Σφοδρές βροχοπτώσεις στη Γερμανία
Σφοδρές βροχοπτώσεις στη Γερμανία
Σφοδρές βροχοπτώσεις στη Γερμανία
Σφοδρές βροχοπτώσεις στη Γερμανία
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στην κρατική βοήθεια ελπίζουν οι πολίτες όταν βρεθούν στο επίκεντρο μιας φυσικής καταστροφής όπως συνέβη πρόσφατα στην Καρδίτσα και στην Κεφαλονιά. Ο «ΙΑΝΌΣ» αποκάλυψε ότι οι εννέα στους δέκα πολίτες είναι ανασφάλιστοι από φυσικές καταστροφές σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος. Μόλις το 15% των κατοικιών είναι ασφαλισμένα για πυρκαγιά για κλοπή και φυσικές καταστροφές.

Οι έντονες βροχοπτώσεις και οι πλημμύρες που εκδηλώθηκαν την περίοδο 18-19 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλία δείχνουν ότι οι Έλληνες είναι απροετοίμαστοι για την «κακιά ώρα» στη εκδήλωση του φαινομένου καταστρέφονται οι κόποι μιας ολόκληρης ζωής.

Η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος ζήτησε από Ασφαλιστικές Εταιρείες να την ενημερώσουν για τις αναγγελίες ζημιών που δέχθηκαν εξαιτίας του ΙΑΝΟΎ.

Συνολικά υποβλήθηκαν 2.543 αιτήσεις εκ των οποίων οι 1400 α φορούσαν σε σπίτια και επιχειρήσεις και οι υπόλοιπες σε αυτοκίνητα. Το συνολικό ποσό απαίτησης των ζημιών εκτιμάται σε 30,9 εκατ. ευρώ

Από αυτές 1.400 ζημιές αφορούσαν τις ασφαλίσεις περιουσίας (εκτίμηση αποζημιώσεων 26,45 εκατ. ευρώ ), 1.027 ζημιές τις ασφαλίσεις αυτοκινήτων (εκτίμηση 3,29 εκατ. ευρώ ) και 26 ζημιές τις ασφαλίσεις σκαφών (εκτίμηση 1,19 εκατ. €).

Οι συμμετέχουσες εταιρείες στην έρευνα Ασφαλιστικές Επιχειρήσεις δήλωσαν ζημιές σε ακίνητα όλων των κατηγοριών (κατοικίες, εμπορικές και βιομηχανικές εγκαταστάσεις, τεχνικά έργα, φωτοβολταϊκά πάρκα) των οποίων η συνολική ασφαλισμένη αξία ήταν 2,7 δισ. ευρώ.

Περισσότερο επλήγησαν τα ακίνητα που βρίσκονταν στην ΠΕ Κεφαλληνίας (ασφαλισμένη αξία 554 εκατ. ευρώ ) και στην ΠΕ Καρδίτσας (ασφαλισμένη αξία 346 εκατ. ευρώ ).

Εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων, δηλώθηκαν συνολικά στις συμμετέχουσες ασφαλιστικές επιχειρήσεις 1.400 ζημιές επί των ασφαλίσεων περιουσίας με ποσό πρώτης εκτίμησης για αποζημίωση της τάξης των 26,45 εκατ. ευρώ δηλαδή η μέση δηλωθείσα ζημία (προ απαλλαγών) υπολογίζεται στα 18.895 ευρώ. Για τις εν λόγω ζημιές, η εκτίμηση των αποζημιώσεων μετά τις απαλλαγές (όπου υφίστανται) ήταν 23,62 εκατ. ευρώ Οι περισσότερες ζημιές συνέβησαν στην Καρδίτσα, τόσο σε πλήθος (43,6% του συνόλου), όσο και σε αξία (58,2% του συνόλου).

Ως προς τις ασφαλίσεις αυτοκινήτων, δηλώθηκαν συνολικά στις συμμετέχουσες Ασφαλιστικές Επιχειρήσεις της έρευνας 1.027 ζημιές με ποσό πρώτης εκτίμησης για αποζημίωση τα 3.293.860 ευρώ, άρα η μέση δηλωθείσα ζημία έφθασε τα 3.207 €. Οι συνολικές αποζημιώσεις μετά από τις απαλλαγές φθάνουν τα 3.096.444 €. Οι περισσότερες ζημιές τόσο σε πλήθος (88,2% επί του συνόλου) όσο και σε ποσό (87,8% επί του συνόλου) εντοπίστηκαν στην Καρδίτσα.

Με την ευκαιρία τα στοιχεία της έρευνας ο κ. Ερρίκος Μοάτσος, Πρόεδρος της Επιτροπής Περιουσίας της ΕΑΕΕ ανέφερε ότι «οι ασφαλισμένοι μας, όσοι δηλαδή είχαν προνοήσει να καλύψουν την περιουσία και τα οχήματά τους, αποζημιώνονται με ταχείς ρυθμούς για τις ζημιές που υπέστησαν από τον Ιανό. Τόνισε ότι μόνο το 15% των κατοικιών στην Ελλάδα είναι ασφαλισμένα για πυρκαγιά, κλοπή και φυσικές καταστροφές όπως σεισμό, πλημμύρα κ.λπ. δηλαδή σχεδόν 9 στα 10 είναι ανασφάλιστα, οι συνολικές ζημιές εκτιμάται ότι θα είναι πολλαπλάσιες και το κόστος τους θα ανέρχεται σε πολλά εκατομμύρια ευρώ.

Νίκος Θεοδωρόπουλος