Αιολικά πάρκα - volterra
Αιολικά πάρκα - volterra
Πηγή Εικόνας: Αιολικά πάρκα - volterra.gr

Μπλόκο στις σχεδιαζόμενες επενδύσεις σε ΑΠΕ στην  Πελοπόννησο βάζουν 5 καλόγριες της Μονής Αγίων Θεοδώρων Αροανίας, εμποδίζοντας την εγκατάσταση δύο πυλώνων υψηλής τάσης του ΑΔΜΗΕ, με συνέπεια να ανατρέπεται η στρατηγική ενίσχυσης του δικτύου της Πελοποννήσου που, να σημειωθεί για δεκαετίες αντιμετωπιζόταν ως νησί, και η ενεργειακή δυναμικότητας μεταφοράς του δικτύου δεν ξεπερνούσε τα 150 KV.

Η εγκατάσταση των δύο πυλώνων θα ανεβάσει την μεταφορά ισχύος στα 400 KV, ανοίγοντας το δρόμο για επενδύσεις σε ΑΠΕ συνολικής ισχύος 1000 MW.

Η σχετική αποκάλυψη έγινε από την απερχόμενη διοίκηση του ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών και συγκεκριμένα ο πρόεδρος κ. Ιάσων Ρουσόπουλος κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης των μετόχων. Οι μοναχές δηλώνουν την έμπρακτη αντίθεση τους στην υλοποίηση του έργου μπαίνοντας μπροστά στα μηχανήματα και σταματούν τις προγραμματισμένες εργασίες.

Η αντίδραση τους προέρχεται κυρίως για την αλλαγή του τοπίου που θα επιφέρει το έργο και οι προσκυνητές θα βλέπουν τα καλώδια υψηλής τάσης και θα εμποδίζουν την εκτέλεση των θρησκευτικών τους καθηκόντων.  

Η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών έχει προσφέρει αντισταθμιστικά οφέλη στη Μονή Αγίων Θεοδώρων Αροανίας, αλλά δεν τα αποδέχθηκε, με τις καλόγριες να ζητούν την ματαίωση του έργου.

Να σημειωθεί ότι το μοναστήρι βρίσκεται στην πλαγιά του βουνού Ζέμπι σε υψόμετρο περίπου 1000 μέτρων και απέχει 28 χιλιόμετρα από τα Καλάβρυτα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ υποστηρίζει ότι θα γίνει το έργο, ενώ στο τραπέζι έχει πέσει το σενάριο για νέα γραμμή υψηλής τάσης για την οποία όμως  θα απαιτηθεί νέα περιβαλλοντική μελέτη και ο χρόνος υλοποίησης θα ξεπεράσει κατά πολύ τους 12 μήνες, με αποτέλεσμα να καθυστερήσουν και οι επενδύσεις σε ΑΠΕ.

Οι παρενέργειες της αναστολής του έργου δεν σταματούν στις ΑΠΕ, αλλά και στη μονάδα 5 της Μεγαλόπολης που, να σημειωθεί, λειτουργεί κατά 40% χαμηλότερα σε σχέση με την δυναμικότητα παραγωγής ενέργειας.  

 Ο ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών σχεδιάζει επενδύσεις ύψους 5 δις ευρώ μέχρι τα τέλη του 2030, εκ των οποίων τα 2,5 δισ. ευρώ αφορούν στη διασύνδεση των Δωδεκανήσων και των νησιών του Βορείου Αιγαίου.

Ο απερχόμενος πρόεδρος κ. Ιάσων Ρουσόπουλος τόνισε ότι ο ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών έχει ζητήσει την ένταξη των έργων στο ΕΣΠΑ και, συγκεκριμένα, για την διασύνδεση της Κρήτης έχει ζητήσει το ποσό των 400 εκατ. ευρώ όταν το συνολικό ύψους  της επένδυσης ανέρχεται σε 1 δις ευρώ. Επισήμανε ότι την αναγκαιότητα συμμετοχής του ΕΣΠΑ στα έργα, διότι θα συμβάλει στην ελάφρυνση των χρεώσεων  στους λογαριασμούς ρεύματος των καταναλωτών.

Η συμμετοχή των Κινέζων στο μετοχικό σχήμα του ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών συνέβαλε σημαντικά στη χρηματοδότηση της εταιρείας όταν το εγχώριο τραπεζικό σύστημα είχε κατεβάσει ρολά εξαιτίας των Μνημονίων. Η Bank of China έδωσε δάνειο 200 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 2,4% και χρόνο εξόφλησης τα 4 χρόνια. Η παρέμβαση της τράπεζα συνέβαλε στη μείωση του επιτοκίου της εισηγμένης κάτω του 7%. Σήμερα οι συστημικές τράπεζες επανήλθαν στη χρηματοδότηση της εταιρείας με επιτόκιο 2,1%. Η γενική συνέλευση των μετόχων ενέκρινε τα νέα έξι μέλη του διοικητικού  συμβουλίου με βάση την πρόταση του βασικού μετόχου που κατέχει το 51% των μετοχών. Επίσης, εγκρίθηκε η διανομή  προμερίσματος ύψους 0,089 λεπτά του ευρώ για την φετινή οικονομική χρήση  και μαζί  με το μέρισμα θα ανέλθει στα 0,118 λεπτά του ευρώ. Το προμέρισμα θα πιστωθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς των επενδυτών στα  μέσα Αυγούστου.