Στην τράπεζα
Στην τράπεζα
Πηγή Εικόνας: Photo by rawpixel.com from Pexels

Πέρα από όλα τα άλλα πρακτικά και πολιτικά προβλήματα που έχει δημιουργήσει η στάση του ΥΠΕΝ να μη δέχεται να δώσει παράταση στις δηλώσεις αυθαιρέτων, όπως ανέδειξε με πολλαπλά ρεπορτάζ το economix, το μόνο ΜΜΕ στην Ελλάδα σε τέτοια έκταση, δημιουργείται, όπως δείχνουν όλες οι εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς που μίλησαν τις τελευταίες ημέρες στο economix και τεράστιο πρόβλημα στις τράπεζες και σε όσους έχουν δάνεια με εγγύηση ακίνητα!

Συγκεκριμένα, όπως είναι γνωστό σε όλους, χιλιάδες δάνεια έχουν δοθεί από τις τράπεζες με εγγύηση ακίνητα. Αν κάποια από αυτά τα ακίνητα εντάσσεται στην κατηγορία 5, τα ακίνητα αυτά από 1ης Οκτωβρίου τίθενται πρακτικά, με βάση το νόμο, εκτός κάθε συναλλαγής! Οπότε η αξία τέτοιων ακινήτων μειώνεται δραματικά, με εξαιρετικά μεγάλες επιπτώσεις στην αποτίμηση χαρτοφυλακίων, στη συνέχιση των δανειοδοτήσεων κλπ. Γενικότερα δημιουργεί το ζήτημα ανυπέρβλητες δυσκολίες σε τράπεζες, δανειοδοτούμενους και εγγυητές των δανείων. Διότι τα ακίνητα αυτά δεν μπορούν, εν τέλει, να μεταβιβαστούν…

Προσέξτε: το πρόβλημα αφορά κάθε δάνειο, όχι τα κόκκινα… Αν το κτίριο έχει υπέρβαση άνω του 40% στα πολεοδομικά μεγέθη ή αν είναι τελείως αυθαίρετο, αν έχει ακυρωθεί η άδεια δόμησης, ακόμη και αν έχει μια μικρή υπέρβαση σε δημόσιο κοινόχρηστο χώρο, είναι αυθαίρετο κατηγορίας 5…

Το ζήτημα αυτό αναδεικνύουν, αλλά όχι με αυτή τη διάσταση, σε επιστολή τους προς το ΥΠΕΝ οι ίδιες οι τράπεζες που ζητούν παράταση με το δικό τους σκεπτικό και τους δικούς τους λόγους, για όλα τα αυθαίρετα. Ακόμη στο ζήτημα είχε αναφερθεί ακροθιγώς και το ΤΕΕ σε ανακοίνωσή του στις 17/9/2020 και τίθεται εκ νέου, μαθαίνουμε, από κάθε φορέα των μηχανικών, οι οποίοι αναλαμβάνουν τέτοιες δουλειές από τις τράπεζες.

Αν δεν δοθεί παράταση, αρχικά, και δεν έρθει μόνιμη νομοθετική ρύθμιση αργότερα, διακινδυνεύει το ΥΠΕΝ να δημιουργήσει μια «βόμβα» ανυπολόγιστων επιπτώσεων στην οικονομική ζωή, που κανείς δεν μπορεί σήμερα να εκτιμήσει στην πραγματική του διάσταση.