Απεικόνιση της Πανεπιστημίου σύμφωνα με τον Μεγάλο Περίπατο της Αθήνας, το οραματικό έργο που σχεδιάζει ο Δήμος της Αθήνας
Απεικόνιση της Πανεπιστημίου σύμφωνα με τον Μεγάλο Περίπατο της Αθήνας, το οραματικό έργο που σχεδιάζει ο Δήμος της Αθήνας
Πηγή Εικόνας: Δήμος Αθηναίων

Το παρόν έδωσε χθες ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης ως προσκεκλημένος του προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας να παρακολουθήσει το διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου που είχε ως βασικό θέμα τον «Μεγάλο Περίπατο». Ο Εμπορικός  Σύλλογος θεωρεί επιβεβλημένο να γίνουν διορθωτικές παρεμβάσεις, διότι σε άλλη περίπτωση θα αποτύχει, επισημαίνοντας ότι ο χρόνος δεν ήταν κατάλληλος για την υλοποίησή του.  

Σε σχετική ανακοίνωση ο Εμπορικός Σύλλογος  Αθήνας  αναφέρει ότι ο «Μεγάλος Περίπατος» από την πρώτη στιγμή της λειτουργίας του, οφείλει να στηρίζει όλες τις μορφές επιχειρηματικότητας που αναπτύσσονται στην ευρύτερη περιοχή εφαρμογής του, με ισόρροπη ανάπτυξη εμπορικών επιχειρήσεων και καταστημάτων εστίασης.

Ο Δήμος Αθηναίων χρειάζεται να υιοθετήσει τις θέσεις του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών και να προβεί σε αποτελεσματικές διορθωτικές κινήσεις για να ευοδωθεί η πρωτοβουλία του Δήμου Αθηναίων.

Ανάμεσα στις προτάσεις που θέτει ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών είναι:

Να δημιουργηθεί μία δυνατή επικοινωνιακή καμπάνια, αλλάζοντας τον τίτλο του κεντρικού μηνύματος από «το κέντρο κλείνει…» στο μήνυμα «H Αθήνα ανοίγει την αγκαλιά της για να σας υποδεχθεί»

Με τον τρόπο αυτό να ενημερωθεί το καταναλωτικό κοινό για το έργο και ταυτόχρονα να τον προσκαλέσουμε να επισκεφθεί το εμπορικό κέντρο της πόλης. Για να είναι επιτυχημένο αυτό το εγχείρημα, πρέπει να συνδυαστεί με ενέργειες που θα κάνουν εύκολη και προσιτή την πρόσβαση στο κέντρο.

Προτάσεις άμεσης εφαρμογής

  1. Διευκόλυνση στάθμευσης Ι.Χ & δίκυκλων, για την πρόσβαση με ίδια μέσα.

2) Κλειστά και ανοιχτά πάρκινγκ οχημάτων:

3) Επαναλειτουργία των κλειστών parking που ανήκουν στον Δ. Αθηναίων, με διάθεση δωρεάν θέσεων για μικρό χρονικό διάστημα, αποκλειστικά για επισκέπτες που θα κάνουν αγορές από τα καταστήματα της περιοχής.

4) Ο Ε.Σ.Α έχει ήδη έρθει σε επαφή με τις ενώσεις Στεγασμένων και Υπαίθριων χώρων στάθμευσης, με σκοπό τη δημιουργία συντονισμένων προσφορών και δράσεων, προς όφελος των καταναλωτών και των επιχειρήσεων, που θα ανακοινωθούν σύντομα.

5) Δημιουργία νέων χώρων αμιγούς στάθμευσης δίκυκλων, σε πολλά περιφερειακά σημεία, αλλά και εντός της περιοχής εφαρμογής, όπως στις οδούς Ευριπίδου, Σοφοκλέους, Βουλής, Καρ. Σερβίας, Νίκης, Πλ. Κλαυθμώνος, Ξενοφώντος, άνω μέρος της Βαρβακείου αγοράς, κ.α

 6) Διευκόλυνση στάθμευσης Ταξί, τουριστικών λεωφορείων και λειτουργία των ΜΜΜ, για την εύκολη πρόσβαση με δημόσια μέσα.

 7) Να σχεδιαστούν νέες λειτουργικές πιάτσες ταξί σε κομβικά σημεία γύρω από την περιοχή ανάπλασης, για να γίνει ευκολότερη η πρόσβαση του κοινού από και προς το κέντρο, με ειδική μέριμνα για την περιοχή από Μοναστηράκι έως Θησείο και στον άξονα από Σύνταγμα έως Ομόνοια.

8) Οριοθέτηση σημείων αποβίβασης και επιβίβασης για τα τουριστικά λεωφορεία καθώς και οριοθέτηση θέσεων στάθμευσης εκτός κέντρου.

9) Προτεινόμενα νέα σημεία αποβίβασης και επιβίβασης στο Ζάππειο και στο αμαξοστάσιο του ΗΛΠΑΠ (Ερμού και Πειραιώς). Σημείο Στάθμευσης στην περιοχή του Ελαιώνα και πέριξ της οδού Πειραιώς.

 10) Ενίσχυση και έξυπνος σχεδιασμός της λειτουργίας των ΜΜΜ – Θέσπιση 24ωρης λειτουργίας του Μετρό την Παρασκευή και το Σάββατο.

Για την εύρυθμη λειτουργία και ανάπτυξη της αγοράς ο Ε.Σ.Α.  προτείνει την αυστηρή τήρηση του ωραρίου τροφοδοσίας καταστημάτων, με ταυτόχρονο ορισμό κατεύθυνσης των οχημάτων τροφοδοσίας στους πεζοδρόμους εντός του Εμπορικού Τριγώνου.