Αιολικό πάρκο
Αιολικό πάρκο

Δυναμικά στη νέα εποχή της απολιγνιτοποιησης εισέρχεται η χώρα, χάρη στο διαγωνισμό αδειοδότησης ΑΠΕ που έχει προγραμματιστεί για τις 27 Ιουλίου και διεξάγει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι θέμα ολίγων ημερών να δοθεί στη δημοσιότητα η λίστα των συμμετεχόντων για την κατασκευή αιολικών πάρκων.

Πρόκειται για έργα συνολικής ισχύος 1,2 GW και, μέσω του κοινού διαγωνισμού του Απριλίου, το ύψος των επενδύσεων ανέρχεται σε 1,2 δισ. ευρώ.

 Τα έργα και οι αδειοδοτήσεις  χαρακτηρίζονται ώριμα και οι ανάδοχοι των έργων θα αναλάβουν ρήτρα καλής εκτέλεσης έτσι ώστε να παραδοθούν στο χρόνο που προβλέπει η αδειοδότηση

Σύμφωνα με πληροφορίες εκπροσώπων του κλάδου, από τα υποψήφια έργα που θα δώσουν το «παρών» στις δημοπρασίες, η μεγαλύτερη μερίδα αφορά αιολικούς σταθμούς, καθώς στη συγκεκριμένη κατηγορία είναι μεγαλύτερη «δεξαμενή» των αδειοδοτικώς ώριμων έργων.

Αντίθετα, αναλογικά μικρότερη θα είναι η συμμετοχή στον διαγωνισμό των φωτοβολταϊκών, καθώς στη συγκεκριμένη κατηγορία τα διαθέσιμα έργα είναι λιγότερα. Όπως είναι γνωστό, η υποβολή των αιτήσεων και για τις δύο κατηγορίες ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα, 29 Ιουνίου. Στην περίπτωση των φωτοβολταϊκών σταθμών, η μέγιστη δημοπρατούμενη ισχύς είναι 482,03 MW. Η κάλυψη φθάνει το 75% της προβλεπόμενης για φέτος ισχύος.

Παράλληλα, η υψηλή συμμετοχή στις δημοπρασίες του Ιουλίου αποδεικνύει έμπρακτα το ολοένα πιο ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον για την εγχώρια αγορά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Επίσης αναδεικνύει τον κλάδο των ΑΠΕ σε έναν σημαντικό πόλο προσέλκυσης κεφαλαίων για την εθνική οικονομία, καθώς η δρομολόγηση έργων 1,2 GW μεταφράζεται ως ψήφος εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, που άλλαξε άρδην τον ενεργειακό της σχεδιασμό. Σημαντικό ρόλο στην υλοποίηση του σχεδίου είχε και η ΡΑΕ, και φέρνει την προσωπική σφραγίδα  του μέχρι πρότινος προέδρου της κ. Μπουλαξή, καθώς έληξε η θητεία του. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου έχει ξεκινήσει τη διαδικασία αναζήτησης νέου  προέδρου της ΡΑΕ.  

Στο διαγωνισμό  αναμένεται να κατέβουν και  ξένοι επενδυτές σε συνεργασία με εγχώριες εταιρείες  που δραστηριοποιούνται  στις ΑΠΕ.