Ατμοσφαιρική ρύπανση: Αρνητική ευρωπαϊκή πρωτιά η Αθήνα
Ατμοσφαιρική ρύπανση: Αρνητική ευρωπαϊκή πρωτιά η Αθήνα

Πογκρόμ κατά χιλιάδων οδηγών έχουν εξαπολύσει οι Δήμοι πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων, καθώς έχουν αρχίσει να στέλνουν άρον-άρον ραβασάκια για πληρωμές κλήσεων του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, που είχαν καταλογιστεί πριν από τρία και τέσσερα χρόνια.

Οι πολίτες παραλαμβάνουν συστημένες επιστολές από τις οικονομικές υπηρεσίες των Δήμων, οι οποίες αναγράφουν το συνολικό κόστος της οφειλής και έχουν βάλει ως τελική ημερομηνία πληρωμής την Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2020.

Οι οικονομικοί μηχανισμοί των Δήμων έδειξαν ετοιμότητα, αφού έστειλαν έγκαιρα τις ειδοποιήσεις στους οφειλέτες, δίνοντας σαφές μήνυμα ότι στον οικονομικό προϋπολογισμό του Δεκεμβρίου πρέπει να υπολογίσουν και την αποπληρωμή των κλήσεων, διότι ο μηνιαίος μισθός δεν μπορεί να καλύψει όλες τις υποχρεώσεις.

Οι πολίτες, αλλά και παραβάτες του Κ.Ο.Κ. με τα ελάχιστα έσοδα, θα φροντίσουν να αποπληρώσουν πρώτα τους Δήμους, αφήνοντας πιθανότητα απλήρωτους του λογαριασμούς κοινής ωφέλειας, αφού οι τοπικοί Άρχοντες είναι σε θέση να προχωρήσουν σε κατάσχεση όταν το χρέος ξεπεράσει τα 500 ευρώ.

Το economix.gr έχει στη διάθεσή του ειδοποιητήρια πολιτών από το Δήμο Αθηναίων του Κώστα Μπακογιάννη και του Δήμου Αμαρουσίου του Θεόδωρου Αμπατζόγλου και, πιθανόν, κι άλλοι Δήμοι να έχουν κινηθεί στην ίδια κατεύθυνση με σκοπό την είσπραξη των οφειλών.

Πάντως, οι  Δήμαρχοι ξέχασαν ότι οι πολίτες βρίσκονται σε καθεστώς lockdown, για δεύτερη φορά σε διάστημα έξι μηνών, και χιλιάδες εργαζόμενοι προσπαθούν να επιβιώσουν με τα επιδόματα ειδικού σκοπού των 500 ευρώ.  

Ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης  με ανακοίνωσή του επι της ουσίας  δικαιολογεί την αναγκαιότητα της είσπραξης των χρεών παλαιότερων ετών και ζητεί από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση που θα επιτρέπει οι οφειλές προς τους Δήμους να  αποπληρώνονται  σε 120 δόσεις.

 Με το σάλο που προκλήθηκε από τον καταιγισμό  των ειδοποιητηρίων  για την αποπληρωμή των κλήσεων το αίτημα του Δημάρχου Αθηναίων σύμφωνα με πληροφορίες,   έγινε αποδεκτό και το υπουργείο Εσωτερικών αναμένεται τις επόμενες ημέρες να καταθέσει τροπολογία στη Βουλή με περιεχόμενο την εξόφληση σε 120 δόσεις. Μέχρι σήμερα οι δημότες μπορούν να κάνουν διακανονισμό της οφειλής έως 24 μήνες που λόγο της οικονομικής κρίσης είναι αδύνατον να ανταποκριθούν  οι πολίτες διότι ο COVID 19  έχει διαμορφώσει πρωτόγνωρες συνθήκες στην οικονομία.

Τα ποσά που ζητούν  οι Δήμοι είναι άνω των 80 ευρώ και, σε πολλές περιπτώσεις, ξεπερνούν τα 200 ευρώ και θεωρείται δύσκολο έως ακατόρθωτο να πληρωθούν εφάπαξ από τους οφειλέτες. Πιο αναλυτικά, στην ανακοίνωση του Δήμου Αθηναίων αναφέρεται  ότι, με αφορμή τις ειδοποιήσεις σε πολίτες για οφειλές του 2016 και του 2017 που αφορούν κλήσεις για παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, οι οποίες έχουν επιδοθεί από την Δημοτική Αστυνομία και από την Τροχαία, ο Δήμαρχος Αθηναίων ζητάει την επίσπευση της νομοθετικής ρύθμισης, με την οποία οι πολίτες θα μπορούν να εξοφλούν τις οφειλές τους προς τους Δήμους σε 120 δόσεις.

Πάγια θέση της Δημοτικής Αρχής είναι ότι σε αυτή την δύσκολη οικονομική συγκυρία οι πολίτες πρέπει με κάθε δυνατό τρόπο να διευκολυνθούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό, ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις πιεστικές τους υποχρεώσεις.

 Ταυτόχρονα, ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης επισημαίνει την σταθερή διεκδίκησή του, κάθε Δήμος να έχει τη δυνατότητα να αποφασίζει σε πόσες δόσεις και σε πόσο χρονικό διάστημα θα εξοφλούνται οι υποχρεώσεις των δημοτών, ώστε να μην χρειάζεται κάθε φορά ειδική νομοθετική ρύθμιση.

 Ο Δήμος Αθηναίων, για παράδειγμα, που αναβαθμίστηκε πρόσφατα από τον Οίκο Αξιολόγησης Moody ‘s, θα είχε έτσι τη δυνατότητα να έχει επιλύσει αυτό το ζήτημα εγκαίρως, έχοντας θεσμοθετήσει τις 120 ή και περισσότερες δόσεις.