Διακίνηση πετρελαίου θέρμανσης (φώτο αρχείου, ΑΠΕ-ΜΠΕ)
Διακίνηση πετρελαίου θέρμανσης (φώτο αρχείου, ΑΠΕ-ΜΠΕ)
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Νέο σύστημα για το επίδομα θέρμανσης, το οποίο ξεκινά από τα 80 και φθάνει μέχρι τα 600 ευρώ, ανεξάρτητα από το είδος του καυσίμου ( φυσικό αέριο, υγραέριο και, υπό προϋποθέσεις, καυσόξυλα και πέλετ) ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση, με το «κλειδί» για το ποσό της επιδότησης να είναι η θερμοκρασία.

Το ύψος του επιδόματος θα υπολογίζεται με βάση το πόσες ημέρες του χρόνου η θερμοκρασία μιας περιοχής υποχωρεί κάτω από τους 15,5 βαθμούς Κελσίου που θα είναι το κεντρικό σημείο αναφοράς.

Αν σε μια ημέρα η ελάχιστη θερμοκρασία σε μια περιοχή υποχωρήσει κάτω από τους 15,5 βαθμούς κελσίου τότε αυτή η περιοχή (νοικοκυριό) εξασφαλίζει τόσες μονάδες επιδότησης όση είναι η διαφορά από τους 15,5 βαθμούς Κελσίου.

Για παράδειγμα, αν η ελάχιστη θερμοκρασία διαμορφωθεί σε – 5 βαθμούς τότε το νοικοκυριό που διαμένει στην περιοχή εξασφαλίζει 20,5 μονάδες (15,5 μέχρι το μηδέν και άλλες 5 μέχρι το -5). Για κάθε ημέρα συγκεντρώνει μονάδες και αθροίζονται. Το σύνολο των μονάδων υπολογίζεται με 0,2 ευρώ και έτσι προκύπτει το επίδομα που δικαιούται κάθε νοικοκυριό.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη τα εισοδηματικά κριτήρια παραμένουν τα ίδια και το μόνο που αλλάζει είναι ο τρόπος υπολογισμού και κατανομής του επιδόματος ανάλογα με τη γεωγραφική περιοχή στην οποία βρίσκεται κάθε νοικοκυριό.

Για τον υπολογισμό του επιδόματος, το υπουργείο Οικονομικών θα εφαρμόσει ένα νέο σύστημα που στηρίζεται σε μελέτη της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας η οποία χώρισε την Ελλάδα σε 200.000 τετράγωνα 750 μ. x 750 μ., ώστε να αποτυπώνονται με τη μέγιστη δυνατή ακρίβεια οι κλιματικές και γεωγραφικές παράμετροι.

Αναλυτικότερα:

-Το επίδομα πετρελαίου μετατρέπεται σε επίδομα θέρμανσης ανεξαρτήτως καυσίμων. Έτσι, θα δίνεται και σε νοικοκυριά που καταναλώνουν φυσικό αέριο, υγραέριο ενώ σε οικισμούς με λιγότερους από 2.500 κατοίκους θα δίνεται και σε νοικοκυριά που καταναλώνουν καυσόξυλα και πέλετ.

-Διατηρούνται τα περυσινά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Το δικαιούνται:

α) Άγαμοι φορολογούμενοι οι οποίοι κατά το προηγούμενο έτος (2018) είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ και την 1η Ιανουαρίου 2019 κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία (κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα) συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 100.000 ευρώ.

β) Έγγαμοι φορολογούμενοι, καθώς και φορολογούμενοι που είναι μέρη συμφώνων συμβίωσης οι οποίοι το 2018 είχαν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ και την 1η-1-2019 κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 20.000 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.

γ) Μονογονεϊκές οικογένειες που είχαν το 2018 ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 22.000 ευρώ και την 1η-1-2019 κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 22.000 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο μετά το πρώτο.

-Το ελάχιστο επίδομα ξεκινά από τα 80 ευρώ και φθάνει τα 600 ευρώ (από 350 ευρώ που ήταν πέρυσι) για τους οικισμούς με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

-Το ύψος του επιδόματος θα υπολογίζεται με βάση το πόσες ημέρες του χρόνου η θερμοκρασία μιας περιοχής υποχωρεί κάτω από τους 15,5 βαθμούς Κελσίου.

– Για την καταβολή του επιδόματος, τα νοικοκυριά θα πρέπει να υποβάλλουν σε ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ τιμολόγια αγοράς καυσίμων, αξίας τουλάχιστον διπλάσιας του επιδόματος που δικαιούνται. Οι δαπάνες μπορούν να πιστοποιηθούν έως το τέλος της χειμερινής σεζόν τον Απρίλιο του 2021.

– Το επίδομα θα καταβληθεί τον Δεκέμβριο και προηγουμένως θα έχει εκδοθεί η σχετική υπουργική Απόφαση τον Νοέμβριο. Η μελέτη της ΕΜΥ, όπως ανέφερε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης θα αξιοποιηθεί και από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο επόμενο πρόγραμμα «Εξοικονομώ», καθώς και για πολεοδομικούς σκοπούς.

– Το συνολικό ποσό του επιδόματος θέρμανσης που θα χορηγηθεί φέτος στα νοικοκυριά θα κυμανθεί μεταξύ 85 – 94 εκατ. ευρώ.

Νίκος Θεοδωρόπουλος