Δίκτυο διανομής φυσικού αερίου
Δίκτυο διανομής φυσικού αερίου
Δίκτυο διανομής φυσικού αερίου
Δίκτυο διανομής φυσικού αερίου
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εμπόδια στην ανάπτυξη των υποδομών φυσικού αερίου στη βιομηχανική ζώνη της Πάτρας  βάζει ο Δήμαρχος κ Κώστας Πελετίδης, ο οποίος, προς έκπληξη όλων, ανακάλεσε τη αρχική του απόφαση για συμμετοχή του Δήμου Πατρέων στο σχέδιο ανάπτυξης αντίστοιχων υποδομών στην πόλη, αιφνιδιάζοντας την επιχειρηματική κοινότητα που δραστηριοποιείται στη ΒΙ.ΠΕ.

Την υλοποίηση του σχεδίου έχει αναλάβει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, αλλά με την απουσία του Δήμου από το μνημόνιο συνεργασίας θα φέρει πολλά εμπόδια στην εφαρμογή του σχεδίου, καθώς οι υπηρεσίες του Δήμου θα εγκρίνουν αργότερα το δίκτυο αγωγών μεταφοράς του φυσικού αερίου.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εγκατεστημένων Επιχειρήσεων στη ΒΙ.ΠΕ  Πατρών (ΣΕΒΙΠΑ), κ. Πέτρος Μαντάς είπε στο economix.gr ότι η αλλαγή στάσης του Δημάρχου κ. Κώστα Πελετίδη τους αιφνιδίασε και προσδιόρισε ότι η νέα του απόφαση έχει πολιτικά χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε ότι στην προσπάθεια αυτή, θα θέλαμε συμπαράσταση του Δήμου Πατρέων και όχι ως πηγή άρνησης, προβλημάτων και εμποδίων στη βάση μιας στείρας ιδεολογικής αντιπαράθεσης και απορρίπτει κάθε εγχείρημα ουσιαστικής αναβάθμισης της πόλης και της ευρύτερης περιοχής.

Ο κ. Μαντάς εστίασε στην ουσία της απόφασης λέγοντας ότι η αποχώρηση  του Δήμου θα καθυστερήσει την υλοποίηση του έργου και στερεί από τη βιομηχανική ζώνη ένα φθηνότερο καύσιμο αλλά και από μεγάλη μερίδα πολιτών να αξιοποιήσει το φυσικό αέριο. Ο πρόεδρος του ΣΕΒΙΠΑ διευκρίνισε ότι η συμμετοχή του Δήμου δεν δημιουργούσε έξοδα για τους πολίτες καθώς το πρόγραμμα υλοποιείται με κοινοτικά κονδύλια που διαχειρίζεται η Περιφέρεια Δυτική Ελλάδος.

Το κουτσουρεμένο, πλέον, σχέδιο θα προβλέπει τη μεταφορά οδικώς του LNG από τη Ρεβυθούσα και θα αποθηκεύεται σε ειδική εγκατάσταση στη ΒΙ.ΠΕ. Εκτιμάται ότι σχέδιο θα έχει τεθεί σε εφαρμογή προς τα τέλη του 2021. Οι επιχειρηματίες της ΒΙ.ΠΕ. λένε οι υποδομές  φέρνουν την ανάπτυξη, και όχι η ανάπτυξη της  υποδομές.