουν σε off – shore εταιρίες οι οποίες βρίσκουν παράθυρα και δεν πληρώνουν ούτε τον ειδικό φόρο 15% που επιβάλλεται στα ακίνητα των εξωχώριων εταιρειών.

Το θέμα εξετάζεται στην βάση των δημοσιονομικών αντοχών του προϋπολογισμού και εφόσον δοθεί το «πράσινο φως» η αποζημίωση και των νομικών προσώπων από το κράτος για τα χαμένα ενοίκια θα προβλέπεται σε σχετική νομοθετική ρύθμιση που θα έρθει τις επόμενες μέρες στη Βουλή.

Του Νίκου Θεοδωρόπουλου