Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στο τέλος της οδηγείται η ομηρία όσων σχεδίαζαν κάποιου είδους επένδυση στο real estate σε Μακρυγιάννη και Κουκάκι, όπου από τον Μάρτιο του 2019 έχει ανασταλεί η έκδοση νέων οικοδομικών αδειών, ενώ το ύψος των νέων κτηρίων έχει περιοριστεί στα 17,5 μέτρα. Πρόσφατα, εξάλλου, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο γνωμοδότησε υπέρ της καθαίρεσης των δυο τελευταίων ορόφων του δεκαώροφου ξενοδοχείου που βρίσκεται στην οδό Φαλήρου στην περιοχή Μακρυγιάννη και ανήκει στην εταιρεία Μπλε Κέδρος του ομίλου Coco-mat. Σε κάθε περίπτωση, το ζήτημα των ψηλών κτηρίων είναι πολυσύνθετο και σε μεγάλο βαθμό αποτελεί ταμπού για την ελληνική κοινωνία.

Έρχεται το Προεδρικό Διάταγμα

Τώρα, το αρμόδιο υπουργείο ετοιμάζεται να νομοθετήσει. Κι αυτό έχοντας λάβει υπόψη την απόφαση του ΣτΕ που δικαιώνει προσφυγές κατοίκων, προχωρώντας στην ακύρωση της αναθεώρησης άδειας δόμησης του δεκαώροφου ξενοδοχείου στην Ακρόπολη και της προέγκρισης οικοδομικής άδειας ενός ακόμη ξενοδοχείου που βρίσκεται στα χαρτιά. Όπως και την γνωμοδότηση του ΚΑΣ. Λεπτομέρειες της διαδικασίας παρέχει ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Δημήτρης Οικονόμου που απαντά σε ερώτηση βουλευτών της Ελληνικής Λύσης.

Όπως αναφέρει, τον Ιούλιο επιδιώκεται να εκδοθεί το Ειδικό Προεδρικό Διάταγμα προστασίας που θα ορίζει ανώτατο ύψος 21 μέτρων, με εξαίρεση την Λ.Συγγρού. Όπως σχολιάζει, δεν θα πρέπει να παραλείπεται το γεγονός ότι οι άδειες για τα ψηλά κτίρια, που προκάλεσαν αντιδράσεις, εκδόθηκαν όταν στην κυβέρνηση ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η διαδικασία

Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο υφυπουργός, η εισήγηση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας προς το Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ) προβλέπει το επιτρεπόμενο ύψος των κτηρίων στην περιοχή γύρω από την Ακρόπολη να μειωθεί στα 21 μέτρα δηλαδή κατά τρείς ορόφους ή και περισσότερο. Εξαίρεση αποτελεί μία ζώνη κατά μήκος της λεωφόρου Συγγρού στην οποία το επιτρεπόμενο ύψος μειώνεται στα 24 μέτρα.

«Με την υφιστάμενη νομοθεσία τα ύψη των κτηρίων μπορεί να φτάσουν μέχρι και τα 32 ή και περισσότερα μέτρα. Ήδη, υπάρχουν κτήρια που φθάνουν τα 25, 27 ή και 32 μέτρα. Η πρόσφατη απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού, για την καθαίρεση δύο ορόφων από το κτήριο της οδού Φαλήρου 5 (κάτι που δεν έχει ξαναγίνει στην Ελλάδα), δημιούργησε ένα νέο κλίμα και άνοιξε τον δρόμο για το επόμενο βήμα το οποίο είναι η μεγάλη μείωση των επιτρεπόμενων υψών στη γύρω περιοχή» εξηγεί ο  Δ.Οικονόμου.

Έτσι, θα διαμορφωθεί άμεσα σχέδιο Ειδικού Προεδρικού Διατάγματος προστασίας, που θα αποσταλεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την απαιτούμενη γνωμοδότησή του και στη συνέχεια θα αποσταλεί για υπογραφή στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο (φιλόδοξος και εξαιρετικά αισιόδοξος, με βάση τα δεδομένα της διοίκησης και του ΣτΕ) στόχος του Υπουργείου είναι μέχρι τα μέσα Ιουλίου να έχει εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα δοθεί η δυνατότητα να εκκινήσει πάλι η οικοδομική δραστηριότητα στην περιοχή, αλλά με όρους οι οποίοι θα εξασφαλίζουν τη μέγιστη δυνατή προστασία της Ακρόπολης. «Διευκρινίζεται δε ότι το νέο ύψος θα ισχύει για τις νέες οικοδομικές άδειες και δεν αφορά αναδρομικά στα νομίμως υφιστάμενα κτήρια. Η απόφαση επίσης, υπερκαλύπτει το σκεπτικό των αποφάσεων του ΣτΕ για το θέμα, σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Επανεξετάζεται το συνολικό καθεστώς δόμησης και χρήσεων γης

Το Προεδρικό Διάταγμα είναι το πρώτο βήμα για την προστασία της Ακρόπολης. Θα επακολουθήσει επανεξέταση του συνολικού καθεστώτος δόμησης και χρήσεων γης, όχι μόνο στην περιοχή αυτή, αλλά στο σύνολο του Δήμου Αθηναίων, με την εκπόνηση Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου το οποίο θα ξεκινήσει πολύ σύντομα. Παράλληλα, θα ακολουθήσουν και άλλες συμπληρωματικές πρωτοβουλίες του ΥΠΕΝ όπως:

  • έλεγχοι για την ύπαρξη αυθαίρετων κατασκευών στην περιοχή γύρω από την Ακρόπολη,
  • διατάξεις για την προστασία του δημόσιου χώρου και
  • προώθηση στην πράξη της βιώσιμης κινητικότητας.

«Τονίζουμε ότι αναφορικά με τη δόμηση γύρω από την Ακρόπολη, είχαν προηγηθεί της αναστολής οικοδομικών εργασιών, οι έντονες αντιδράσεις της κοινωνίας, των κατοίκων και των περιβαλλοντικών οργανώσεων για τις οικοδομικές άδειες οι οποίες είχαν χορηγηθεί τα προηγούμενα χρόνια με τη σύμφωνη γνώμη των υπουργών Πολιτισμού της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ» τονίζει ο υφυπουργός.

Όπως προσθέτει, η απόφαση για τη μεγάλη μείωση των επιτρεπόμενων υψών ήταν κάθε άλλο παρά εύκολη. Υπάρχουν κτήρια τα οποία έχουν ήδη κατασκευαστεί με μεγάλα ύψη και νόμιμη οικοδομική άδεια, όχι με ευθύνη των ιδιοκτητών τους, αλλά του Δημοσίου. Ωστόσο, το μείζον αγαθό στην περίπτωση αυτή είναι η προστασία της Ακρόπολης, ενός από τα σημαντικότερα μνημεία και σύμβολα του παγκόσμιου πολιτισμού. Αυτό ήταν το σκεπτικό της Απόφασης του ΥΠΟΑ και σε αυτή την κατεύθυνση κινήθηκε και η εισήγηση του ΥΠΕΝ προς το ΚΕΣΥΠΟΘΑ η οποία λήφθηκε σε στενή συνεργασία με την υπουργό Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη και τον δήμαρχο Αθηναίων, κ. Κ. Μπακογιάννη. Η θέση του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας είναι ότι η Αθήνα μπορεί και πρέπει να ακολουθήσει το δρόμο της ανάπτυξης, αλλά μιας ανάπτυξη βιώσιμης η οποία θα χαρακτηρίζεται από τον απόλυτο σεβασμό του πολιτιστικού, οικιστικού και φυσικού περιβάλλοντος.