Αθήνα - Υμηττός
Αθήνα - Υμηττός
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Νέα φορολογική ελάφρυνση έρχεται για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που εισπράττουν ενοίκια. Η κυβέρνηση σχεδιάζει την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για το 2021.

Μετά την έκπτωση φόρου 30% για τα «κουρεμένα»  μισθώματα οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα απαλλαγούν και από την εισφορά αλληλεγγύης. Στο πακέτο παροχών που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος  Μητσοτάκης από τη Θεσσαλονίκη η συγκεκριμένη κατηγορία δεν είχε συμπεριληφθεί, για να επιβεβαιώσουν πηγές  του υπουργείου Οικονομικών ότι η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης θα αφορά και τους ιδιοκτήτες ακινήτων που  δηλώνουν έσοδα από ενοίκια, διότι επλήγησαν από την πανδημία.

Η κατάργηση θα έχει εφαρμογή για τα φετινά εισοδήματα και συνεπώς η ελάφρυνση θα φανεί στο εκκαθαριστικό της Εφορίας του 2021.

Αυτό σημαίνει ότι ένας φορολογούμενος ο οποίος έχει αποκλειστικά εισοδήματα από ενοίκια ύψους 20.000 ευρώ, θα διαπιστώσει το 2021 στο εκκαθαριστικό της φορολογικής δήλωσης ότι δεν θα επιβαρυνθεί καθόλου με εισφορά αλληλεγγύης και θα πληρώσει μόνο φόρο εισοδήματος 4.076 φόρο. Με αυτό τον τρόπο γλιτώνει τα 176 ευρώ από την εισφορά αλληλεγγύης, η οποία επιβάλλεται στο τμήμα του εισοδήματος που υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ. Όσο μεγαλύτερο είναι το εισόδημα τόσο πιο μεγάλη είναι η φορολογική ανάσα που θα πάρουν το 2021 οι φορολογούμενοι με εισοδήματα από ακίνητα, πολλοί από τους οποίους φέτος είδαν τα εισοδήματά τους να μειώνονται λόγω του υποχρεωτικού «κουρέματος» 40% που θεσπίστηκε λόγω της πανδημίας.

Φορολογικό όφελος, όμως, θα έχουν το επόμενο έτος και οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι οι οποίοι ενοικιάζουν κάποιο ακίνητο και εισπράττουν εισόδημα. Μπορεί οι δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι να έχουν εξαιρεθεί από την προσωρινή κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για ένα χρόνο αλλά εάν αποκτούν και άλλα εισοδήματα όπως ενοίκια τότε για τα εισοδήματα αυτά θα γλιτώσουν από την εισφορά αλληλεγγύης.