Ανακαίνιση - ενεργειακή εξοικονόμηση σε κτίριο γραφείων
Ανακαίνιση - ενεργειακή εξοικονόμηση σε κτίριο γραφείων
Πηγή Εικόνας: pxhere
Το πρόγραμμα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΑΥΤΟΝΟΜΩ, που χρηματοδοτείται με πόρους από το ΕΣΠΑ με συγχρηματοδότηση Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ένωσης, μπαίνει σήμερα στην πιο σημαντική του φάση. Και αυτό γιατί ανοίγει η πλατφόρμα για αιτήσεις από την Περιφέρεια Αττικής, σήμερα Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου στις 10.00 το πρωί. Είναι η πολυπληθέστερη περιφέρεια και με τον μεγαλύτερο προϋπολογισμό, όποτε όλοι αναμένουν να δουν πώς θα εξελιχθεί. Λόγω του έντονου ενδιαφέροντος και του πληθυσμού, η υποβολή αιτήσεων στην Αττική χαρακτηρίζεται ως “η μητέρα των μαχών, καθώς υπενθυμίζουμε πως το πρόγραμμα δεν έχει κάποια συγκριτική αξιολόγηση, αλλά δουλεύει με το σύστημα προτεραιότητας στην κατάθεση πλήρους αίτησης.
Η «πρεμιέρα» του προγράμματος «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» έγινε την Παρασκευή στις Περιφέρειες της Ηπείρου και των Ιόνιων Νήσων. Απόλυτα επιτυχημένη, σε σχέση με προηγούμενους κύκλους, που δημιουργούνταν συχνά προβλήματα. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων λειτούργησε αυτή τη φορά απολύτως ομαλά, παρά το υψηλό ενδιαφέρον που και τώρα εκδηλώθηκε και που είχε ως αποτέλεσμα την δέσμευση του ποσού που είχε προϋπολογισθεί σε λιγότερο από μισή ώρα για την Ήπειρο και σε μια ώρα και 40 λεπτά περίπου για τα Ιόνια Νησιά!
Ειδικότερα, όσον αφορά στην Περιφέρεια Ηπείρου, η πλατφόρμα έκλεισε στις 10.23 π.μ. Υποβλήθηκαν 5.378 αιτήσεις, από τις οποίες εγκρίθηκαν οι 2.761, δεσμεύοντας 61,8 εκατ. ευρώ. Η μέση επιχορήγηση διαμορφώνεται στα 22.344 ευρώ.
Για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, η πλατφόρμα έκλεισε στις 11.43 το πρωί. Υποβλήθηκαν 1057 αιτήσεις, εκ των οποίων εγκρίθηκαν οι 430, δεσμεύοντας τα 9,1 εκατ. ευρώ του προϋπολογισμού. Η μέση επιχορήγηση διαμορφώνεται στα 21.216 ευρώ.
 Η εξάντληση του προϋπολογισμού μιας περιφέρειας μέσα σε λίγα λεπτά αποτελεί πρόβλημα και πηγή άγχους για τους ενδιαφερόμενους και τους εμπλεκόμενους, αλλά το ΥΠΕΝ το θεωρεί ως επιβεβαίωση της επιτυχίας…
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε την Παρασκευή το απόγευμα: «Το ξεκίνημα του Εξοικονομώ-Αυτονομώ σήμερα ήταν πολύ καλό. Όχι μόνο γιατί το σύστημα λειτούργησε ομαλά και με τους γνωστούς κανόνες διαφάνειας. Αλλά και διότι παρά τις ενστάσεις και τις απαισιόδοξες προβλέψεις ορισμένων, εκδηλώθηκε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Όσοι εντάσσονται στο πρόγραμμα μπορούν με σημαντική ενίσχυση από τα κονδύλια του προγράμματος να αναβαθμίσουν ενεργειακά τις κατοικίες τους μειώνοντας έτσι το κόστος των λογαριασμών ρεύματος. Όσοι δεν κατόρθωσαν να μπουν, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι τον επόμενο χρόνο θα προκηρυχθεί νέα αντίστοιχη δράση «Εξοικονομώ». Και αυτή θα είναι η πρακτική για όλα τα επόμενα χρόνια ! Το «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» είναι το πιο λαϊκό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης και θα στηριχτεί αποφασιστικά από την κυβέρνηση».
 Διευκρινίσεις από το ΥΠΕΝ
Παρά τους κατηγορηματικούς πανηγυρισμούς, το ΥΠΕΝ χρειάστηκε, χθες Κυριακή, να διευκρινίσει ορισμένα, μάλλον αυτονόητα πράγματα. Και αυτό γιατί κυκλοφόρησαν φήμες για μεγάλα ποσοστά απόρριψης αιτήσεων στις δύο περιφέρειες της Παρασκευής.
Έτσι το Υπουργείο εξέδωσε ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία, καθώς κατά την πρώτη ημέρα λειτουργίας της πλατφόρμας υποβολής αιτήσεων ένταξης στο «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» σε Ήπειρο και Ιόνια Νησιά διαπιστώθηκαν ασυμφωνίες σε στοιχεία υποβληθεισών αιτήσεων, το ΥΠΕΝ υπογραμμίζει ότι τα στοιχεία που υποβάλλονται στο πληροφοριακό σύστημα, θα πρέπει να είναι πλήρη και ορθά συμπληρωμένα.
Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στην πρόταση παρεμβάσεων, όπου και θα πρέπει να καταχωρηθούν αυτούσιες οι παρεμβάσεις όπως αναγράφονται στο Έντυπο Πρότασης Παρεμβάσεων (Παράρτημα ΙΙΙ) και σε συμφωνία με το σενάριο εξοικονόμησης ενέργειας στο Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης.
Όπως αναφέρεται ρητά στον Οδηγό Εφαρμογής του Προγράμματος «Εξοικονομώ – Αυτονομώ», οι αιτούντες φέρουν την ευθύνη της εμπρόθεσμης, πλήρους, ορθής και αληθούς συμπλήρωσης της ηλεκτρονικής τους αίτησης καθώς και της ανάρτησης των ορθών δικαιολογητικών. Η ανακρίβεια των στοιχείων που δηλώνονται καθώς και των δικαιολογητικών που αναρτώνται στην αίτηση επισύρει τις προβλεπόμενες για το Πρόγραμμα κυρώσεις.
Συνεπώς η μη ορθή καταχώρηση των στοιχείων της πρότασης παρεμβάσεων σε υποβληθείσες αιτήσεις θα οδηγεί σε ακύρωση/απένταξή τους ή και στην επιβολή κυρώσεων.
Οπως αναφέρουν παραγοντες της αγοράς στο Economix, ανάλογα με τον αριθμό των αιτήσεων που θα αντιμετωπίσουν τέτοιο πρόβλημα σε όλη τη χώρα και ανάλογα με το συνολικό προϋπολογισμό που θα έχουν δεσμεύσει, θα ληφθεί απόφαση, από ΥΠΕΝ και Ανάπτυξης, τον Γενάρη πιθανότατα, τί θα γίνει με τα χρήματα που θα περισσεύουν.