Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Την ασφάλεια πολιτών και εργαζομένων και τη λειτουργικότητά τους όλο το 24ωρο ανέδειξαν ως κυριότερες προτεραιότητες κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης του κοροναϊού και των οικονομικών επιπτώσεών της ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, και ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ, Ανδρέας Σιαμίσης, στο πλαίσιο της συζήτησης “Keeping the Lights On: Energy as an economic pillar during and post covid-19” που διοργάνωσε το Greek Economic Forum το απόγευμα της Τρίτης.

Ο κ. Στάσσης επεσήμανε ότι «προτεραιότητά μας είναι να παραμείνουν οι διακόπτες σε όλη την Ελλάδα αναμμένοι» ενώ συμπλήρωσε πως η ΔΕΗ θέλει να εξασφαλίσει την ενεργειακή επάρκεια για ολόκληρη τη χώρα, και ιδιαίτερα σε τομείς που αφορούν την υγεία των πολιτών και τη λειτουργία των επιχειρήσεων. Ο CEO της μεγαλύτερης ελληνικής εταιρείας επεσήμανε πως «μέχρι σήμερα τα καταφέρνουμε πολύ καλά, αλλάζουμε τα προγράμματά μας και ανταποκρινόμαστε στις νέες συνθήκες».

Ακόμη, ο κ. Στάσσης αναφέρθηκε στις ενέργειες της ΔΕΗ όλο το προηγούμενο διάστημα και την επαναδιοργάνωση του τρόπου παροχής υπηρεσιών με το κλείσιμο των καταστημάτων και την αξιοποίηση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών που περιορίζουν την κυκλοφορία στους δρόμους και, παράλληλα, εξυπηρετούν τους πολίτες. Αναφέρθηκε δε, στις εντατικές προσπάθειες για επιτάχυνση της ψηφιοποίησης των υπηρεσιών που προσφέρει η ΔΕΗ και έκανε λόγο για διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας αλλά και βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τον πολίτη.

Από τη δική του πλευρά, ο κ. Σιαμίσης έθεσε τις δύο προτεραιότητας των ΕΛΠΕ για το διάστημα της υγειονομικής κρίσης: πρώτον, την ασφάλεια πολιτών και εργαζομένων και, δεύτερον, τη λειτουργικότητα της επιχείρησης για όλες τις ημέρες και ώρες της εβδομάδας. Σημείωσε δε, ότι τα ΕΛΠΕ θα διατηρήσουν τους στρατηγικούς στόχους που είχαν και προ κρίσης ενώ τόνισε πως οι πολίτες δεν έχουν λόγο ανησυχίας σε ό,τι αφορά την προμήθεια πετρελαίου. Χαρακτήρισε ακόμη ως «αναμενόμενη» τη μείωση της ζήτησης κατά 95% στα καύσιμα αεροσκαφών, με δεδομένη και την αναβολή των περισσότερων πτήσεων στο διάστημα της κρίσης.

Τέλος, ο κ. Σιαμίσης έστειλε μήνυμα αισιοδοξίας αναφορικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας μετά το πέρας της υγειονομικής κρίσης, εκτιμώντας πως η οικονομία όχι μόνο θα ανακάμψει μετά τον κοροναϊό αλλά, παράλληλα, δεν θα βρίσκεται μετά την κρίση και σε ιδιαίτερα χαμηλότερο επίπεδο σε σύγκριση με την κατάσταση που βρισκόταν στις αρχές της.

Σημειώνεται ότι καλεσμένος στο πάνελ ήταν o Christophe Brognaux, Managing Director and Senior Partner, Global Lead in Power, Renewables and Utilities, BCG, που έκανε ανάλυση των ενεργειακών εξελίξεων στη διεθνή σκακιέρα, με ιδιαίτερη έμφαση στην τιμή του αργού και το LNG, καθώς και ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κωστής Χατζηδάκης, που δεν τοποθετήθηκε λόγω τεχνικών προβλημάτων. Τον διάλογο συντόνισε ο Βασίλης Αντωνιάδης, Managing Director and Senior Partner στην BCG Athens.