Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στο στάδιο της ωρίμανσης θα εισέλθει η εγχώρια αγορά του φυσικού αερίου με  την ολοκλήρωση της εκμίσθωσης υποθαλάσσιας έκτασης νοτίου της Καβάλας. Το πρώτο βήμα έγινε χθες από το ΤΑΙΠΕΔ, καθώς προχώρησε στην εκκίνηση του διαγωνισμού που αναμένεται να προσελκύσει το ενδιαφέρον ξένων και εγχώριων ομίλων που δραστηριοποιούνται στην αγορά του φυσικού αερίου.

Ωστόσο, η κατασκευή και η διαχείριση της αποθήκης απαιτεί τη συνεργασία εταιρειών και απαιτείται η σύσταση κοινοπραξιών για να καταθέσουν πρόταση ενδιαφέροντος.

Ο ΔΕΣΦΑ ως Διαχειριστής του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου Α.Ε., εκτιμάται ότι θα κατεβάσει αυτόνομη πρόταση καθώς το νέο μετοχικό σχήμα τις επιτρέπει να κατασκευάσει και να διαχειριστεί την αποθήκη  φυσικού αερίου.

Οι πρώτες πληροφορίες δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο οι μέτοχοι του ΔΕΣΦΑ να κατέβουν αυτόνομα όπως είναι η SNAM και η Fluxys.

Ακόμη, η εταιρεία Energean Oil &Gas S.A. που αξιοποίησε το υποθαλάμιο κοίτασμα του φυσικού αερίου έχει τη δυνατότητα να αναλάβει την υλοποίηση του.

Αντίθετα, τα ισχυρά επιχειρηματικά ονόματα που δραστηριοποιούνται έντονα στο Φ.Α. θα χρειαστούν να αναζητήσουν έμπειρους εταίρους τόσο για την κατασκευή όσο και τη διαχείρισή του.

Πιο αναλυτικά, το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε την έναρξη διεθνούς διαγωνισμού για την παραχώρηση της χρήσης, ανάπτυξης  και εκμετάλλευσης του υπόγειου φυσικού χώρου του κοιτάσματος φυσικού αερίου «Νότια Καβάλα» ως χώρου αποθήκευσης.

Το σχεδόν εξαντληθέν κοίτασμα φυσικού αερίου «Νότια Καβάλα» βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα της υπολεκάνης Πρίνου-Καβάλας, σε θαλάσσιο βάθος 52 μέτρων στο Βόρειο Αιγαίο Πέλαγος, περίπου 6 χιλιόμετρα από τη δυτική ακτή της Θάσου.

Η παραχώρηση θα αφορά σε χρονικό διάστημα έως και 50 έτη μετά την αδειοδότηση του έργου της υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου («ΥΑΦΑ»). Η μετατροπή του υπόγειου φυσικού χώρου του κοιτάσματος φυσικού αερίου «Νότια Καβάλα» σε ΥΑΦΑ θα πραγματοποιηθεί από τον παραχωρησιούχο εντός δεσμευτικής προθεσμίας, η οποία θα προσδιοριστεί στη σύμβαση παραχώρησης.

Η εγκατάσταση και λειτουργία της ΥΑΦΑ Νοτίου Καβάλας θα συμβάλλει, μεταξύ άλλων, στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της Ελλάδας και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, στην προστασία εφοδιασμού των καταναλωτών, καθώς και στην εκπλήρωση των σχετικών με την ασφάλεια εφοδιασμού υποχρεώσεων των ηλεκτροπαραγωγών και των προμηθευτών φυσικού αερίου.

Η Διαδικασία Διαγωνισμού

Η διαγωνιστική διαδικασία για την ανάθεση σύμβασης παραχώρησης της χρήσης, ανάπτυξης και εκμετάλλευσης της ΥΑΦΑ Νοτίου Καβάλας θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις: α) τη φάση υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος και προεπιλογής υποψηφίων και β) τη φάση υποβολής δεσμευτικών προσφορών και επιλογής παραχωρησιούχου.

Οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές καλούνται να υποβάλουν φάκελο εκδήλωσης ενδιαφέροντος μέχρι την 31η Αυγούστου 2020, 14:00 (ώρα Ελλάδος).Ως σύμβουλοι του ΤΑΙΠΕΔ αναφορικά με τον διαγωνισμό ενεργούν οι PriceWaterhouseCoopers Business Solutions S.A. (Χρηματοοικονομικός), η ΡΟΚΑΣ Δικηγορική Εταιρία  και η  Seal Energy Pty Ltd (Τεχνικός).

Σύμφωνα με τον προκαταρκτικό σχεδιασμό του έργου, η χωρητικότητά της υπόγειας  αποθήκης (UGS) εκτιμάται περίπου στο 1bcm. Ο ετήσιος ενεργός διακινούμενος  όγκος εκτιμάται σε 360 εκατ. Νm3ή σε 720 εκατ. Nm3 για έναν ή δυο κύκλους ανά έτος , αντίστοιχα. Η μέγιστη ημερήσια δυναμικότητα απόληψης φυσικού αερίου και εισαγωγής στο  Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου εκτιμάται σε 4 εκατ. Nm3/d.

Η μέγιστη δυναμικότητα εισπίεσης της υπόγειας αποθήκης με φυσικό αέριο εκτιμάται σε 5 εκατ. N,3/d. Σημειώνεται ότι το έργο έχει ήδη συμπεριληφθεί στον κατάλογο των Έργων Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος που υιοθετήθηκε στις 17 Οκτωβρίου 2017 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το συνολικό κόστος της αποθήκης αποτιμάται  σε 200 εκατ. ευρώ και ένα μέρος θα χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πάντως, ο ανάδοχος του έργου θα κριθεί με βάση το τίμημα που θα καταβάλλει για την εκμισθωση του, αλλά και από την ικανότητά του να το κατασκευάσει και στη συνέχεια να το διαχειριστεί. Πρόκειται για μία αποθήκη μακροπρόθεσμο ορίζοντα, ενώ οι εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας είναι χώρος ολίγων ημερών.

Φυσικό Αέριο-ΤΑΙΠΕΔ: «Τρέχουν» μέσα στον μήνα οι εξελίξεις για την ΥΑΦΑ Καβάλας