Οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ στην Ελευσίνα
Οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ στην Ελευσίνα
Πηγή Εικόνας: ΕΛΠΕ

Με τη «Μάχη των Τιτάνων» προσομοιάζει ο διαγωνισμός πώλησης της ΔΕΠΑ Εμπορίας, καθώς εκδήλωσαν ενδιαφέρον όλοι οι εγχώριοι ισχυροί Όμιλοι της Ενέργειας, διεκδικώντας ο καθένας για τον εαυτό του τη λιανική αγορά του φυσικού αερίου που αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς.

Στη λίστα των ενδιαφερομένων συμμετέχουν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού η κοινοπραξία ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ ΕΛΛΑΣ σε συνεργασία με τη ΔΕΗ, ο όμιλος Μυτιληναίος ΑΕ , η κοινοπραξία Ελληνικά  Πετρέλαια ΑΕ σε συνεργασία με την EDISON International Holding N.V , ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε., η Shell GAS B.V. ο όμιλος Κοπελούζος με την εταιρεία C.G.GAS LIMITED και η MET Group μια ευρωπαϊκή εταιρεία με έδρα στην Ελβετία, με δραστηριότητες στο φυσικό αέριο, τον ηλεκτρισμό και το πετρέλαιο, με έμφαση στη χονδρική πώληση commodities, καθώς και στις ενεργειακές υποδομές. Η MET Group έχει παρουσία σε 15 ευρωπαϊκές χώρες, με περισσότερους από 1.700 μόνιμους υπαλλήλους, και δραστηριοποιείται σε 26 εθνικές αγορές φυσικού αερίου και 22 διεθνείς εμπορικούς κόμβους.

Από τους 7 ενδιαφερόμενους οι 5 είναι ελληνικοί Όμιλοι και οι άλλοι 2 διεθνείς ισχυροί όμιλοι. Στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού πέρασαν οι 7 όμιλοι οι οποίοι πολύ σύντομα θα κληθούν να υπογράψουν σύμφωνο εμπιστευτικότητας με τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ  για την απόκτηση πρόσβασης στα οικονομικά στοιχεία της ΔΕΠΑ Εμπορίας.

Τις επόμενες ημέρες οι ενδιαφερόμενοι θα λάβουν τα τεύχη της Β’ φάσης του διαγωνισμού (υποβολή Δεσμευτικών Προσφορών) και θα αποκτήσουν πρόσβαση στην εικονική αίθουσα τεκμηρίωσης (Virtual Data Room-VDR), όπου θα έχουν αναρτηθεί στοιχεία και λοιπές πληροφορίες σχετικά με τη ΔΕΠΑ Εμπορίας Α.Ε.

Προς το παρόν δε έχει δημοσιοποιηθεί ο χρόνος λήξης της Β΄φάσης.

Σύμφωνα με  πληροφορίες μπορεί να εξαντληθεί και το δεύτερο εξάμηνο του 2020 διότι το  ΤΑΙΠΕΔ  πρέπει να αναζητήσει και την εταιρεία που θα αποτιμήσει την αξία της ΔΕΠΑ Εμπορίας Α.Ε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι σε εξέλιξη και ο διαγωνισμός της ΔΕΠΑ Υποδομών. Στο διαγωνισμό συμμετέχουν 6 διεθνείς όμιλοι.

Πρόκειται  για τις εταιρείες EP INVESTMENT ADVISORS, FIRST STATE INVESTMENTS (European Diversified Infrastructure Fund II) ITALGAS SpA ,KKR (KKR Global Infrastructure Investors III L.P.) ,MACQUARIE (MEIF 6 DI HOLDINGS)  και η ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ SINO-CEE FUND & SHANGHAI DAZHONG PUBLIC UTILITIES (GROUP) Co., Ltd.  

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο ταμείο της ΔΕΠΑ ΑΕ εμφανίζονταν κεφάλαια ύψους 417 εκατ. ευρώ στα τέλη Ιουνίου του 2019 και τον περασμένο Απρίλιο ολοκληρώθηκε η διάσπαση με τη σύσταση της ΔΕΠΑ Υποδομών και Εμπορίας.