Πηγή Εικόνας: ΑΔΜΗΕ

Στην πρόθεση του υπουργείου Ενέργειας και της ΔΕΗ να μην ξεχάσουν τους στρατηγικούς κακοπληρωτές παρά και τις τρέχουσες εξελίξεις με την επιδημία του κορωναϊού αναφέρεται η έκθεση της Eurelectric για την επιπτώσεις της νόσου στον ενεργειακό κλάδο.

Στην ενότητα για την Ελλάδα επισημαίνει ότι η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα πρέπει να υπάρξουν διακοπές στην ηλεκτροδότηση των ευάλωτων νοικοκυριών ενώ συμπληρώνει ότι οι στρατηγικοί κακοπληρωτές θα δουν τους διακόπτες να κατεβαίνουν ώστε να μην επιχειρήσουν να επωφεληθούν από την κατάσταση. Πάνω σ’ αυτό το ζήτημα, ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κωστής Χατζηδάκης, είχε επισημάνει στα τέλη του προηγούμενου μήνα πως «οι στρατηγικοί κακοπληρωτές θα είναι πάντα στο στόχαστρο της ΔΕΗ και των άλλων επιχειρήσεων» καθώς «υπάρχει ο κίνδυνος να πάρουν αέρα ορισμένοι και να ξεφύγουν».

Η έκθεση επισημαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση πήρε μία σειρά από μέτρα προκειμένου να προστατεύσεις πολίτες, εργαζόμενους και επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια της κρίσης. Στα μέτρα που ελήφθησαν για τις επιχειρήσεις μνημονεύονται τα εξής:

– Αύξηση των πόρων του Ταμείου Επιχειρηματικότητας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας κατά 250 εκ για τη χορήγηση νέων δανείων σε επιχειρήσεις που πλήττονται με επιδότηση 100% του επιτοκίου για δύο χρόνια.

– Επιπρόσθετος μηχανισμός δανειοδότησης για επιχειρήσεις από την Ευρωπαϊκή
Τράπεζα Επενδύσεων

– Οι επιχειρήσεις που επηρεάζονται θα πληρώσουν το 60% του ενοικίου τους για τον Μάρτιο και τον Απρίλιο

– Δάνειο «επιστρεπτέας προκαταβολής» για εταιρείες με έως 500 εργαζόμενους κατευθείαν από το κράτος με συνολικό ποσό 1 δισ. ευρώ

– Επιδότηση επιτοκίου για εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια για τρεις μήνες

– Αναστολή ΦΠΑ και φορολογικών πληρωμών για τις επιχειρήσεις που επηρεάζονται

Αξίζει να σημειωθεί πως η έκθεση αναφέρεται και στους δύο ελληνικούς εταίρους (partners), ΔΕΗ και ΗΡΩΝ, και τα μέτρα που έχουν λάβει για τη διαχείριση της έκρυθμης κατάστασης που επικρατεί λόγω του κορωναϊού.

ΔΕΝ ΚΑΤΕΒΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΔΙΑΚΟΠΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Η έκθεση της Eurelectric αναφέρεται σε συνολικά 14 ευρωπαϊκά κράτη όπου, άσχετα από τις επιμέρους διαφορές στη νομοθεσία, υπάρχει ως κοινός τόπος ότι δεν γίνονται αποσυνδέσεις σε καταναλωτές.

Η Eurelectric προβλέπει ακόμη μείωση 10 – 15% στις επενδύσεις εξαιτίας του κορωναϊού που, όπως εξηγεί, διαμορφώνονται ως κοινή συνισταμένη των μέτρων που ελήφθησαν με κυβερνητικές και μη κυβερνητικές αποφάσεις, μειωμένη ζήτηση και πτωτικές τιμές στο ρεύμα. Η σχετική έκθεση σημειώνει την υποχώρηση των τιμών στα 20 ευρώ/MWh και τη μείωση των τιμών CO2 κατά 40% στα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη.

Σημειώνεται ότι η έκθεσή της με τίτλο “Impact of covid-19 on customers and society” αφορά τις αποφάσεις που ελήφθησαν σε Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Τσεχία, Κύπρο, Δαν.ια, Εσθονία, Φιλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ισλανδία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Ολλανδία, Νορβηγία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβενία, Ισπανία, Σουηδία, Ελβετία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ουκρανία.