Πηγή Εικόνας: Lamda Development

Φθηνότερο το όνειρο του εμβληματικού έργου του ελληνικού για τους ξένους θεσμικούς επενδυτές, καθώς το πακέτο της Μαριάννας Λάτση βγήκε στο σφυρί κατά 1,10 ευρώ ανά μετοχή χαμηλότερα σε σχέση με την αξία της μετοχής που είχε στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Lamda Development και ήταν τα 6,70 ευρώ.

Το πακέτο των 14.892.759 μετοχών της Μαριάννας Λάτση ξεπουλήθηκε κατά μέσο όσο στα 5,60 ευρώ.

Οι ενέργειες της βασικού μετόχου της Consolidated Lamda Holdings (CLH), που κατέχει το 50,62% των μετοχών της Lamda Development στην ουσία υποδηλώνουν, ότι ο πωλητής και στην συγκεκριμένη περίπτωση η αδερφή του Σπύρου Λάτση, που παρότι συμμετείχε στην ΑΜΚ του περασμένου Δεκεμβρίου πληρώντας 6,70 ευρώ ανά μετοχή, επέλεξε να αποχωρήσει, πουλώντας με ζημιά τη συμμετοχή της το όνειρο του ελληνικού.

Ωστόσο, ο τραπεζικός της λογαριασμός σε κάποια ελβετική τράπεζα αυξήθηκε κατά 84,1 εκατ. ευρώ, αφού ρευστοποίησε το 8,4% των μετοχών της Consolidated Lamda Holdings που ελέγχει την Lamda Development. Πάντως, η επιλογή της να ρευστοποιήσει αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις στην εγχώρια επενδυτική κοινότητα, αφού πλήρωσε ακριβότερα τη μετοχή σε σχέση με τους ξένους επενδυτές, που είχαν αποφύγει να συμμετάσχουν στην ΑΜΚ.

Η εταιρεία Voxcone Holdings κατέχει το10% των μετοχών της Lamda, η Aegean Airlines με 1,66% και EBRD με 1,77%. Οι εγχώριοι θεσμικοί επενδυτές με 6,93% και οι έλληνες επενδυτές κατέχουν το 8,1% του μετοχικού κεφαλαίου. Οι ξένοι επενδυτές «ρούφηξαν» το πακέτο της κας Μαριάννα Λάτση στα 5,60 ευρώ και ένα μέρος του πακέτου έγινε στα 5,80, καθώς δικαιώθηκαν περιμένοντας την κατάλληλη  ευκαιρία.

Στη χθεσινή συνεδρίαση η τιμή της μετοχής υποχώρησε  κατά  6,09% στα  5,71 ευρώ, δημιουργώντας λογιστικές ζημιές ύψους 14% στα χαρτοφυλάκια που συμμετείχαν στην ΑΜΚ της εισηγμένης. Πάντως, χρηματιστές που έδωσαν «αγώνα» για την ολοκλήρωση της ΑΜΚ, όπως και της έκδοσης του ομολογιακού θεωρούν ότι ο χρόνος ήταν ακατάλληλος για μια τόσο σημαντική πώληση μετοχών και πιθανότητα διασκορπίστηκαν σε χαρτοφυλάκια ανυποψίαστων επενδυτών του εξωτερικού.

 Αρκετοί αναλυτές  λένε ότι τόσο η έκδοση του ομολόγου, όσο και οι εκδόσεις ομολόγων από την Εθνική Τράπεζα και την Eurobank συνολικού ύψους 520 εκατ. ευρώ, οδηγούν την εταιρεία σε υψηλό δανεισμό που πλησιάζει το 1 δισ. ευρώ, δημιουργώντας αρνητική εικόνα σε σύγκριση με άλλες εισηγμένες που εμφανίζουν υψηλό δανεισμό. Αναλυτές εκτιμούν ότι η μετοχή της Lamda γίνεται λιγότερη ελκυστική, παρότι το εμβληματικό έργο του Ελληνικού βρίσκεται στο στάδιο της εκκίνησης του.