ΔΕΠΑ - Κτίριο Γραφείων
ΔΕΠΑ - Κτίριο Γραφείων
Πηγή Εικόνας: ΔΕΠΑ
Περισσότερο με… συμβιβασμό ανάμεσα στην πολιτική πρόθεση να μην παραταθεί εκ νέου η ολοκλήρωσης της α’ φάσης του διαγωνισμού για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας και τη λογική της αγοράς ότι προτεραιότητα σε έναν διαγωνισμό είναι να υπάρξει ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον μοιάζει η απόφαση που ελήφθη για τροποποίηση της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πώληση του 65% από το Ελληνικό Δημόσιο (ΤΑΙΠΕΔ).
Πιο συγκεκριμένα, το κυβερνητικό πρόσταγμα που δόθηκε για να μην πάρει άλλη παράταση η διαδικασία είχε τρία σκέλη: πρώτον, ότι η διαδικασία έχει ήδη παραταθεί και μία αντίστοιχη νέα παράταση δεν θα διευκόλυνε παρά θα καθυστερούσε τις εξελίξεις, δεύτερον, πως οι εγχώριοι επενδυτές είχαν προβεί ως επί το πλείστον στις απαραίτητες ενέργειες και, τρίτον -ενδεχομένως και κυριότερον- πως δεν θα έπρεπε να περάσει στην αγορά το μήνυμα ότι, εξαιτίας των οικονομικών και κοινωνικών εξελίξεων, υπάρχει καθυστέρηση και καθίζηση στην αγορά.
Επειδή, όμως, όπως έχει γράψει και τις προηγούμενες ημέρες το economix.gr, υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον και εκτός συνόρων, που θα εκδηλωθεί μέσα από τη σύζευξη συμφερόντων και τη δημιουργία κοινοπραξιών με ελληνικές εταιρείες, έπρεπε να δοθεί μία λύση και σε ενδεχόμενα ζητήματα που θα προέκυπταν επ’ αυτού του ζητήματος. Άλλωστε, όπως είναι αυτονόητο, μεγάλοι ευρωπαϊκοί κολοσσοί που δυσκολεύονται τη δεδομένη χρονική στιγμή να ολοκληρώσουν ακόμη και τις βασικές λειτουργίες τους για την εξυπηρέτηση των πελατών τους, δεν θα έθεταν ως προτεραιότητά τους έναν διαγωνισμό εκτός συνόρων. Στα παραπάνω θα πρέπει να προστεθεί και η πίεση που υπήρξε από τους έχοντες γνώση των εξελίξεων στην εγχώρια και διεθνή αγορά και την ανάγκη προσέλκυσης ισχυρού επενδυτικού ενδιαφέροντος για την Εμπορία.
Υπό αυτό το πρίσμα, η απόφαση που ελήφθη για τροποποίηση των όρων 7.1 και 7.2 της Πρόσκλησης για Υποβολή Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος αφήνει μέχρι μεθαύριο, Δευτέρα στις 17:00, περιθώριο για την εκδήλωση ενδιαφέροντος αλλά προβλέπει τη δυνατότητα  αποστολής της εκδήλωσης ενδιαφέροντος και των σχετικών νομιμοποιητικών εγγράφων και ηλεκτρονικά μέσω e-mail. Συνακόλουθα, η αποστολή των εγγράφων σε φυσική μορφή θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως τις 24 Απριλίου 2020.