Άναρχη δόμηση, χωρίς σχεδιασμό, σε παραθαλάσσιο οικισμό
Άναρχη δόμηση, χωρίς σχεδιασμό, σε παραθαλάσσιο οικισμό
Πηγή Εικόνας: ihacom

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΕΝ, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Δημήτρης Οικονόμου, δίνει παράταση στην προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τους δήμους της χώρας για συμμετοχή στο πρόγραμμα εκπόνησης των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΤΠΣ) ως τις 16 Ιουλίου 2020. Οι δήμοι θα προσδιορίσουν τη σειρά προτεραιότητας των Δημοτικών τους Ενοτήτων (ΔΕ), λαμβάνοντας υπόψιν τα αναγραφόμενα στην πρόσκληση που εστάλη στις 17 Ιουνίου 2020.

Όπως είχε δηλώσει ο κ. Οικονόμου κατά την παρουσίαση του προγράμματος: «Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προχωρά άμεσα στην εφαρμογή Προγράμματος Εκπόνησης Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΤΠΣ) υλοποιώντας τη δέσμευσή του για την ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού στη χώρα».

Με το πρόγραμμα εκπόνησης ΤΠΣ, συνολικού ύψους 200 εκατ. € -που δεν προβλέπει καμία επιβάρυνση για τους Δήμους– πρόκειται να καλυφθεί μέσα στη δεκαετία το 100% των Δημοτικών Ενοτήτων της χώρας με νέο ή επικαιροποιημένο σχέδιο. Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, η υλοποίησή του προγράμματος θα είναι σταδιακή και θα προωθηθεί κατά φάσεις, καθεμία από τις οποίες θα περιλαμβάνει περίπου 200 μελέτες, έως ότου καλυφθούν όλες οι Δημοτικές Ενότητες της χώρας. Οι διαγωνισμοί για τις μελέτες της πρώτης φάσης αναμένεται να προκηρυχθούν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο καλύπτοντας περίπου το 18% της χώρας. Ανά 6μηνο θα υπάρχουν αντίστοιχες προκηρύξεις, ούτως ώστε σε λίγα χρόνια να ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός σε όλους τους δήμους.

Η παράταση που δόθηκε αποτελεί παραδοχή του ΥΠΕΝ για τον υπερφιλόδοξο και μάλλον προσβλητικό προς του ΟΤΑ αρχικό στόχο που είχε ο υφυπουργός κ. Οικονόμου να απαντήσουν όλοι οι δήμοι της χώρας – στο προσωπικό του γραφείο, όχι στις υπηρεσίες του υπουργείου – μέσα σε 15-20 ημέρες. Μένει να δούμε αν η επιπλέον πενθήμερη παράταση που δόθηκε θα είναι αρκετή για τους 325 δήμους – παρότι η ΚΕΔΕ στηρίζει και σχεδόν όλοι οι ΟΤΑ θέλουν να συμμετάσχουν – και αναμένουμε από το ΥΠΕΝ να ανακοινώσει και τα απολογιστικά στοιχεία. Ωστόσο μάλλον στην ηγεσία του Υπουρεγίο δεν έλαβαν υπόψιν ούτε τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσουν οι ΟΤΑ ούτε την πολιτική δυσκολία του θέματος σε τοπικό επίπεδο, καθώς ήδη σε πολλούς δήμους ενδιαφερόμενοι πολίτες, επιχειρήσεις αλλά και εκλεγμένοι στα δημοτικά όργανα ζητούν ενημέρωση από τους δημάρχους για το αν θα κατατεθούν προτάσεις, ποιες περιοχές μπαίνουν σε προτεραιότητα και τί θα γίνει, καθώς αφορά ένα μείζον θέμα: ποια περιοχή θα αποκτήσει σχέδιο πόλης πρώτα. Εν τέλει βέβαια, έτσι όπως έχει δομηθεί το η διαδικασία από το ΥΠΕΝ όλα περνούν από το γραφείο του αρμόδιου υφυπουργού και δεν γίνεται, από όσα ανακοινώθηκαν, κάποια υπηρεσιακή αξιολόγηση. Κοινώς, όποιος πρόλαβε τον κύριον είδε – αλλά με επιστημονικά κριτήρια πάντα…

Διαβάστε τα αναλυτικά ρεπορτάζ του economix για το θέμα:

Οικονόμου προς Δήμους: σε 15 ημέρες στείλτε στο ΥΠΕΝ τον προγραμματισμό σας για τα σχέδια πόλης

Ειδικό Πρόγραμμα στους δήμους για Τοπικά Χωρικά Σχέδια με χρήσεις γης σε όλη τη χώρα