Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μονόδρομος είναι η μείωση του λειτουργικού κόστους στην εταιρεία Άκτωρ, τον κατασκευαστικό πλέον βραχίονα του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ, μιας και τα νέα έργα στη χώρα βγαίνουν με το σταγονόμετρο (και ειδικά τα δημόσια καθυστερούν πολύ), ενώ σε ορισμένες αγορές του εξωτερικού, όπως τα Βαλκάνια ή η Μέση Ανατολή, που παλιότερα θεωρούνταν Ελντοράντο για τις κατασκευαστικές, η δραστηριότητα έχει σχεδόν σταματήσει. 

Έτσι, η εξεύρεση πόρων και η μείωση κόστους είναι πρώτη προτεραιότητα στην ΑΚΤΩΡ. Οι δραστικές κινήσεις ξεκίνησαν, μεταξύ άλλων, με την αποεπένδυση-πώληση του ποσοστού της εταιρείας στην Ελληνικός Χρυσός, πριν λίγες εβδομάδες. Αλλά στο πρόγραμμα βρίσκεται και η πώληση ακινήτων στη Ρουμανία.

Αλλά τώρα, μετά από αυτές τις κινήσεις και τις στοχευμένες απολύσεις του προηγούμενου διαστήματος, για τις οποίες γράψαμε αναλυτικά στο economix προ μηνός, ήρθε μάλλον η ώρα για τις πιο δύσκολες αποφάσεις…

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του economix, άμεσος στόχος της νέας φάσης της αναδιάρθρωσης είναι η μείωση του μισθολογικού κόστους στον κατασκευαστικό κλάδο του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ, δηλαδή στον ιστορικό ΑΚΤΩΡα, την ΤΟΜΗ και μάλλον και την ΑΚΤΩΡ Facility Services που ασχολείται με τη διαχείριση κτιρίων κλπ. Οι κινήσεις αυτές αφορούν τον κατασκευαστικό κλάδο και μάλλον όχι τις παραχωρήσεις. Ίσως με αυτές τις δύσκολες αποφάσεις να συνδέεται και η ανάθεση εκτελεστικού ρόλου στο ΔΣ στον δεύτερο αδελφό Καλλιτσάντση που μόλις ανακοινώθηκε σε επίπεδο ομίλου.

Η εξέλιξη που αποκαλύπτει σήμερα το economix είναι η ηλεκτρονική ενημέρωση που κυκλοφόρησε η Άκτωρ, προς το προσωπικό της, την Παρασκευή (10 Ιουλίου) το βράδυ, με την περιγραφή της δύσκολης κατάστασης και των συγκεκριμένων μέτρων που αποφάσισε η διοίκηση.

Το προσωπικό ειδοποιήθηκε ότι έχει στη διάθεσή του τρεις επιλογές. Την υπαγωγή σε πρόγραμμα εθελουσίας, τη συνταξιοδότηση, εάν έχει τις απαραίτητες προϋποθέσεις και την οριζόντια μείωση αποδοχών.  

Ήδη, μέσα στο Σαββατοκύριακο υπήρξε μια πρώτη αρνητική αντίδραση από συνδικαλιστικούς φορείς, αλλά οι αντιδράσεις αναμένεται να αυξηθούν από σήμερα και το επόμενο διάστημα.

Οι πληροφορίες του Economix.gr λένε ότι οι εργαζόμενοι της Άκτωρ έχουν προθεσμία μέχρι τις 10 Αυγούστου για να αποδεχτούν το σχήμα της οριζόντιας μείωσης μισθών. Για το πρόγραμμα της εθελουσίας εξόδου, η αντίστοιχη προθεσμία δήλωσης συμμετοχής είναι η 21η Αυγούστου, ενώ για όσους υποβάλλουν αίτηση μέχρι τις 10 Αυγούστου, προβλέπεται περαιτέρω προσαύξηση 10%. Σημειώνεται ότι η εθελουσία αφορά μόνο τους εργαζόμενους άνω των 40 ετών που έχουν κλείσει τριετία, πριν δηλαδή την διοικητική αλλαγή στον όμιλο… Σχετικά με το ειδικό πρόγραμμα συνταξιοδότησης θα υλοποιηθεί από 1η έως 20 Σεπτεμβρίου.

Οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι το όφελος για τον ΑΚΤΩΡα από τα μέτρα αυτά για το προσωπικό θα είναι της τάξης των 25 εκατομμυρίων ευρώ, σε ένα σχέδιο συνολικής εξοικονόμησης κόστους ύψους 100 εκατομμυρίων που περιλαμβάνει σκληρές περικοπές και ελέγχους στις προμήθειες αλλά και πώληση ακινήτων.

Τι αναφέρει η ΑΚΤΩΡ προς τους εργαζόμενους

Το περιεχόμενο της ηλεκτρονικής ενημέρωσης που έλαβαν οι εργαζόμενοι της Άκτωρ αναφέρει:

«Αγαπητές και αγαπητοί συνεργάτες,

 Η ΑΚΤΩΡ μετά από μια δεκαετία αρνητικών οικονομικών αποτελεσμάτων βρίσκεται μπροστά σε μια προοπτική ανάπτυξης.

Σήμερα, μετά από οικονομική ενίσχυση από τη μητρική 350εκατ. ευρώ τα τελευταία 2 χρόνια, έχει κλείσει τις «αιμορραγίες» του παρελθόντος και έχει μπροστά μια σειρά από έργα με θετικές ταμειακές ροές.  Εν τούτοις, συνεχίζει να έχει σημαντικότατες υποχρεώσεις προς προμηθευτές και υπεργολάβους, που δυσχεραίνουν την καθημερινή λειτουργία των έργων.

 Ήδη έχει ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις με τις Τράπεζες για χρηματοδότηση για μια μεταβατική περίοδο.

 Στο πλαίσιο της μείωσης των λειτουργικών δαπανών λόγω μείωσης του τζίρου, η εταιρία θα εφαρμόσει τα ακόλουθα:

 Οριζόντια μείωση αποδοχών:

·         Από 1ης Σεπτεμβρίου 2020 οριζόντια μείωση αποδοχών, 4% για ετήσιες μεικτές αποδοχές 12.000-20.000 ευρώ, 8% για 20.000-50.000 ευρώ και 15% για όσους λαμβάνουν πάνω από 50.000 ευρώ

Εθελούσια αποχώρηση:

·         Δικαίωμα συμμετοχής έχουν εργαζόμενοι 40-60 ετών που διαθέτουν τουλάχιστον 3 χρόνια προϋπηρεσία στην εταιρεία, αποζημίωση προσαυξημένη κατά 40% (40-50 ετών) και 50% (50-60 ετών)

 

·         «Sabbatical»: στους εργαζομένους 55-60 ετών διατίθεται και η επιλογή, όπου θα λάβουν τμηματικά εντός 3 ετών αποζημίωση προσαυξημένη κατά 50%, ενώ η εταιρεία θα πληρώνει για 3 χρόνια και τις ασφαλιστικές εισφορές τους, προκειμένου να μη διαταραχθεί το πλάνο συνταξιοδότησής τους.

Πρόγραμμα συνταξιοδότησης:

·         Δυνατότητα άμεσης αποχώρησης με καταβολή της νόμιμης αποζημίωσης συνταξιοδότησης προσαυξημένης κατά 20%

 

Πρέπει να σημειωθεί ότι το μέτρο αυτό είναι ένα από τα μέτρα μείωσης του λειτουργικού κόστους του Ομίλου ΑΚΤΩΡ.  Οι παραπάνω μειώσεις θα αποκατασταθούν σταδιακά κατά 50% μέχρι την 31/12/2022.

 

Η ενέργεια αυτή είναι μια από τις προϋποθέσεις για την ομαλή αποκατάσταση της ρευστότητας μέσα στους επόμενους μήνες, που θα εξασφαλίσει τις προοπτικές ανάπτυξης και εξέλιξης.

 

Από τη Δευτέρα 13 Ιουλίου, η Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού θα είναι στη διάθεση όλων των εργαζομένων για διευκρινίσεις, αλλά και πληροφορίες σχετικά με τις επιμέρους εναλλακτικές».