Απολιγνιτοποίηση - Εθνικό σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα
Λιγνιτικές μονάδες ΔΕΗ
Απολιγνιτοποίηση - Εθνικό σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα
Λιγνιτικές μονάδες ΔΕΗ
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ως απόφαση της πολιτικής προστασίας που αφορά την υγεία των εργαζομένων, στο πλαίσιο της έξαρσης και της νόσου του κορωναϊού, θα πρέπει να αντιμετωπίζεται το λουκέτο που μπήκε σήμερα στην Πτολεμαΐδα V για τις επόμενες τριάντα ημέρες. Το κλείσιμό του ανακοινώθηκε επίσημα κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, και αφορά κυβερνητική απόφαση που ελήφθη με γνώμονα την υγεία των πολιτών και τη διακοπή της αλυσίδας για τη μετάδοση της νόσου.

Την είδηση επιβεβαιώνουν και πηγές της ΔΕΗ που σημειώνουν ότι «η αναστολή των εργασιών στο εργοτάξιο της Πτολεμαΐδας V είναι απόφαση της Πολιτικής Προστασίας στο πλαίσιο των μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας στην περιοχή» και τονίζουν πως «η ευθύνη της λειτουργίας του εργοταξίου ανήκει αποκλειστικά στην ανάδοχο εταιρεία και εποπτεύεται από τη ΔΕΗ».

Εξάλλου, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η λειτουργία των υπολοίπων μονάδων της ΔΕΗ στην περιοχή «συνεχίζεται απρόσκοπτα τις τελευταίες εβδομάδες με το προσωπικό που έχει οριστεί ως κρίσιμο και το υπόλοιπο υποστηρικτικό προσωπικό εναλλάσσεται σε εβδομαδιαίες βάρδιες». «Η ΔΕΗ έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων της σε σχέση με την απολύμανση, τον απαραίτητο εξοπλισμό, αλλά και τον τρόπο προσέλευσής τους στην εργασία, προκειμένου να διασφαλίσει την ομαλή τροφοδοσία του συστήματος ηλεκτροδότησης της χώρας», καταλήγουν.

Η απόφαση για κλείσιμο του εργοστασίου ήρθε ύστερα και από τον ντόρο που προκάλεσε εκ μέρους των εργαζομένων ο πρόεδρος του Εργτικού Κέντρου Πτολεμαΐδας – Εορδαίας, Τάσος Τσιφλίδης. Μέσα στην ημέρα είχε απευθυνθεί στην εισαγγελία Κοζάνης προκειμένου να κλείσει το εργοτάξιο. Η «Πτολεμαΐδα V» λειτουργούσε με λιγότερους από 2.000 εργαζόμενους στο εργοτάξιο ενώ, όλο το προηγούμενο διάστημα οπότε και ανακοινώθηκαν τα μέτρα, στις εργασίες βρίσκονταν λιγότεροι από τους μισούς εργαζομένους. Στο ίδιο μήκος κύματος, εξάλλου, και ο δήμαρχος Εορδαίας Παναγιώτης Πλακεντάς που επεσήμανε πως υπάρχουν καταγγελίες για συνωστισμό στον χώρο. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι οι έχοντες γνώση των εξελίξεων έκαναν λόγο και για επικοινωνία του κ. Τσιφλίδη με την ΤΕΡΝΑ που έχει αναλάβει το έργο ενώ τονίζουν πως υπήρξε κινητοποίηση ώστε να υπάρξει πολιτική παρέμβαση για το κλείσιμό του.