---
---
---
---
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα στους εισηγητές των τριών μεγάλων πολιτικών κομμάτων σήμερα στη Βουλή καθώς κυβέρνηση και αντιπολίτευση διαφώνησαν αναφορικά με το άρθρο 115 του νομοσχεδίου για το περιβάλλον.
Ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κωστής Χατζηδάκης, εγκάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση πως επιτίθεται στην κυβέρνηση ενώ, κατά τη διάρκεια της δικής της θητείας, έκανε αντίστοιχες ενέργειες. «Η ΔΕΣΦΑ είναι το αντίστοιχο διαχειριστικό δίκτυο στο φυσικό αέριο που ιδιωτικοποιήσατε αλλά σας πειράζει ο ΑΔΜΗΕ», επεσήμανε ο κ. Χατζηδάκης.
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, επεσήμανε πως η κυβέρνηση ξεπληρώνει γραμμάτια στα συμφέροντα που υποστηρίζουν την πολιτική της. «Το δίκτυο διανομής θέλει τώρα η κυβέρνηση να το πουλήσουμε ενώ στην Ευρώπη γίνεται το αντίστροφο. Ενώ έχει αποκτήσει προίκα εκατοντάδων εκατ. ευρώ προσπαθεί να δώσει τον ΑΔΜΗΕ. Θέλει να ελέγχει ένας ιδιώτης αυτό το δίκτυο χωρίς έλεγχο του κράτους», σημείωσε ο κ. Φάμελλος και κατέληξε: «Η κυβέρνηση ξεπληρώνει γραμμάτια για τα συμφέροντα που την στηρίζουν».
Τέλος, από την πλευρά του ΚΙΝΑΛ, ο τομεάρχης Ενέργειας, Γιώργος Αρβανιτίδης, επεσήμανε πως δεν προηγήθηκε πολιτικός και κοινοβουλευτικός διάλογος προτού η κυβέρνηση προωθήσει το άρθρο για τον ΑΔΜΗΕ. «Δεν είναι σοβαρή νομοθέτηση αυτή ενόψει και του νέου σχεδίου ανάπτυξης του ΑΔΜΗΕ για την επόμενη δεκαετία», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Αρβανιτίδης.
Υπενθυμίζεται ότι το άρθρο 115 αναφέρει πως το Δημόσιο «δύναται  να  περιορίζει την  άμεση  ή/και  έμμεση συμμετοχή αυτού ή νομικών προσώπων που ελέγχει άμεσα ή έμμεσα στο εκάστοτε μετοχικό κεφάλαιο της ΑΔΜΗΕ ΑΕ».
Στον ΑΔΜΗΕ, ως γνωστόν, συμμετέχει ήδη η κινεζική State Grid, με το 24% της εταιρείας να βρίσκεται υπό τον έλεγχό της και επομένως να έχει και τον πρώτο ρόλο σε οποιαδήποτε προσπάθεια περαιτέρω ιδιωτικοποίησης.
https://www.economix.gr/2020/02/18/trechoun-tin-apokratikopiisi-tou-admie/